Babka szpinakowa z orzechami
Przepis na babkę szpinakową z orzechami i skórką pomarańczową
Babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową to pyszne ciasto, które przygotowałam z dodatkiem szpinaku, orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a dodatki dodają mu interesującego smaku i chrupkości. To wspaniałe połączenie smaków zadowoli nie tylko miłośników zdrowych i naturalnych składników, ale także tych, którzy cenią sobie wyjątkowe smaki. Sprawdźcie mój przepis i upieczcie to niezwykłe ciasto już dziś!
Spis treści
Babka szpinakowa z orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe i nie boisz się eksperymentować w swojej kuchni, to ta babka ze szpinakiem jest właśnie dla Ciebie. Babka smakuje doskonale, a jej wspaniały zielony kolor poprawia humor.
Babka szpinakowa z orzechami przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na babkę ze szpinakiem
- 150 g szpinaku ( – wcześniej rozmrożonego i lekko odciśniętego z wody)
- 5 łyżek soku z cytryny
- 100 ml oleju
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki))
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 100 g cukru ((pół szklanki) – lub do smaku)
- 3 jajka ( rozmiar L)
- 80 g orzechów włoskich ((2/3 szklanki) posiekanych )
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka))
- 2-3 łyżki mleka (lub troszkę więcej – do konsystencji)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
Jak zrobić szpinakową babkę krok po kroku
- Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.150 g szpinaku, 5 łyżek soku z cytryny, 100 ml oleju
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 100 g cukru
- Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta – krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste – aby utrzymać orzechy – ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
- Przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka szpinakowa – uwagi
Szpinak ma coś takiego w sobie, że albo się go kocha, albo nienawidzi. Ja go kiedyś nie znosiłam, a teraz bardzo lubię – czy wy też tak macie? Okazuje się, że te zielone listki są bardzo smaczne nie tylko w daniach wytrawnych, ale świetnie spisują się w słodkich ciastach. Dowodem na to jest ciasto leśny mech, moje ciasto truskawkowa delicja albo kokosowe babeczki ze szpinakiem. Teraz do tych wypieków dołącza babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową. Bardzo prosta i szybka. Chrupiąca od orzechów i bardzo smaczna. Gorąco polecam!
Jak zrobić babkę ze szpinakiem – wskazówki
Jeśli macie zamrożony szpinak, to go musicie rozmrozić – najlepiej na sicie, a potem jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody. Szpinak następnie miksujemy (najlepiej blenderem) razem z olejem i sokiem z cytryny na gładki mus. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – to zapewni babce szpinakowej puszystość. Potem łączymy jajka z musem szpinakowym i mąką, dodajemy posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Babkę po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ta babka szpinakowa z orzechami wychodzi rewelacyjne! Spróbujcie koniecznie, bo warto! Przepis podaję na formę keksową o długości około 30 cm – jeśli macie krótszą, to wydłużcie czas pieczenia.
Koniecznie spróbujcie również moje inne przepisy na babki!
Inspiracja – blog Smaczna pyza
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i na codzienny deser do kawy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a na blogu znajdzie ich dużo więcej. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka szpinakowa
Przepis na ciasto szpinakowe z orzechami i skórką pomarańczową. Prosty przepis krok po kroku na ciasto ze szpinakiem i orzechami. Babka ze szpinakiem zaskakuje pięknym zielonym kolorem oraz smakiem. Takie zielone ciasto ze szpinakiem zjedzą nawet dzieci! Szpinakowe ciasto zasmakuje nawet niejadkom!
Szpinakowe ciasto przepis
Przepis na ciasto ze szpinakiem i orzechami jest prosty i szybki do zrobienia. Warto zapisać sobie taki przepis na ciasto szpinakowe, aby zaskoczyć domowników i gości. Szpinak w cieście to wspaniały dodatek, który nadaje ciastu zielonego koloru. Zachęcam was także do wypróbowania przepisu na zielone gofry szpinakowe oraz przepisu na torcik leśny mech.
Babka szpinakowa z orzechami przepis krok po kroku