Czekoladowe magdalenki
Przepis na magdalenki czekoladowe z czekoladą i orzechami na wierzchu
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie potrzebujecie piec ciasta, czy ciasteczek dla całej armii, to przygotujcie pyszne czekoladowe magdalenki. Te słynne ciasteczka w charakterystycznym kształcie muszelki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Zobaczcie więc mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka magdalenki w domu. To jest prostsze niż pewnie przypuszczacie :)
Spis treści
Czekoladowe magdalenki film z przygotowań
Zobacz jak przygotować lekkie i puszyste czekoladowe ciasteczka magdalenki.
Czekoladowe magdalenki PRZEPIS krok po kroku
Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka. Już dziś przygotuj moją wersję czekoladową tych ciasteczek i zaskocz wszystkich ich niezwykłym smakiem.
Czekoladowe magdalenki przepis
Wyposażenie
- Specjalna foremka do magdalenek – opcjonalnie inna foremka do pieczenia ciastek – np. silikonowa.
Składniki
składniki na czekoladowe magdalenki
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- ok 50 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego – opcjonalnie)
- ok 100 g czekolady (- użyłam mlecznej)
- 1 łyżeczka oleju
- orzechy (- posiekane, do posypania – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka magdalenki krok po kroku
- Przesiej przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.50 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zmiksuj jajko z cukrem aż będzie bardzo puszyste i jasne.1 jajko, 50 g cukru
- Dodaj przesianą mąkę oraz masło i delikatnie wymieszaj.50 g masła
- Foremkę do ciasteczek posmaruj lekko olejem.
- Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, to możesz ciasto przełożyć do woreczka – będzie je łatwiej nakładać.
- Nałóż ciasto do foremki.
- Na środku każdego ciastka nałóż małą łyżeczkę nutelli – jeśli używasz i przykryj ją niewielką ilością ciasta.ok 50 g nutelli
- Foremkę z ciasteczkami schowaj do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wstaw ciasteczka do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasteczka wyjmij z foremki i ostudź.
- Aby zrobić polewę czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (przeczytaj moje uwagi nad przepisem jeśli nie wiesz jak to zrobić) i wymieszaj z olejem.ok 100 g czekolady, 1 łyżeczka oleju
- Ciasteczka zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na kratkę albo na papier do pieczenia i posyp posiekanymi orzechami – jeśli używasz.orzechy
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Magdalenki czekoladowe – uwagi
Magdalenki to nieduże ciasteczka wywodzące się z kuchni francuskiej. Same ciasteczka magdalenki zrobione są z bardzo podstawowych składników – mąki, cukru, jajek oraz masła. Ich wyjątkowość wypływa ze sposobu pieczenia. Otóż te ciasteczka pieczone są w specjalnej foremce, gdzie zagłębienia mają kształt muszelek – możecie bez problemu kupić taką foremkę w internecie. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać foremka do magdalenek.
Jak się robi magdalenki?
Ciastka magdalenki są bardzo proste i szybkie do zrobienia – możecie się o tym przekonać oglądając mój krótki filmik. Jestem przekonana, że te ciasteczka czekoladowe nikomu nie sprawią trudności i każdy jest w stanie je zrobić samodzielnie w domu.
Aby je zrobić musicie najpierw przesiać przez sitko mąkę pszenną z gorzkim kakao i odrobiną proszku do pieczenia. Ten krok jest istotny, ponieważ przesiana mąka jest lżejsza i lepiej napowietrzona – to sprawia, że ciasteczka będą bardziej puszyste i lekkie.
Drugi krok w przygotowaniu magdalenek to dobre zmiksowanie jajka z cukrem. Jajko miksujecie aż będzie bardzo gęste i jasne. Miksowanie jajka z cukrem powinno trwać kilka minut. Wtedy dodajecie do miski przesiane suche składniki oraz ostudzone masło i już tylko delikatnie mieszacie łyżką albo krótko miksujecie na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowane ciasto przekładacie do foremki na magdalenki i chowacie do lodówki. Tak, dobrze widzicie – chowacie do lodówki.
Dlaczego ciasto na magdalenki schładzamy w lodówce?
