Cytrynowe ślimaczki drożdżowe
Przepis na cytrynowe drożdżowe bułeczki z kremem cytrynowym i makiem
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe zawijane z lemon curd i oblane po upieczeniu cytrynowym lukrem to niebiańska uczta dla podniebienia. Ich lekkość i orzeźwiający smak sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Delikatne, puszyste bułeczki wypełnione aksamitnym kremem cytrynowym o intensywnym aromacie zachwycą każdego. Rozkoszuj się tymi wyjątkowymi bułeczkami drożdżowymi na śniadanie, podwieczorek czy jako słodką przekąskę o każdej porze dnia. Niech ich lekkość i orzeźwiający smak poprawią Ci nastrój.
Spis treści
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki, a do tego uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn, to koniecznie upiecz te drożdżówki z kremem cytrynowym!
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek
składniki na lemon curd:
składniki na cytrynowy lukier do drożdżówek
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- mak (do posypania po wierzchu)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do drożdżówek
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy – zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).450 g mąki pszennej, 90 g oleju, 70 g cukru, 2 łyżki maku
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – może to potrwać około godzinę.
Jak zrobić lemon curd do drożdżówek
- Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
- Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.2 cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
- Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.2 jajka, 1 żółtko
- Gotowy krem odstaw do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.
Jak zrobić cytrynowe drożdżówki
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
- Zwiń ciasto dość ciasno w roladę – wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
- Pokrój ciasto na plasterki – około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
- Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Piecz bułeczki około 25 minut – aż będą rumiane – wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
Jak zrobić lukier cytrynowy
- Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj – jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.150 g cukru pudru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone, 1 łyżka soku z cytryny
- Lukrem polej przestudzone ciasto i posyp makiem.mak
Prywatne
Cytrynowe bułeczki drożdżowe – uwagi
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe przygotowałam z pokazywanym Wam już wcześniej lemon curdem oraz cytrynowym lukrem na bazie mascarpone. Bułeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i rewelacyjnie cytrynowe – nie za mocno cytrynowe, tylko tak w sam raz. A że do cytryn bardzo pasuje mak, to do ciasta drożdżowego dodałam również trochę niemielonego maku i posypałam nim również wierzch bułeczek. Takie cytrynowo-makowe połączenie pojawiło się już przy babce i świetnie się sprawdziło. Wersja z ciastem drożdżowym również jest przepyszna – spróbujcie koniecznie. Z tej porcji otrzymacie 9 sporych drożdżowych ślimaczków – możecie je przechować w szczelnym pojemniku. Mam jeszcze małą podpowiedź – jeśli ciasto drożdżowe poleży dłużej i się obeschnie, to podgrzejcie je chwilkę w mikrofalówce lub w piekarniku, to znowu zmięknie i będzie jak zaraz po upieczeniu.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Wszystkich wielbicieli drożdżówek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te pyszne ciasta drożdżowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe
Przepis na puszyste cytrynowe bułeczki drożdżowe z lemon curd i makiem to przepis na idealne bułeczki na weekend. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z kwaskowatego kremu cytrynowego smakuje wręcz rewelacyjnie. Pysznie, nie za słodko i orzeźwiająco. Takie cytrynowe bułeczki możecie przygotować na wiosenny piknik i zabrać ze sobą. Jestem przekonana, że wszyscy z miłą chęcią zjedzą takie cytrynowe drożdżówki z lemon curd.
Przepis na cytrynowe bułeczki drożdżowe
Zobaczcie mój przepis na drożdżówki z makiem i sprawdźcie jak zrobić cytrynowe ślimaczki z lemon curd. Ten przepis jest rewelacyjny! Przepyszne drożdżowe ciasto zawinęłam z domowym kremem lemon curd i po upieczeniu posypałam makiem. Tylko uważajcie, bo te cytrynowe drożdżówki są tak pyszne, że ciężko się wam będzie powstrzymać przed zjedzeniem całej porcji :) Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki, to wypróbujcie również przepis na drożdżówki z chałwą - przepyszne!