Cynamonowe babeczki z kajmakiem
Przepis na cynamonowe babeczki z kajmakiem
Małe babeczki cynamonowe z masą kajmakową to słodki przysmak, który zachwyci miłośników cynamonowych smaków. Te małe babeczki są delikatne i puszyste, a aromatyczna nuta cynamonu nadaje im wyjątkowego smaku i zapachu. Wypełnione są gęstą i kremową masą kajmakową, która dodaje słodyczy i nuty karmelu. To idealne babeczki na popołudniową herbatę lub na drobną przekąskę do kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Cynamonowe babeczki z kajmakiem – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie nieduże słodkie wypieki, to te urocze babeczki cynamonowe udekorowane kajmakiem są właśnie dla Was. Idealne zarówno na święta i rodzinne uroczystości, jak i na weekend do kawy :)
Cynamonowe babeczki z kajmakiem przepis
Składniki
składniki na cynamonowe babeczki z kajmakiem
- 270 g mąki pszennej ((1 i 3/4 szklanki) )
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 ml mleka
- około 150 g masy kajmakowej ( z puszki)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem
- Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.100 g masła, 100 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.270 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki – krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko – krótko zmiksuj.120 ml mleka
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.około 150 g masy kajmakowej
Prywatne
Składniki Odżywcze
Te cynamonowe babeczki z kajmakiem są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania.
Samo ich zrobienie to góra 10 minut, potem niecałe 20 minut na pieczenia i babki gotowe.
Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem – wskazówki
Najpierw przygotuj ucierane ciasto maślane.
W tym celu zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę. Im dłużej będziesz miksować, tym babeczki będą delikatniejsze.
Podpowiem, że ja wolę używać tu cukier puder – dużo łatwiej się miksuje z masłem.
Potem dodajemy do masy jajko i mąkę z cynamonem. Po dodaniu mąki miksujemy ciasto już tylko krótko, do zmieszania składników.
Ja wyłączam mikser, jak na ściankach jest jeszcze trochę mąki i ja już tylko mieszam łyżką. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może sprawić, że babeczki nie będą puszyste i delikatne!
Babeczki pieczemy i po ostudzeniu dekorujemy masą kajmakową.
Ja przełożyłam ją do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnęłam na babeczki. W ten sposób wyglądały bardziej dekoracyjnie :)
Bardzo wam polecam ten przepis – jeśli nie macie specjalnych foremek do mini babek, to możecie upiec je w formie do oponek. Tak jak ja zrobiłam część.
Możecie też upiec zwykłe babeczki, a masę kajmakową nałożyć potem na wierzch :D
Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanoc, to zapraszam do zobaczenia moich wielkanocnych przepisów. Polecam wam także babeczki kokosowe oraz mini babki ponczowe :D
Polecane przepisy na babeczki
Zachęcam gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki – na blogu jest ich duży wybór, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Tutaj polecam takie trzy przepisy na babeczki: