Drożdżowe ślimaczki z żurawiną
Przepis na pyszne lekko pomarańczowe bułeczki drożdżowe z żurawiną
Zimna pogoda za oknem sprawia, że mam większą ochotę na ciasta drożdżowe i drożdżówki. Stąd upiekłam sobie i rodzinie drożdżowe ślimaczki z żurawiną i skórką pomarańczową. Takie bułeczki lepkie od lukru, puszyste i aromatyczne uwielbiam zjadać jeszcze na ciepło. Wtedy koniecznie z kubkiem herbaty albo kawy. O tej porze roku to najlepszy dla mnie comfort food. Gorąco polecam ten przepis!
Spis treści
Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i pełne aromatu drożdżówki, to koniecznie upiecz te przepyszne drożdżówki.
Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek
- 15 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych))
- 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
- 70 ml mleka (letniego (trochę ponad 1/3 szklanki))
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego – może też być olej)
- 25 g żurawiny (suszonej, posiekanej – u mnie mała garstka)
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
składniki na nadzienie do ślimaczków
- 3 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 50 g cukru trzcinowego (- 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- około 50 g żurawiny (suszonej, posiekanej)
składniki na lukier do drożdżówek
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 2-3 łyżki mleka (lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z żurawinami
- Drożdże rozkrusz i dodaj z łyżeczką cukru do letniego mleka – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.15 g drożdży, 70 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, masło, jajko, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.50 g cukru, 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, 25 g żurawiny
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki blat o grubości około 0,5 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.3 łyżki masła
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową i posyp nim wierzch ciasta.50 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- Na koniec posyp wierzch posiekaną żurawiną.około 50 g żurawiny
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
- Potnij ciasto na 8 kawałków i ułóż je w formie do pieczenia (takiej około 26 cm średnicy), albo na blaszce do pieczenia.
- Przykryj bułeczki folią lub ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ślimaczki ostudź.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki i dodawaj do niego stopniowo mleko ciągle mieszając.100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki z żurawinami – uwagi
Niedawno firma Ariete poprosiła mnie o przetestowanie ich miksera planetarnego z serii Classic i napisania o nim recenzji.
Oprócz recenzji przygotowałam jeszcze dla was przepis na drożdżowe ślimaczki z żurawiną, które zrobiłam tym właśnie mikserem.
Recenzję robota planetarnego Ariete Classica przeczytacie na blogu, a także możecie zobaczyć film z testowania robota Ariete.
A teraz zapraszam was na bułeczki z żurawinami.
Jak zrobić drożdżówki z żurawiną – wskazówki
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc w mojej kuchni prym wiodą teraz świąteczne smaki.
Grudzień mocno kojarzy się mi ze smakiem i zapachem pomarańczy i mandarynek, a także z bakaliami.
Dlatego przygotowałam aromatyczne i pachnące pomarańczami drożdżowe ciasto.
Posypałam je cukrem trzcinowym, cynamonem, skórką pomarańczową oraz suszoną żurawiną.
Zwinęłam w rulon i pocięłam na mniejsze bułeczki.
Po upieczeniu posmarowałam je jeszcze lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
Te drożdżowe ślimaczki z żurawiną wychodzą obłędnie pyszne!
Puszyste, słodkie i aromatyczne.
Idealne do podjadania w długie i zimne wieczory :)
Spróbujcie koniecznie!
Obejrzyjcie również film z przygotowania tych bułeczek – znajdziecie go pod przepisem.
Ps.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie.
Polecane przepisy na słodkie drożdżówki
Wszystkich wielbicieli słodkich drożdżowych wypieków zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówki z żurawinami przepis
Przygotuj razem ze mną takie pyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z suszoną żurawiną i skórką pomarańczową. Takie bułeczki pomarańczowe wychodzą bardzo aromatyczne i obłędnie pyszne. Polane lukrem i jedzone na ciepło to prawdziwe niebo w gębie. Zimą i jesienią trudno o pyszniejszy deser, a nawet śniadanie - jeśli lubicie śniadania na ciepło.
Przepis na pomarańczowe bułeczki drożdżowe z żurawiną
Zobaczcie mój przepis z filmem z przygotowań tego ciasta drożdżowego i sprawdźcie jak zrobić zwijane bułeczki drożdżowe. Jak każde ciasto drożdżowe, również i to wymaga czasu na odpowiednie wyrośnięcie ciasta, dlatego warto je robić w weekend kiedy dysponujecie większą ilością wolnego czasu. Możecie je też przygotować po południu i wtedy zjeść cieplutkie bułeczki na kolację :) Na pewno rodzina będzie zachwycona. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Znajdziecie tu mnóstwo pysznych przepisów.