Ciasto dyniowo-orzechowe
Przepis na ciasto dyniowe z masłem orzechowym
Przygotuj razem ze mną idealne jesienne ciasto dyniowo-orzechowe. To ciasto przygotujesz bardzo szybko i bez problemów. Przygotuj sobie tylko puree z dyni oraz masło orzechowe. Ciasto z masłem orzechowym i dynia wychodzi mega smaczne i wilgotne, do tego długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto dyniowo-orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie fajne i wilgotne ciasta z dynią, to w tym roku upieczcie takie z masłem orzechowym.
Ciasto dyniowo-orzechowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe z masłem orzechowym
- 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
- 340 g puree z dyni
- 120 g masła orzechowego
- około 60 ml mleka ( – opcjonalnie – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowo-orzechowe
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni – do połączenia składników.2 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 340 g puree z dyni, 120 g masła orzechowego
- Dodaj mąkę i zmiksuj – jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).około 60 ml mleka
- Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z dynią i masłem orzechowym – wskazówki
Ciasto dyniowo-orzechowe wymyśliłam sobie, gdy kupiłam ostatnio śliczną, niedużą dynię.
Spojrzałam na nią i stwierdziłam, że będzie wyśmienicie smakować z masłem orzechowym.
Dynię upiekłam, zmiksowałam, dodałam masło, trochę innych składników i bach – do piekarnika.
Bez zbytniego kombinowania – prosto i szybko.
Ciasto dyniowe z masłem orzechowym wyszło rewelacyjnie – wilgotne od dyni, lekko pachnące orzeszkami ziemnymi i jesienią.
Na dzień dobry – jeszcze na ciepło – zjadłam dwa kawałki polane syropem klonowym – bo syrop klonowy pasuje tu idealnie.
Chociaż ciasto zupełnie nie potrzebuje takiego dodatkowego nawilżenia ;)
Zróbcie koniecznie to dyniowe ciasto i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowało.
A potem spróbujcie inne przepisy z dynią, bo wszystkie ciasta z dynią są pyszne.
Na blogu znajdziecie między innymi przepis na dyniową drożdżówkę, ciasto dyniowo-czekoladowe, ciasto dyniowe z kruszonką, zakręcone ciasto dyniowe, a nawet sernik dyniowy.
Ps. Może się wam przydać mój sposób na przygotowanie puree z dyni :)
Przepis własny.
Polecane przepisy na ciasta z dynią
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste słodkie wypieki z dynią. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
zakalec…
Zakalec wyszedł jak nigdy:D
szkoda bo pięknie pachnie ..
Posmarowane takie ciacho twarożkiem musi być naprawdę mega pyszne :)
Z twarożkiem i miodem, albo syropem klonowym – mniam :D
Bardzo apetyczne ciasto :-)
Dziękuję