Francuska szarlotka z kremem
Przepis na francuskie ciasto z jabłkami i kremem
Przygotuj razem ze mną pyszne ciasto z jabłkami, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości. To ciasto to francuska szarlotka z kremem śmietankowym i płatkami migdałowymi. Ta tarta z jabłkami wychodzi obłędnie pyszna, a do tego wygląda jak milion dolarów. Gorąco polecam do upieczenia w sezonie jesiennym.
Spis treści
Francuska szarlotka z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta z jabłkami, to koniecznie zrób tą kruchą szarlotkę z kremem i migdałami.
Francuska szarlotka z kremem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości do 23 cm.
Składniki
składniki na słodkie kruche ciasto:
- 115 g mąki pszennej ((2/3 szklanki) )
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru (- 1 czubata łyżka)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
składniki na masę jabłkową do szarlotki
składniki na krem do szarlotki
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do francuskiej szarlotki
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłodź przez przynajmniej godzinę.115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
- Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy – jeśli się gdzieś rozerwie to doklej :)
- Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie przygotuj jabłka.4-5 jabłek
Jak przygotować jabłka do szarlotki
- Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
- W dużym garnku rozpuść masło – dodaj jabłka, cukier i rum – smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się – przestudź.2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka rumu
- Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
- Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
- Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
Jak zrobić krem do szarlotki
- W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę – wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec obok – razem z szarlotką :)).2 jajka, 2 żółtka, 250 ml śmietany kremówki, 50 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
- Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.50 g płatków migdałowych, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
- Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Krucha szarlotka z kremem i migdałami – uwagi
Francuska szarlotka z kremem do ciasto idealne na długie jesienne wieczory.
Delikatne kruche ciasto – zwane pate sucree – do tego masa jabłek oraz krem custard na bazie śmietany kremówki.
Przy takim cieście można zapomnieć o deszczu za oknem :)
Przepis na słodkie kruche ciasto wzięłam z książki Erica Lanlarda „Home Bake” i muszę powiedzieć, że wychodzi go idealna ilość na formę o wielkości do 23 cm – nic nie zostaje :)
Jeśli jesteście miłośnikami ciast z jabłkami jak ja, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z tymi owocami, np. do amerykańskiej szarlotki apple pie, jabłecznika na cieście półkruchym, jabłkowej bajki czy też do jabłkowego blondie.
A tu praca wre – ale z takim pomocnikiem wszystko idzie szybciej i przyjemniej :)
Wasze dzieci też lubią pomagać wam w kuchni?
Moja inspiracja.
Polecane przepisy na szarlotki
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i lekkie szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na szarlotkę z kremem custard
Zapraszam na rewelacyjną francuską szarlotkę pieczoną na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i lekkim kremem śmietankowym na bazie jajek i śmietany kremówki. Cała szarlotka zapiekana jest dodatkowo z masą migdałową i całość tworzy przepyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć. Krucha szarlotka z kremem smakuje wyśmienicie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Zaraz po lekkim ostudzeniu możecie ją podać jeszcze ciepłą z gałką ulubionych lodów - takie połączenie ciepłej szarlotki i lodów, to zawsze doskonały pomysł na deser, który każdemu przypadnie do gustu.
Francuskie ciasto z jabłkami i kremem
Zobaczcie mój dokładny przepis na kruche ciasto z jabłkami i kremem i sprawdźcie jak zrobić francuską szarlotkę z migdałami. Taka zapiekana tarta z jabłkami i kremem custard to idealny przepis na ciasto na weekend. Proste składniki powodują, że ciasto można upiec o każdej porze :) Koniecznie wypróbujcie ten przepis na szarlotkę z kremem i migdałami. Jestem przekonana, że ją pokochacie :) Przy okazji polecam wam gorąco inne moje przepisy na ciasta z jabłkami. Znajdziecie tu tradycyjne szarlotki, ciasta z jabłkami oraz ciasta na zimno z jabłkami.