Warto jest schłodzić magdalenki przed pieczeniem w lodówce, bo dzięki temu później lepiej rosną podczas pieczenia. Masło dodane do ciasta schładza się, a potem przy wysokiej temperaturze pieczenia zachodzi gwałtowniejsza reakcja i ciasto mocniej rośnie. Jeśli nie macie czasu na schładzanie ciasta, to możecie je upiec od razu. Ale polecam schłodzenie magdalenek jeśli możecie.
Jak długo piec magdalenki czekoladowe?
Ciastka magdalenki są nieduże, więc i ich pieczenie przebiega szybko. Ja swoje czekoladowe magdalenki piekłam jakieś 13 minut – piekłam je z dodatkiem nutelli w środku, więc piekły się nieco dłużej. Jeśli nie będziecie nakładać do ciasteczek kremu czekoladowego, to sprawdźcie po 12 minutach, czy są już gotowe.
Jak przechowywać magdalenki czekoladowe?
Ciasteczka magdalenki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie obsychały. Chociaż coś mi się wydaje, że pewnie nie będzie czego szczególnie przechowywać :) Z przepisu otrzymacie 12 czekoladowych ciasteczek, więc sądzę, że znikną one zanim zajdzie potrzeba ich przechowywania :) Dodam jeszcze, że jeśli ciasteczka polejecie rozpuszczoną czekoladą, to magdalenki dłużej zachowają świeżość i będą mniej obsychać. Aby zrobić polewę czekoladową na ciasteczka musicie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zmieszać ją z odrobiną oleju – ja dodałam do czekolady łyżeczkę oleju kokosowego. Olej dodajemy do czekolady po to, aby po zastygnięciu nie była tak mocno twarda i nie pękała podczas jedzenia.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej wstawcie do gotowania nieduży garnek z wodą – wody nalewacie tak do około 1-2 cm wysokości. Na górze ustawcie metalową albo żaroodporną miseczkę do której wsypujecie posiekaną czekoladę oraz dodajecie łyżeczkę oleju. W trakcie gotowania wody zaczyna ona parować i ogrzewa miseczkę z czekoladą, a ta się topi. Czekoladę mieszacie, aż się ładnie rozpuści. Wtedy możecie w niej zamoczyć czekoladowe magdalenki i odłożyć na bok, aż czekolada ostygnie.
Czekoladowe magdalenki kcal
Ile kalorii mają magdalenki z czekoladą? Jedno ciasteczko z odrobiną nutelli, ale bez polewy czekoladowej, ma niecałe 100 kalorii. Jeśli dodacie na ciasteczka czekoladę to kaloryczność wzrasta do koło 130 kalorii.
Ps.
Na blogu pojawiły się już wcześniej przepisy na magdalenki – możecie sobie upiec bananowe magdalenki z mojego przepisu albo aromatyczne pomarańczowe magdalenki.
Polecane przepisy na ciastka
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz ciasteczka idealne dla ciebie. Ja tu na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na magdalenki z czekoladą
Zapraszam dziś na pyszne i proste czekoladowe magdalenki z polewą czekoladową z mlecznej czekolady oraz z posiekanymi orzechami. Te proste francuskie ciasteczka pieczone w specjalnej foremce o zagłębieniach w kształcie muszelek są bardzo proste do zrobienia i każdy sobie poradzi z ich upieczeniem. Magdalenki - jak się robi? Zobaczcie mój przepis krok po kroku i zobaczcie zdjęcia oraz filmy z przygotowania i sami się przekonajcie. Przygotujcie sobie składniki na magdalenki, a samo zrobienie ciasteczek nie zajmie wam więcej niż jakieś 15 minut. Nie licząc schładzania ciasta, to ciasteczka przygotujcie w sumie w 30 minut.
Czekoladowe magdalenki przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z wykonania oraz obejrzyjcie mój film z przygotowań gdzie pokazuję jak zrobić ciasteczka magdalenki. Z moimi wskazówkami dodanymi nad przepisem oraz odkładnie rozpisanym przepisem każdy zrobi pyszne czekoladowe ciasteczka z nutellą bez żadnych problemów. Przygotujcie sobie niezbędne składniki i upieczcie ciasteczka już dziś. Jak długo piec magdalenki? Wystarczy około 12 minut pieczenia i pyszne puszyste ciastka magdalenki macie gotowe. Możecie je podać już po lekkim ostudzeniu w towarzystwie kawy czy też herbaty. Możecie je dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. W każdej postaci ciasteczka będą smakować niesamowicie! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka do zrobienia w domu. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.