Babka czekoladowo-cynamonowa
Przepis na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz
Dziś u mnie babka czekoladowo-cynamonowa przygotowana z przepisu Ewy Wachowicz (nazywana przez nią babką cud). Ta babka to połączenie smaku czekoladowego z aromatem cynamonu, które razem tworzą wyjątkowo aromatyczne i apetyczne ciasto. Babka doskonale komponuje się z poranną kawą lub herbatą. To klasyczna receptura która zachwyca smakiem i wyglądem. Babka cud będzie idealna na różne okazje i dla miłośników słodkości.
Spis treści
Babka czekoladowo-cynamonowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta pieczone z aromatycznym cynamonem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babka czekoladowo-cynamonowa przepis
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę czekoladowo-cynamonową
- 250 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki kakao (gorzkiego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki dżemu ((użyłam malinowy))
Instrukcja
Jak zrobić babkę czekoladowo-cynamonową
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.250 g masła, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, kakao i cynamonem.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cynamonu
- Do masy jajecznej dodaj pojedynczo żółtka, krótko miksując masę między nimi.4 żółtka
- Dodaj mieszaninę mąki na zmianę z mlekiem – zmiksuj krótko na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.125 ml mleka
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.4 białka
- Dodaj porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj szpatułka.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki.
- Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Czekoladowa babka cud – uwagi
Babka czekoladowo-cynamonowa sprawdzi się na Święta Wielkanocne – szczególnie jeśli nie lubicie piec skomplikowanych ciast. Babka jest prosta do wykonania i szybko się piecze. Szukając wielkanocnych inspiracji zajrzałam do Ewy Wachowicz – mam jej książkę „Ciasta”, ale jej wydanie tak mnie rozczarowało (ze względów wizualnych), że ciężko mi tam znaleźć jakiś ciekawy przepis (no cóż – ja jem oczami i w pierwszej chwili zwracam uwagę na zdjęcie – jeśli mi się podoba, to czytam przepis).
Na stronie pani Ewy zaciekawił mnie przepis na babkę cud – jak się domyślacie zaintrygowała mnie nazwa. Ja nazwę zmieniłam, bo ciasto jest fajne, ale żeby od razu cud, to lekka przesada ;)
Jak dla mnie ta babka czekoladowa z cynamonem jest odrobinę za bardzo sucha (lubię wilgotniejsze ciasta) – dlatego przed podaniem polałam ją obficie domowym toffee (przygotowanym w mikrofalówce). Babka jest smaczna i jak już wspomniałam prosta do wykonania, dlatego przekazuję przepis dalej.
Wypróbujcie również inne przepisy na babki – przydadzą się przed Wielkanocą.
Polecane przepisy na babki wielkanocne
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta wielkanocne i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka czekoladowo-cynamonowa przepis
Przepis na babkę cud Ewy Wachowicz, to prosty przepis na babkę kakaową z cynamonem. Taka czekoladowa babka będzie fajna na Wielkanoc, ale również na weekend do kawy. Samo przygotowanie babki z cynamonem jest bardzo proste i wykorzystuje podstawowe składniki. Dlatego każdy sobie poradzi z upieczeniem takiej babki czekoladowej na święta. Do ciasta dodajemy trochę dżemu, możecie tu użyć swój ulubiony dżem, albo powidła. Myślę, że lepszy będzie tu dżem lekko kwaskowaty - jak np. z malin, czy z czarnej porzeczki. Babkę po upieczeniu i ostudzeniu możecie dodatkowo polać polewą czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto? Wystarczy podgrzać w rondelku około 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej tabliczkę posiekanej mlecznej czekolady. Gdy czekolada się rozpuści w kremówce możecie tak przygotowaną polewą polać ciasto czekoladowe. Babka czekoladowo-cynamonowa może być przechowywana w szczelnym pojemniku, wtedy nie będzie obsychać.
Czekoladowa babka cud przepis
Kakaowa babka cud jest cudnie prosta i smaczna, chociaż może dla mnie odrobinę zbyt sucha. Za to jeśli podacie ją do kawy albo herbaty, to będzie idealne połączenie. Babka czekoladowo-cynamonowa zasmakuje każdemu, a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej. Sami spróbujcie i upieczcie to czekoladowe ciasto z cynamonem dla swojej rodziny. Jeśli babka czekoladowo-cynamonowa wam się podoba, to zobaczcie również inne przepisy na babki z mojego bloga, a także przepisy na ciasta czekoladowe.