Babka trójkolorowa
Przepis na pyszną babkę trójkolorową czekoladowo-kawowo-waniliową
Jeśli lubisz babki, to ta babka trójkolorowa jest właśnie dla Ciebie. Lekka i puszysta babka, to połączenie smaków czekoladowego, kawowego i waniliowego. Taka babka czekoladowo-kawowa to świetny dodatek do popołudniowej kawy albo herbaty. Ciasto można zabrać do pracy bez ryzyka, że się pokruszy, albo pobrudzi wszystko. Spróbuj koniecznie i upiecz taką kolorową babkę jak najszybciej.
Spis treści
Babka trójkolorowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste i pełne smaku babki, to koniecznie przygotuj taką rewelacyjną babkę!
Babka trójkolorowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości 30 cm i szerokości około 10 cm.
Składniki
składniki na babkę trójkolorową
- 250 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 4 jajka (rozmiar L)
- 100 ml mleka
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić trójkolorową babkę krok po kroku
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.250 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.4 jajka
- Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj – nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.100 ml mleka
- Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy – zmieszaj.3 łyżeczki gorzkiego kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru waniliowego
- Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Nakładaj łyżką na zmianę ciasto – tworząc łatki.
- Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka czekoladowo-kawowa – uwagi
Babka to zawsze świetny pomysł, gdy się ma ochotę na ciasto, a nie mamy za dużo czasu na kombinowanie. Ja upiekłam nam ostatnio babkę trójkolorową i jednocześnie trójsmakową. Tu w jednym cieście połączyłam smak waniliowy, czekoladowy i kawowy. Więc każdy znajdzie coś dla siebie!
Jak zrobić babkę z czekoladą i kawą – wskazówki
Samo ciasto na babkę, to ciasto ucierane. Tutaj ucieramy miękkie masło z cukrem – masło ucieramy długo – możecie nawet z 10 minut. Ma być ono ładnie napuszone (jakby ubite) i jasne w kolorze. Wtedy dodajecie do niego pozostałe składniki i miksujecie już krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia! Jeśli będziecie miksować zbyt długo, to babka może słabo wyrosnąć. Gotowe ciasto następnie dzielicie na trzy części- mniej więcej równe części. Do jednej dodajecie gorzkie kakao, a do drugiej rozpuszczalną kawę (możecie też użyć kawy zbożowej). Trzecia część pozostaje waniliowa. Tak przygotowane ciasto nakładacie do podłużnej foremki do pieczenia. Aby ciasto miało fantazyjne wzory nakładałam je po łyżce naprzemiennie.
Jak piec babkę czekoladowo-kawową?
Ja swoją babkę piekłam w 180 stopniach i trybie góra/dół przez około godzinę – do suchego patyczka. Możecie ją również piec w termoobiegu, ale wtedy obniżcie temperaturę do 170 stopni.
Jak podać babkę?
Babka trójkolorowa po upieczeniu wyglądała rewelacyjnie i świetnie smakowała z kubkiem gorącej kawy. Ja ją jadłam bez żadnych dodatków, ale możecie ją posypać zwykłym cukrem pudrem. Albo możecie zrobić prostą ale jednocześnie pyszną polewę czekoladową.
Jak zrobić polewę czekoladową na babkę?
Wystarczy w rondelku podgrzać około 50-75 ml śmietany kremówki i gdy będzie mocno ciepła dodać do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady. Mieszacie całość, aby czekolada się rozpuściła. Studzicie i gdy polewa lekko zgęstnieje polewacie nią babkę.
Ile kalorii ma babka trójkolorowa?
Moja babka – bez polewy na wierzchu miała około 350 kalorii w 100 g. Jeśli polejecie ją polewą czekoladową, to oczywiście jej kaloryczność trochę wzrośnie. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami oraz przepisem opisanym krok po kroku upieczenie tej czekoladowo-kawowej babki nie sprawi wam żadnych problemów i będziecie często korzystać z tego przepisu.
Ps. Polecam wam przepis oraz zapraszam do przetestowania innych babek – moje dzieci szczególnie uwielbiają babkę z gorącym mlekiem, a ja kajmakową :D
Zachęcam was również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na proste i pyszne domowe ciasta, babeczki, serniki a także torty idealne na różne okazje. Książkę znajdziecie w moim sklepie – zapraszam.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne puszyste babki, na blogu jest ich spory wybór. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Źródło przepisu – Szefowa kuchni
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka trójkolorowa przepis
Przepis na pyszną i prostą babkę w trzech smakach i kolorach. Ta babka to połączenie babki czekoladowej, babki kawowej i babki waniliowej. Trzy pyszne babki upieczone w jednej foremce. Ciasto nakładamy na zmianę, co powoduje że w cieście tworzą się piękne łatki. Taka kolorowa babka po przekrojeniu wygląda przepięknie. A do tego jest przepyszna! Wilgotna babka czekoladowo-kawowa najlepiej smakuje w towarzystwie kubka kawy lub herbaty. Upieczcie więc na weekend taką babkę czekoladowo-kawową i delektujcie się nią przed ulubionym serialem.
Babka czekoladowo-kawowa przepis
Taka babka trójkolorowa może być upieczona jako babka na Wielkanoc, albo po prostu jako ciasto na weekend. Na pewno zawsze będzie zjedzona do ostatniego okruszka. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na najlepszą babkę czekoladową z kawą. Taka babka waniliowa z czekoladą zasmakuje każdemu. Dodatkowo mogę polecić wam babkę tęczową albo babkę marmurkową czekoladowo-waniliową.