Keks angielski
Przepis na keks angielski, czyli christmas cake
Uwielbiam bakalie, a co za tym idzie, uwielbiam keksy pełne pysznych bakalii. W tym roku pokusiłam się o przygotowanie keksu w nowej wersji. Zapraszam was na keks angielski, czyli Christmas Cake, który zrobiony jest prawie z kilograma bakalii – no dobra, dobra, z 750 g, ale to już blisko kilograma! To ciasto jest tak pyszne, że trudno się mu oprzeć, a do tego bardzo długo zachowuje świeżość. Dlatego możecie go przygotować z wyprzedzeniem. Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić keks angielski.
Spis treści
Angielski Christmas Cake przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pełne bakalii keksy, to w tym roku przygotuj jego smakowitą angielską wersję.
Keks angielski przepis
Składniki
składniki na keks angielski – christmas cake
- 175 g masła
- 200 g ciemnego cukru trzcinowego ((użyłam dark muscovado) – 1 szklanka)
- 750 g kandyzowanych i suszonych owoców (mieszanych (użyłam rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, daktyle i figi, można też dać suszone morele, czy śliwki))
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 100 ml brandy ( + około 4 łyżki do nasączenia keksu)
- 85 g orzechów ( – użyłam nerkowce)
- 3 jajka ( – rozmiar L)
- 85 g migdałów (mielonych )
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić keks angielski
- Pokrojone masło, cukier, owoce kandyzowane (te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki), sok i skórkę z pomarańczy oraz 100 ml brandy podgrzej w rondelku, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze wymiesza, a następnie ostudź.175 g masła, 200 g ciemnego cukru trzcinowego, 750 g kandyzowanych i suszonych owoców, skórka i sok z 1 pomarańczy, 100 ml brandy
- Orzechy podpraż na suchej patelni i lekko posiekaj.85 g orzechów
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami, dodaj do owoców z masłem i wymieszaj łyżką.200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 85 g migdałów
- Jajka roztrzep lekko widelcem, dodaj do masy i wymieszaj.3 jajka
- Przełóż ciasto do foremki o wielkości 20-22 cm średnicy.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz keks przez kolejną godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie nakłuj w kilku miejscach.
- Polej wierzch ciasta 4 łyżkami brandy.
- Ciasto możesz przechować przez 3 miesiące zawinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.
Prywatne
Angielski keks świąteczny – uwagi
Nie tylko Polacy uwielbiają keksy.
Również Anglicy bardzo lubią jeść w Boże Narodzenie keks, który nazywają Christmas Cake.
Ich keks ma w sobie mnóstwo, na prawdę mnóstwo bakalii namoczonych w brandy i stosunkowo niewiele ciasta – tyle, żeby skleić bakalie razem i by się ciasto nie rozpadło :)
Za to taki keks zawinięty w papier do pieczenia i potem w folię spożywczą może leżeć 3 miesiące – super, prawda?
Dzięki temu możecie keks angielski upiec z wyprzedzeniem i przechować do świąt, będzie potem mieli dużo mniej pracy przy ciastach.
Przed Bożym Narodzeniem wystarczy go odwinąć, polukrować, albo polać czekoladą i gotowe – Anglicy najchętniej lukrują ciasto lukrem królewskim (czyli lukrem na bazie białek i cukru pudru), albo obkładają masą marcapanową.
Mój keks już sobie czeka na święta – uszczknęłam z niego jedynie kawałek do zdjęć – i powiem Wam jedno jest pyszny :)
Z ciasta keksowego możecie też przygotować rewelacyjne babeczki reniferki – dzieci je pokochają :D
A jeśli lubicie angielskie przepisy świąteczne, to wypróbujcie przepis na mince pies z żurawinami.
Przepis pochodzi z magazynu Apetyt Claudia (nr 6/2015).
Polecane przepisy na ciasta z bakaliami na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i pełne smakowitych bakalii ciasta i inne wypieki, które się sprawdzą na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na keks angielski
Jeśli lubicie zjeść w święta kawałek keksu pełnego pysznych bakalii zanurzonych w odrobinie ciasta, to w tym roku wypróbujcie przepis na keks angielski. Ten keks zwany tradycyjnie Christmas Cake różni się od naszego tradycyjnego keksu, tym, że nie jest pieczony w foremce keksowej, tylko w normalnej okrągłej foremce. Można go upiec nawet trzy miesiące przed świętami i przechować do Bożego Narodzenia. Można powiedzieć, że to taki angielski keks długo dojrzewający :D
Jak zrobić keks z bakaliami?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na keks z bakaliami w alkoholu i upieczcie go na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Jego olbrzymią zaletą jest, że możecie go przygotować wcześniej. Zróbcie go więc tydzień, czy dwa przed świętami, a potem nie będziecie się musieli martwić, że nie zdążycie upiec nic smacznego na święta. A jeśli macie mało czasu, to możecie upiec ekspresowy piernik :)