Ciasto z jabłkami i budyniem
Przepis na pyszny i prosty jabłecznik z budyniem
Zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto z jabłkami i budyniem. To rozpływające się w ustach smakowite ciasto zrobione jest na kruchym spodzie, na który wyłożyłam pokrojone jabłka i przykryłam je budyniem waniliowym. Ta szarlotka z budyniem po upieczeniu i ostudzeniu smakuje obłędnie i jestem przekonana, że również Wam zasmakuje. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, to już dziś wypróbujcie ten przepis na niezwykle pyszną szarlotkę z budyniem i kruchym ciastem.
Ciasto z jabłkami i budyniem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
Składniki
składniki na ciasto do szarlotki
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru ((1/4 szklanki) )
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na nadzienie do szarlotki
- około 750 g jabłek (- u mnie to było 5 sporych jabłek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok (z połowy cytryny)
- cukier (ewentualnie trochę – jeśli jabłka są kwaśne)
składniki na budyń do szarlotki
- 2 budynie waniliowe ((opakowanie na pół litra mleka))
- 750 ml mleka
- cukier (- wg przepisu na opakowaniu)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem
- Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie części – mniej więcej 2/3 i 1/3 i schłodź je w zamrażarce przez około godzinę.
- Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.około 750 g jabłek
- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – wymieszaj.1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok
- Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok – wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.2 budynie waniliowe, 750 ml mleka
- Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach – wyłóż ciastem przygotowaną formę.
- Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
- Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
- Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka z budyniem uwagi
Ciasto z jabłkami i budyniem zrobiłam na imprezkę grillową i wszyscy byli nim zachwyceni.
Delikatne, rozpływające się w ustach półkruche ciasto, duże kawałki jabłka, budyń i chrupiąca góra.
Wszystko idealnie ze sobą współgra i wyśmienicie smakuje, a do tego ciasto nie jest za słodkie (jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie dodatkowo posłodzić jabłka).
Z przepisu wychodzi spora blaszka ciacha – ja to ciasto z jabłkami piekłam w foremce 20/30 cm.
Wolisz puszyste ciasto z jabłkami i budyniem? Wtedy zamiast kruchego ciasta lepiej przygotować na spód lżejsze ucierane ciasto – tylko takie gęstsze, aby utrzymało ciężar nadzienia.
Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na ciasta z jabłkami – między innymi na amerykańską szarlotkę, puszyste ciasto z jabłkami, cytrynową szarlotkę, czy strudel z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Wszystkich wielbicieli ciast z jabłkami i aromatycznych szarlotek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z jabłkami i budyniem przepis
Przepis na kruche ciasto z jabłkami i budyniem to idealny przepis dla wszystkich wielbicieli szarlotek i ciast z kremem. Tutaj mamy trochę właśnie takie połączenie obydwu takich ciast, a to za sprawą budyniu, który dodajemy na jabłka. Jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem? Najpierw robimy kruche ciasto i je schładzamy. Ciasto potem rozwałkowujemy i wylepiamy dno foremki. Układamy na nim pokrojone jabłka. Budyń robimy w trochę mniejszej ilości mleka i taki gorący wylewamy na jabłka. Jeszcze trochę ciasta na wierzch i pieczemy całość.
Przepis na szarlotkę z budyniem
Tak przygotowana szarlotka z budyniem jest niezwykle smaczna. Jabłka z budyniem tworzą niezap0mniany smak. Budyń po upieczeniu mocnym ostudzeniu nabiera konsystencji flanu i jest pyszny. Tylko dajcie ostygnąć ciastu, bo gorący budyń będzie jeszcze luźny i ciasto może się rozpływać. Szarlotka budyniowa będzie idealna na weekend, ale również na różne rodzinne okazje, bo przepis na dużą blachę gwarantuje dużo porcji ciasta. Jeśli lubicie jabłeczniki, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.