Bułeczki marcepanowo-piernikowe

Zaktualizowany: 2023 30 października
bułeczki piernikowe

Przepis na pyszne bułeczki z marcepanem

Dziś u mnie słodkie bułeczki marcepanowo-piernikowe. To pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe w formie ślimaczków zawijanych z masą marcepanową i przyprawą do piernika. Takie drożdżówki będą idealne do kubka kawy, czy herbaty, a nawet świetnie się sprawdzą na słodkie śniadanie :) Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i aromatyczne przyprawy, to takie drożdżówki z marcepanem na pewno Wam zasmakują!

bułeczki piernikowe

Bułeczki marcepanowo-piernikowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne, ciepłe i puchate drożdżówki, to koniecznie upiecz takie z marcepanem i przyprawą do piernika.

bułeczki z marcepanem

Bułeczki marcepanowo-piernikowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słodkie i lekkie drożdżowe bułeczki z marcepanem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 8
Kalorie 430 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na masę marcepanową

składniki na lukier twarożkowy do drożdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówki z marcepanem

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  • Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.
    200 g masy marcepanowej, kilka łyżek mleka
  • Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.
    1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Zwiń ciasto w rulon – wzdłuż dłuższego boku.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków.
  • Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) – przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki masła, 150 g cukru pudru
  • Lukrem posmaruj bułeczki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 430kcalWeglowodany: 58.4gBiałko: 7.4gTłuszcz: 18.6gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe drożdżówki z marcepanem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zawijańce z marcepanem

Piernikowe drożdżówki z marcepanem – uwagi

Ja jeszcze pozostaję w klimacie świątecznym (w końcu mamy karnawał i trzeba się rozpieszczać). Przygotowałam rodzince takie pyszne i słodziutkie bułeczki marcepanowo-piernikowe. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe (z dodatkiem przyprawy do piernika) posmarowałam masą marcepanową, posypałam przyprawą do piernika i pocięłam na bułeczki. Do tego zrobiłam przepyszny lukier z dodatkiem twarożku mascarpone. Drożdżóweczki wyszły mega pyszne – delikatne i aromatyczne – z nutką piernikową. Idealne do kubka gorącej herbaty, albo kakao. Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie – ciasto można przygotować wieczorem – przechować je w lodówce, a rano upiec bułeczki. Rodzina będzie na pewno zachwycona.

ślimaczki z marcepanem

Jaka przyprawa do piernika do bułeczek?

Pamiętajcie o tym, żeby używać dobrą przyprawę do piernika. Jeśli macie kupioną w sklepie, to koniecznie najpierw sprawdźcie jej skład. Jeśli ma na pierwszym miejscu mąkę, albo cukier, to będzie mało aromatyczna! Nie polecam takich przypraw! Ja jak zwykle polecam przygotowanie takiej przyprawy samodzielnie w domu. Mój przepis na przyprawę do piernika to same przyprawy, więc już łyżeczka dodana do ciasta zapewnia mu duży aromat. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie kupicie przyprawy w sklepie!

Zapraszam was również na bułeczki cynamonowe, albo bułeczki z chałwą – przepyszne!

Ps.

Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie również przepisy na ciasta drożdżowe, ale również przepisy na proste ciasta, ciasteczka i babeczki. Zapraszam do sklepu :)

bułeczki z marcepanem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
drożdżówki z marcepanem
ślimaczki drożdżowe z lukrem

Polecane przepisy na drożdżowe wypieki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki i ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich ogromny wybór więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 5 stycznia

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. d4bff2bf73931a6e073e40367109bab0?s=54&d=mm&r=g
    Marika 2018 8 stycznia w 10:55- Odpowiedz

    Zrobiłam, pychotka. Od razu zjedliśmy we trójkę do kawy…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 stycznia w 12:49- Odpowiedz

      To ich cecha charakterystyczna – szybko znikają :)

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 6 stycznia w 16:50- Odpowiedz

    W takim świątecznym, słodkim klimacie to my możemy być do lata <3

  3. d4bff2bf73931a6e073e40367109bab0?s=54&d=mm&r=g
    Marika 2018 6 stycznia w 04:14- Odpowiedz

    Po prostu nie nadążam piec tych wszystkich smakowitości, które Pani zamieszcza. Gratuluję super pomysłów na przepisy i godnego pozazdroszczenia talentu! A bułeczki robię w niedzielę! Pozdrawiam!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 stycznia w 10:45- Odpowiedz

      Dziękuję, daj znać jak wyszly :)

  4. 93d4d405865b0b9293d1573660f9880c?s=54&d=mm&r=g
    Paulina Garnicka 2018 5 stycznia w 14:17- Odpowiedz

    Takie bułeczki to absolutnie smak mojego dzieciństwa :) Muszę je wypróbować znowu i to jak najszybciej!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 5 stycznia w 16:19- Odpowiedz

      Daj znać jak ci smakowały :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Bułeczki marcepanowe przepis

Zapraszam dziś na pyszne i słodkie bułeczki drożdżowe z marcepanem i przyprawą do piernika. Takie bułeczki pozostawiają nas jeszcze w klimacie świąt Bożego Narodzenia, a to za sprawą aromatycznej przyprawy piernikowej. Ja jak zwykle użyłam tu domową przyprawę do piernika, więc moje bułeczki drożdżowe pachniały wręcz obłędnie podczas pieczenia. W całym domu roznosił się wspaniały korzenny aromat, aż trudno było wyczekać do końca pieczenia :) A że ja uwielbiam ciasta drożdżowe, to tym było dla mnie trudniej :) Bułeczki z marcepanem po upieczeniu ostudziłam lekko, ale jeszcze ciepłe posmarowałam gęstym lukrem. Jak zrobić lukier do drożdżówek? Zobaczcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej i zobaczcie, że to nie jest trudne! Mój lukier dzięki dodatkowi odrobiny serka mascarpone oraz masła nabrał super aksamitnej konsystencji i otulił bułeczki marcepanowe grubą warstwą słodyczy. Mówię Wam, temu smakowi trudno się oprzeć!

Przepis na drożdżówki z marcepanem

Zakupcie więc w sklepie gotowy marcepan, zaopatrzcie się w aromatyczną przyprawę do piernika - koniecznie zobaczcie najpierw jej skład i przygotujcie swojej rodzinie te słodkie i lepkie od lukru drożdżowe bułeczki z marcepanem. Przygotujcie puszyste i niezawodne ciasto drożdżowe do drożdżówek, posmarujcie go masą marcepanową i zwińcie w rulon. Tak przygotowane ciasto pokrójcie na grubsze plastry. Otrzymacie drożdżowe ślimaczki, które po podrośnięciu upieczcie w rozgrzanym piekarniku. Ile piec bułeczki drożdżowe? Ja je zwykle piekę na termoobiegu w temperaturze 170 stopni i wtedy bułeczki są zwykle gotowe po około 20-25 minutach.

Drożdżowe bułeczki z marcepanem przepis

Jak zwykle ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu. Jeśli jednak schowacie je do szczelnego pojemnika, to dłużej zachowają świeżość. Polecam również ich lekkie podgrzanie przed podaniem, wtedy wróci sprężystość i puszystość ciasta. Ja zwykle podgrzewam krótko bułeczkę w mikrofalówce - już nawet 30 sekund pozwala jej uzyskać walory smakowe jak po upieczeniu :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis na drożdżowe bułeczki z marcepanem i dajcie mi znać w komentarzach jak Wam smakowały. A wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na drożdżówki :) Na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.