Jagodzianki z białą czekoladą
Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą
Zapraszam na jagodzianki z białą czekoladą. W tych drożdżowych bułeczkach jagody nie ukrywają się wewnątrz ciasta, ale są pieczone na wierzchu. Po upieczeniu oblałam je rozpuszczoną białą czekoladą, która doskonale uzupełniła smak tych jagodzianek. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Jagodzianki z białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubicie jagodzianki, to w tym roku upieczcie bułeczki z jagodami na wierzchu i podajcie je z białą czekoladą – będą smakowały każdemu!
Jagodzianki z białą czekoladą przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek
dodatkowe składniki do jagodzianek
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- około 250 g jagód
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić jagodzianki z białą czekoladą
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.100 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.30 g cukru, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
- Każdą uformuj w kształt placka.
- Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
- W to wgłębienie nałóż trochę serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
- Na serek nałóż jagody – lekko je dociśnij.około 250 g jagód
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut – do zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.100 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
- Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i do zgęstnienia.
- Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Prywatne
Bułeczki z jagodami i czekoladą – uwagi
Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą :)
Te bułeczki z jagodami to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.
Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.
Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.
Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.
Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki :)
Polecam wam między innymi przepis na jagodzianki z kruszonką, albo na ślimaczki z jagodami.
Polecane przepisy na jagodzianki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bułeczki z jagodami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą
Przepis na jagodzianki to zawsze bardzo popularny przepis latem. Wtedy w lasach i na ryneczkach pojawiają się pyszne jagody i każdy rzuca się na nie jak pies na kość. Ja też :) Mieszkamy bardzo blisko lasu, gdzie rośnie sporo jagód, więc możemy je zbierać podczas spaceru z psem :) Moje dzieci bardzo lubią jagody podane z jogurtem i posypane odrobiną cukru. Ale ja wolę jagodzianki :) Takie świeżo upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są najlepsze na świecie.
Jagodzianki z białą czekoladą
W sezonie na jagody piekę zwykle jagodzianki kilka razy i zawsze robię jakieś inne, żeby nie było nudno :) Tym razem zrobiłam drożdżówki z jagodami i białą czekoladą. Czekoladę rozpuściłam w gorącej śmietanie kremówce i potem polałam nią gotowe jagodzianki. Powiem wam jedno - biała czekolada i jagody to idealne połączenie! Lekko kwaskowate owoce wspaniale komponują się ze słodką i aromatyczną białą czekoladą. Koniecznie musicie upiec te bułeczki z jagodami i czekoladą! Przy okazji polecam wam również mój przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.