Przepis na ciasteczka kawowe z czekoladą
Dawno nie piekłam domownikom ciasteczek, więc ostatnio skusiłam się na ciasteczka kawowo-czekoladowe.
Z mnóstwem czekolady w środku.
A do tego kawa mielona oraz chrupiące ziarna kawy.
Jeśli macie w domu kawę ziarnistą, to nie rezygnujcie z dodania ich do ciastek.
Ciasteczka dzięki nim są rewelacyjnie chrupiące i oczywiście bardziej kawowe :D
Ciacha są robione w mój ulubiony sposób – czyli toczenie w dłoniach kuleczek i ich pieczenie.
Bez wałkowania i wycinania – szybko i prosto!
Tak samo przygotujcie również ciasteczka marshmallows, ciasteczka z mlekiem w proszku, czy też ciasteczka z orzeszkami.
Ciasteczka kawowo-czekoladowe – przepis do druku

Ciasteczka kawowo-czekoladowe
Przepis na około 30 ciastek.
Składniki
- 225 g masła
- 375 g (2,5 szklanki) mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kawy (ewentualnie rozpuszczalnej)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam trzcinowy
- 2 duże jajka rozmiar L
- 300 g posiekanej gorzkiej czekolady - można dać mniej
- około 1/3 szklanki kawy w ziarnach - lekko posiekanych
Instrukcja
- Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj przez kilka minut - aż masło lekko zbrązowieje i pojawią się brązowe kropki.
- Przelej masło do miseczki i schłódź w lodówce aż znowu będzie miało stałą formę.
- Przełóż schłodzone masło do misy miksera, dodaj cukier i zmiksuj razem.
- Wbij po jednym jajku i zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z przyprawami, mieloną kawą oraz sodą.
- Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj krótko.
- Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane ziarna kawy - wymieszaj łopatką.
- Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz z nich w dłoniach kulki wielkości piłki do ping-ponga.
- Układaj ciastka na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
- Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 9-10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 174kcalWeglowodany: 18gBiałko: 9gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.