Babka z cukinii
Przepis na cytrynową babkę z cukinii
Dziś poleca się pyszna i wilgotna cytrynowa babka z cukinii. Tą babkę przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy składniki zmieszać łyżką i już można piec to pyszne cytrynowe ciasto z cukinią. Dodatek tartej cukinii sprawia, że babka jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Babka z cukinii przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta i babki pieczone z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babka z cukinii przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki
składniki na cytrynową babkę z cukinią
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki – lub do smaku)
- 200 g cukinii (tartej na grubych oczkach – mniej więcej 1 średnia)
- 60 ml oleju
- 1 jajko (rozmiar L)
- 80 g jogurtu naturalnego (użyłam gęsty grecki)
- 0,5 cytryny (wyciśnięty sok i starta skórka)
składniki na lukier cytrynowy do babki
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej – do konsystencji)
- skórka z cytryny (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynową babkę z cukinią i lukrem
- W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, jogurt, sok z cytryny i skórkę z cytryny.150 g cukru, 60 ml oleju, 1 jajko, 0,5 cytryny, 80 g jogurtu naturalnego
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.200 g cukinii
- Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny – posmaruj lukrem ciasto.100 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
- Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.skórka z cytryny
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cytrynowa babka z cukinią – uwagi
Babka z cukinii to takie idealne jesienne ciasto.
Bardzo wilgotne dzięki tartej cukinii i lekko cytrynowe od soku z cytryny i skórki z cytryny.
Delikatne i jednocześnie „mięsiste”.
Ta babka cukiniowa wybornie smakuje pokryta grubą warstwą cytrynowego lukru (który dodatkowo zabezpiecza ją przed wyschnięciem).
Ciasto jest super łatwe do przygotowania – nie musicie nawet odpalać miksera – wystarczy łyżka, albo mieszadło.
Do tego zrobicie je w jakieś 15 minut – potem już tylko pieczenie i smakowanie :)
Zamiast formy do babki możecie również wybrać niedużą formę keksową (taką mniej więcej o długości 25 cm).
Ps. Jeśli wybierzecie jak ja żółtą cukinię, to dodatkowo nie wzbudzicie wśród dzieci podejrzeń o zielone „kawałki” w cieście :D
Zapraszam również na babeczki z cukinią i czekoladą oraz na babeczki cukiniowo-jabłkowe.
Polecane przepisy na ciasta z cukinią
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z cukinią dodaną do ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka z cukinii przepis
Przepis na pyszną cytrynowa babkę z cukinią. Prosty i dokładny przepis krok po kroku na babkę cukiniową to gwarancja sukcesu. Przygotuj tą cukiniową babkę z lukrem cytrynowym, a nikt się nie zorientuje, że w środku jest cukinia :) Przepis na babkę jest bardzo prosty i szybki, a ciasto wychodzi wspaniale wilgotnej i pyszne. Taka wilgotna babka z cukinią zasmakuje każdemu! Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś/eś ciasta z cukinią, to koniecznie musisz upiec tą babkę!
Babka z cukinią przepis
Wypróbuj mój przepis na ciasto z cukinią i zajadaj się pysznym i wilgotnym ciastem. Cukinia dodana do ciasta zapewnia mu wilgotność i ciasto dłużej zachowuje świeżość.
Upiecz także inne moje wypieki na ciasta z cukinią i nie tylko, np. ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką, cukiniowe brownie albo babeczki czekoladowe z cukinią.