Babeczki marmurkowe
Przepis na babeczki marmurkowe czekoladowo-waniliowe
Babeczki marmurkowe czekoladowo-waniliowe to harmonijne połączenie smaków w każdym kęsie. Te słodkie babeczki łączą delikatną wanilię i intensywną czekoladę, tworząc wspaniałe i zrównoważone połączenie smaków. To doskonała propozycja dla miłośników słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Gorąco polecam do kawy i herbaty.
Spis treści
Babeczki marmurkowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz babeczki, a nie możesz się zdecydować na jeden smak, to spróbuj takiego połączenia!
Babeczki marmurkowe przepis
Składniki
składniki na babeczki marmurkowe
- 110 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 80 ml mleka (- 1/3 szklanki)
- 80 ml śmietany kremówki (- 1/3 szklanki)
- 20 g kakao (gorzkiego – około 2 bardziej czubate łyżki)
- 60 ml gorącej wody (- 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki marmurkowe
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.110 g masła, 100 g cukru pudru
- Zmieszaj razem mleko i śmietanę kremówkę.80 ml mleka, 80 ml śmietany kremówki
- W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Kakao wymieszaj z gorącą wodą.20 g kakao, 60 ml gorącej wody
- Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz pojedynczo jajka.
- Dodaj mąkę na zmianę z mieszaniną mleka.
- Z gotowego ciasta odlej 1 szklankę – około 200 g ciasta, do którego dodaj kakao z wodą i wymieszaj łyżką.
- Do przygotowanych papilotek nałóż po łyżce waniliowego ciasta, na nie nałóż po łyżeczce czekoladowego ciasta.
- Wykałaczką zmieszaj lekko obydwa ciasta tworząc wzorki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
- Przed podaniem babeczki marmurkowe posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.
Notatki
Prywatne
Babeczki czekoladowo-waniliowe – uwagi
Babeczki marmurkowe będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią zarówno babeczki waniliowe jak i czekoladowe, a do tego nie potrafią się zdecydować na jeden smak (tak, tak – osiołkowi w żłoby dano ;)). Te babeczki to właśnie połączenie babeczek waniliowych i czekoladowych. Upieczone są na maśle, z dodatkiem mleka i śmietany kremówki dzięki temu dłużej zachowają świeżość i nie będą suche. Możecie je dodatkowo polać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą wtedy dodatkowo zabezpieczycie je przed wysychaniem. Babeczki nie są zbyt słodkie (szczególnie część czekoladowa), więc nie musicie się obawiać, że polewa czekoladowa je „przesłodzi”.
Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart, a z przepisu otrzymacie około 16 babeczek.
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne jako deser do kawy czy herbaty, ale również na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki marmurkowe przepis
Przepis na pyszne babeczki waniliowo-czekoladowe przyda się każdemu. Te babeczki waniliowe z czekoladą zrobicie bardzo szybko i prosto. Marmurkowe babeczki możecie podać do kawy i herbaty, gdy zjawią się goście. Jeśli lubicie zarówno babeczki waniliowe jak i babeczki czekoladowe, to upieczcie babeczki dwa w jednym! Upieczcie babeczki czekoladowo-waniliowe! Babeczki są przepyszne, puszyste i długo zachowują świeżość. Gotowe babeczki z czekoladą możecie posypać jak ja cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową i nią polać puszyste babeczki.
Babeczki waniliowo-czekoladowe
Babeczki to zawsze świetny pomysł. Takie babeczki waniliowe z czekoladą łatwo zabrać do pracy, albo dać dzieciom do szkoły. Upieczone w indywidualnych papilotkach łatwo przechować i zjeść kiedy się ma na nie ochotę. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie waniliowe babeczki z czekoladą.
Polecam wam także babkę piaskową waniliowo-czekoladową, babkę trójkolorową, brioszkę dwukolorową albo łaciatą babkę z wiśniami.