Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką
Przepis na eklerki i ptysie z kremem śmietankowym
Domowe eklerki i ptysie z ciasta parzonego to małe, ale niesamowicie smaczne wypieki, które rozpływają się w ustach. Wykonane z delikatnego ciasta parzonego wypełnione są pysznym i lekkim kremem śmietankowym, który dodaje im doskonałego smaku. Eklerki i ptysie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz, która odsłania puszyste i wilgotne wnętrze. Przygotujcie je na weekend do kawy, a nawet na rodzinne okazje i święta :)
Spis treści
Eklerki i ptysie przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kremowe eklerki i uwielbiacie ptysie, to możecie je przygotować samodzielnie w domu i to nie jest wcale trudne! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i sami się przekonajcie :)
Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką przepis
Składniki
składniki na ciasto ptysiowe do eklerek
- 125 g masła
- 1 szklanka wody (- 250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 szczypta soli
- 4 jajka (rozmiar L )
składniki na krem śmietankowy do eklerek
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
dodatkowo do dekoracji
- mleczna czekolada (rozpuszczona )
- cukier puder
Instrukcja
Jak zrobić ciasto parzone do eklerek
- W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.1 szklanka wody, 125 g masła
- Dodaj do garnka mąkę i sól – zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.1 szklanka mąki pszennej, 1 szczypta soli
- Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
- Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.4 jajka
- Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta – zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
- Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.
Jak zrobić krem śmietankowy do eklerek
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
- Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.cukier puder, mleczna czekolada
Prywatne
Eklerki z kremem śmietankowym – uwagi
Chyba wszyscy (albo większość) lubi eklerki i ptysie, ale nie każdy wie, że ich zrobienie jest bardzo proste.Trzeba przygotować ciasto ptysiowe, łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego wycisnąć małe ciasteczka, upiec je, a na koniec przełożyć ulubionym kremem. Można przygotować krem budyniowy w typie karpatki, albo krem ze śmietany kremówki (w uproszczonej wersji).
Proste prawda?
Na dodatek – z podanej porcji otrzymacie około 30 mini eklerków i ptysiów (wszystko zależy od tego jak duże ciastka będzie robić). Trzeba pamiętać, że ciasto ptysiowe sporo rośnie, więc należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Ja swoje ciastka przekroiłam i napełniłam kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a na koniec oblałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą (chociaż sam cukier puder też wystarczy).
Spróbujcie też eklerki czekoladowe, albo ciasto karpatkę, którą również robi się z ciasta ptysiowego.
Przepisy na wypieki z ciasta parzonego
Jeśli lubicie eklerki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe ciasta zrobione z ciasta parzonego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na eklerki
Eklerki z kremem śmietankowym i czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów. Szczególnie w czasach licealnych często chodziłyśmy z koleżankami do cukierni na eklerki albo ptysie. Delikatne ciasto ptysiowe przełożone kremem śmietankowym i polane czekoladą smakują wręcz wyśmienicie. Zrobienie takich eklerków w domu nie jest trudne. Musicie więc koniecznie spróbować. Dobry przepis na parzone ciasto ptysiowe to podstawa. Zapamiętajcie ten przepis krok po kroku bo możecie go wykorzystać nie tylko do upieczenia eklerek i ptysiów. Z takiego ciasta zrobicie także ciasto karpatka.
Ptysie z kremem przepis
Ptysie i eklerki zrobicie z ciasta ptysiowego, które mocno rośnie podczas pieczenia. Ciasto napusza się i tworzy w środku pustą przestrzeń. Po przekrojeniu takiego ptysia, czy też eklerka możecie środek napełnić dowolnym kremem. Najprostszy będzie tu krem śmietankowy ze śmietany kremówki. Jeśli lubicie eklerki i ptysie, to koniecznie wypróbujcie mój przepis!
Możecie również wypróbować moje przepisy na ptysie czekoladowe, ptysie z kremem rabarbarowym, eklerki z palną białą czekoladą, ptysie z kremem i owocami albo ptysie matcha z chrupką.