Beza z truskawkami i bitą śmietaną
Przepis na bezę z truskawkami i bitą śmietaną
Beza z truskawkami i bitą śmietaną to prawdziwa klasyka. Proste, podstawowe składniki sprawiają, że takie ciasto może zrobić praktycznie każdy. Do tego beza Pavlova z truskawkami prezentuje się wręcz zjawiskowo i smakuje równie doskonale. Polecam to ciasto na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Beza z truskawkami przepis krok po kroku
W sezonie na pyszne słodkie i soczyste polskie truskawki warto chociaż raz zrobić taką rewelacyjną bezę z truskawkami i bitą śmietaną. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu!
Beza z truskawkami i bitą śmietaną przepis
Składniki
składniki na bezę
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na wierzch bezy
- 400 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru cytrynowego ((Limoncello))
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 300 g truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
- mięta (lub melisa do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezę
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) – piecz bezę przez około 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.1 łyżka soku z cytryny lub limonki, 1 łyżka likieru cytrynowego
Beza z truskawkami wykończenie
- Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.300 g truskawek
Prywatne
Beza Pavlova z truskawkami – uwagi
Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną.
To rewelacyjna propozycja na gorące wiosenno-letnie dni :)
Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak obłędnie wygląda).
Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje :)
Leciutka, delikatna, nie za słodka z tylko jedną wadą – za szybko się kończy ;)
A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki ;)
Do kremu cytrynowego będziecie potrzebować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone.
Cytrynowy smaczek dodaje kremowi cytrynowy likier Limoncello. Jeśli go nie macie, to nie problem, możecie dodać trochę soku z cytryny.
Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.
Zawsze jest to duża beza z kremem śmietankowym i owocami.
Ciasto jest przepyszne, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.
I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne ;)
Jak upiec bezę?
Najpierw dobrze przygotujcie bezę – czyli dobrze zmiksujcie białka z cukrem. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Gdy nabierzecie odrobinę ubitej piany na palec i potrzecie drugim palcem, to nie będziecie czuć kryształków cukru.
Gdy piana jest już dobrze zrobiona, przekładacie ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Ja sobie pomagam odrysowując na papierze talerz. Na powstałe około nakładam bezę.
Wstawiamy bezę do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę.
Bo tak w zasadzie beza się nie piecze, a suszy.
Jeśli piekarnik będzie miał za wysoką temperaturę, to beza będzie żółta, a nie biała!
Po upieczeniu bezę studzimy i dopiero wtedy nakładamy krem i owoce.
Mam nadzieję, że ta beza z truskawkami wam zasmakuje :)
Ps.
Przetestujcie również inne bezowe przepisy.
Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na bezy z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na przepyszne bezy z kremem o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Beza Pavlova przepis
Słyszałeś może o słynnej bezie Pavlovej? Jeśli nie, to mój przepis na bezę musi koniecznie u Ciebie zagościć. Beza Pavlova to upieczona olbrzymia beza, ozdobiona bitą śmietaną lub dowolnym kremem, a także owocami. Beza z truskawkami i bitą śmietaną wygląda pracochłonnie, jednak nic bardziej mylnego. Przygotujesz ją z najzwyklejszych produktów jakie możesz sobie wyobrazić. Głównym składnikiem bezy z kremem są białka. Świetnie sprawdzą się w tej sytuacji białka, które zostały po pieczeniu innego ciasta, albo pączków. Warto było ich nie wyrzucać, takie białka mogą spokojnie postać jakiś czas szczelnie zamknięte w lodówce. Połączenie ciasta bezowego, sporej ilości owoców w postaci truskawek i delikatnego kremu to zestawienie nieziemsko słodkie, ale nieprzesadnie. Beza z truskawkami i kremem to doskonały deser na wszelkie spotkania rodzinne oraz święta. Beza Pavlova z truskawkami zaskoczy wszystkich gości oraz onieśmieli ich do pokrojenia takiego cuda! Przepyszne ciasto bezowe z mojego przepisu jest z dodatkiem truskawek, jeśli ich nie lubisz, możesz użyć na przykład malin lub innych owoców.
Przepis beza z truskawkami
Wiem, że wiele osób boi się pieczenia bezy. Pojawiają się pytania jak upiec bezę? Jak zrobić krem do bezy? Z moim przepisem upieczesz i zrobisz bezę bez problemów! A jestem przekonana, że taka beza z truskawkami każdemu zasmakuje, a ty zrobisz ogromne wrażenie na gościach i rodzinie!
Tort pavlova
Deser pavlova to bardzo efektowny deser, który mimo wszystko nie jest trudny do zrobienia. Przygotujcie sobie wcześniej bezę, a potem nałóżcie na nią krem i owoce. Proste, podstawowe składniki o dobrej jakości, to gwarancja pysznego deseru. Beza z truskawkami i kremem śmietankowym z limoncello to pyszny i orzeźwiający deser idealny dla każdego.
Spróbuj też mojego przepisu na torcik bezowy z jagodami oraz norweskie ciasto bezowe. Beza jest podstawową częścią jednej i drugiej propozycji. Torcik zbudowany z bez jest przełożony kremem, natomiast w drugim pieczemy bezę razem z ciastem. Te dwa wypieki są wręcz genialne i sprawiają, że ślinka leci na sam ich widok.