Crumble truskawkowo-malinowe
Przepis na truskawki pod kruszonką, czyli prosty deser truskawkowy
Crumble truskawkowo-malinowe, to pyszny i mocno owocowy deser inspirowany kuchnią amerykańską. Tu soczyste owoce pieczone są pod chrupiącą kruszonką i podane jeszcze na ciepło z gałką lodów. Taki deser latem smakuje najlepiej! Masa słodkich truskawek, pyszne ciasto i rozpływające się lody sprawiają, że nikt się nie oprze takiemu deserowi.
Spis treści
Crumble truskawkowo-malinowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste ciasta z owocami – szczególnie serwowane na ciepło, to koniecznie zróbcie te truskawki pod kruszonką i zjedzcie je z lodami.
Crumble truskawkowo-malinowe przepis
Składniki
składniki na kruszonkę do crumble
- 125 g masła
- 150 g cukru (- użyłam trzcinowy (3/4 szklanki))
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (- opcjonalnie)
- 100 g migdałów (mielonych (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów))
Instrukcja
Jak zrobić crumble truskawkowe z malinami
- Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.ok 1 kg truskawek, około 250 g malin
- Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20-25 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
- Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.50 g masła, 5-6 łyżek cukru
- Składniki kruszonki zagnieć razem – jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę zimnej wody (jeśli ciasto się słabo lepi).125 g masła, 150 g cukru, 150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
- Nałóż kruszonkę na owoce.
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Truskawki pod kruszonką na ciepło – uwagi
Crumble, czyli nic innego jak nasza polska kruszonka :)
Ja sobie zrobiłam crumble truskawkowo-malinowe wykorzystując ostatnie już chyba świeże truskawki w tym roku.
Jest to według mnie idealny wakacyjny deser – masa owoców przykryta kruszonką i razem upieczona.
Gdy owoce puszczą sok, wszystko zaczyna buzować i nieziemsko pachnieć :)
Ja się do mojego deseru dobrałam na gorąco (jedynie kilka zdjęć mu kliknęłam).
Świetnym dodatkiem będzie tu bita śmietana, albo kulka lodów – mniam.
Możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe, a zimą owoce z puszki lub mrożone.
Dzięki prostocie i niewielu składnikom – nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia sobie poradzą i zabłysną przed rodziną i znajomymi :)
Zapraszam was serdecznie do wypróbowania przepisu na truskawki pod ciastem, albo na truskawkową bombę w wersji na zimno :)
Przepis własny.
Polecane przepisy na crumble
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na owocowe crumble w różnych smakach. Tutaj polecam między inny takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na crumble truskawkowe
Crumble truskawkowo-malinowe to idealny deser na upalny letni dzień (ale nie tylko). Soczyste truskawki i maliny podczas pieczenia wydzielają sok i miękną. Kruszonka na owocach zapieka się i staje się chrupiąca. Całość tworzy nieziemsko pyszny deser. Mocno owocowy, soczysty i chrupiący jednocześnie. Najlepiej kruszonkę z truskawkami podać lekko ostudzoną, ale jeszcze ciepłą i koniecznie z gałką lodów. Wtedy to już rozpusta do kwadratu. Lody rozpuszczają się ciepłym crumble i mieszają się z sokiem z owoców - tak powstaje najlepszy deser ever!
Kruszonka z truskawkami
Zobaczcie mój przepis na truskawki pod kruszonką i sprawdźcie jak zrobić crumble z owocami. Ten przepis jest bardzo szybki i do tego prosty! Ten łatwy deser z truskawkami przygotujecie w kilkanaście minut i już zostanie wam jego pieczenie. Poza sezonem na truskawki użyjcie inne dostępne owoce. Z każdymi owocami te crumble z owocami będzie doskonałe. Na razie zróbcie crumble truskawkowo-malinowe, a potem wypróbujcie inne warianty smakowe :) Polecam wam również gruszki pod kruszonką z orzechami.