Ciasto truskawkowa delicja

na lekkim szpinakowym cieście

 

ciasto z truskawkami i masą jogurtową

 

Ciasto truskawkowa delicja, to taka moja wariacja na temat ciasta Leśny Mech 🙂

Chciałam wykorzystać ciasto szpinakowe, ale je jednocześnie trochę „odchudzić” i sprawić aby było bardziej puszyste. Dlatego tym razem zrezygnowałam z dodawania do szpinaku oleju, za to wykorzystałam maślankę.

Muszę powiedzieć, że to był strzał w 10!

W cieście leśny mech przeszkadzała mi trochę jego oleistość i tłustość. Gdy się ten olej wyeliminuje, to okazuje się, że ciasto jest dalej wilgotne, a jednocześnie jest duże lżejsze i lepsze w smaku 🙂

Idąc dalej tropem „fit ciasta” przygotowałam lekką jogurtową masę, do której wkroiłam świeże truskawki.

Do tego dołożyłam Konfiturę Truskawkową Stovit i tak powstała moja truskawkowa delicja.

A że to prawdziwa delicja, to możecie mi wierzyć, a jak nie wierzycie, to sami ją zróbcie i się przekonajcie.

Mam jeszcze dowód, że ciasto jest leciutkie i odchudzone – 100 g ciasta (czyli mniej więcej jeden kawałek), to tylko 130 kalorii – nic tylko jeść 🙂

Może zainteresują was również te przepisy 🙂

Kokosowe babeczki szpinakowe

Placek z truskawkami i kruszonką

Sernik Cassis

Babeczki brzoskwiniowe z dżemem brzoskiwniowym Stovit

 

dietetyczne ciasto szpinakowe z truskawkami ciasto leśny mech z jogurtem i truskawkami
 

dietetyczne ciasto szpinakowe z jogurtową masą i truskawkami szpinakowe ciasto z masą jogurtową i truskawkami
 

ciasto truskawkowa delicja jogurtowiec z truskawkami i szpinakowym ciastem
 

ciasto leśny mech w wersji fit z jogurtową masą ciasto jogurtowe z truskawkami na szpinakowym cieście
 

Ciasto truskawkowa delicja – przepis do druku

Ciasto truskawkowa delicja

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 21
Składniki
ciasto szpinakowe:
  • 100 g szpinaku - jeśli używacie mrożony, to go wcześniej rozmróźcie i odsączcie z wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 150 ml maślanki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
  • 700 g gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki light
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 3 lekko czubate łyżki żelatyny + woda
  • około 300 g truskawek - pokrojonych
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury truskawkowej Stovit
Wykonanie
ciasto:
  1. Szpinak zmiksuj z maślanką i sokiem z cytryny - jak na smoothie 🙂
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej wlewaj zmiksowany szpinak na zmianę z mąką.
  5. Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości 24/24 cm.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij wierzch ciasta ( i go dokładnie rozkrusz).
masa jogurtowa:
  1. Żelatynę zalej wodą tak, aby ją zakrywała - odstaw do napęcznienia.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem.
  3. Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  4. Dodaj do niej 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj.
  6. Wsyp do masy pokrojone truskawki, zamieszaj.
  7. Spód szpinakowy posmaruj konfiturą truskawkową Stovit, a następnie wyłóż masę jogurtową.
  8. Posyp wierzch pokruszonym ciastem szpinakowym.
  9. Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce - tak aby masa jogurtowa stężała.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 131 Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 24 g Białka: 4 g

 

 

ciasto truskawkowa delicja
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit