Klasyczny sernik nowojorski

Zaktualizowany: 2024 2 listopada
sernik nowojorski

Przepis na słynny nowojorski sernik kremowy i aksamitny

Jeśli szukasz niezawodny przepis na sernik nowojorski i chcesz się dowiedzieć jak zrobić taki sernik, to jesteś w dobrym miejscu :) Ten sernik z Nowego Jorku zrobisz bardzo łatwo w domu. Do tego z prostych i ogólnie dostępnych składników. Sprawdź jak zrobić sernik nowojorski z sera z wiaderka, który nie opadnie po pieczeniu i zasmakuje całej rodzinie oraz gościom. Ten sernik to doskonałe ciasto na specjalne okazje, ale również idealny deser do weekendowej kawy. Gorąco polecam!

Nowojorski sernik – film z przygotowań

Zobacz mój krótki filmik z przygotowań sernika nowojorskiego i koniecznie upiecz taki sam w domu.

Przepis na sernik nowojorski krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, aksamitny sernik, który zawsze wychodzi i którym zachwycisz domowników i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik nowojorski

Klasyczny sernik nowojorski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny i prosty sernik nowojorski z białą czekoladą i owocami. Przygotuj ten słynny sernik i ciesz się jego niezwykłym smakiem.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 50 minut
Porcje 15
Kalorie 260 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 23-24 cm. na sernik
  • Wodoszczelna forma do pieczenia większa od tortownicy na sernik do upieczenia sernika w kąpieli wodnej
Składniki

składniki na sernik nowojorski

  • ok 180 g herbatników (albo kruchych ciasteczek)
  • 70 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 kg twarogu na serniki (dobrego, tłustego – np. Piątnica, Mój Ulubiony)
  • 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1 łyżecza wanilii (- aromat albo cukier z wanilią)
  • 60 ml śmietany (- użyłam 12% – 1/4 szklanki)
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik nowojorski krok po kroku

  • Przyszykuj foremkę do pieczenia sernika – ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i posypałam kaszą manną. Następnie spód i boki foremki z zewnątrz owinęłam trzema warstwami folii aluminiowej.
  • Wstaw w czajniku wodę do gotowania.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni – w trybie góra/dół.
  • Ciasteczka zmiksuj albo bardzo dokładnie rozgnieć i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
    ok 180 g herbatników, 70 g masła
    jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
  • Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i dokładnie wylep nimi spód foremki.
    przygotowanie spodu z ciasteczek pod sernik
  • Do misy miksera przełóż twaróg, dodaj cukier i zmiksuj na średnich albo wolnych obrotach.
    1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru
    miksowanie twarogu z cukrem
  • W trakcie miksowania dodaj pojedynczo jajka – ciągle miksując – tylko do połączenia.
    6 jajek
    dodawanie jajek do sernika
  • Na koniec dodaj wanilię oraz kwaśną śmietanę i krótko zmiksuj.
    1 łyżecza wanilii, 60 ml śmietany
    jak zrobić sernik z nowego jorku
  • Przelej masę sernikową do foremki z ciasteczkami.
    jak upiec sernik nowojorski
  • Foremkę włóż do większej wodoszczelnej foremki.
  • Wstaw dwie formy razem do nagrzanego piekarnika – wlej gorącą wodę do większej foremki i piecz tak sernik przez około 1,5 godziny.
    sernik nowojorski po upieczeniu
  • Po upieczeniu piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki (ja wkładam między nie większą łyżkę gumową) i tak zostaw sernik aż piekarnik wystygnie.
    jak studzić sernik w piekarniku
  • Wtedy schowaj sernik do lodówki aby się schłodził – przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem możesz sernik posypać tartą białą czekoladą, albo podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Film
Notatki
Sernik nowojorski możesz dodatkowo upiec z dodatkiem śmietanowej polewy – do jej zrobienia będziesz potrzebować 250 g kwaśnej śmietany (12-18%) i dwie łyżki cukru – śmietanę wymieszaj z cukrem i na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika posmaruj nią wierzch sernika i podpiecz razem przez 10 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 22gBiałko: 8gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe sernik w stylu nowojorskim, sernik z Nowego Jorku
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z nowego jorku z czekoladą i owocami

Co to jest sernik nowojorski?

Sernik nowojorski to bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych sernik zrobiony zwykle na serkach Philadelphia. Najczęściej ten sernik pieczony jest na kruchym spodzie zrobionym ze zmiksowanych ciasteczek zmieszanych z rozpuszczonym masłem. Zwykle sernik występuje w dwóch podstawowych smakach – delikatnie waniliowym albo delikatnie cytrynowym. Czasami jest również pieczony z polewą śmietanową na wierzchu. Mogą więc być troszkę odmienne wersje tego sernika, ale jedno je zawsze łączy – delikatny i lekki smak oraz wspaniała aksamitna konsystencja.

Ten sernik po upieczeniu jest „równy jak stół” i bardzo jasny. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej oraz w niskiej temperaturze. Wtedy sernik po upieczeniu nie opada a jego wierzch zostaje biały kremowy, a nie zrumieniony.

sernik z białą czekoladą i truskawkami

Jak zrobić sernik nowojorski – wskazówki

Tajemnicą sukcesu tego pysznego sernika są dwie najważniejsze sprawy – po pierwsze – krótkie miksowanie składników, aby nie napowietrzyć masy oraz wspomniane już wcześniej przeze mnie pieczenie w kąpieli wodnej i niższej temperaturze. To powoduje, że sernik podczas pieczenia nie rośnie gwałtownie (a praktycznie wcale) i w wyniku tego nie opada po upieczeniu. Otrzymujecie tu piękny, idealnie gładki i prosty sernik, a dodatkowo ten sernik nie pęka po upieczeniu :) Jeśli więc do tej pory mieliście problem z opadającym sernikiem, albo z jego pękaniem, to wypróbujcie przepis na sernik w stylu nowojorskim i upieczcie idealny sernik, którym zachwycicie wszystkich!

sernik jak nowojorski z truskawkami i borówkami

Jaki ser do sernika nowojorskiego?

Oryginalnie ten sernik jest robiony na serkach Philadelphia albo na tak zwanym „cream cheese”. Możecie oczywiście użyć ten serek, ale w naszych realiach zakupowych okazuje się to bardzo droga „wersja”. Na szczęście ten serek możecie zastąpić serem na serniki z wiaderka. Ale, ale – wybierzcie tu dobry jakościowo, gęsty i tłusty twaróg (ja jak zwykle polecam Piątnicę lub Mój ulubiony). Te rzadsze twarogi z wiaderka (jak np. President) będą się tu słabo nadawać. Ich konsystencja jest rzadka i luźna i nie sprawdzi się przy tym serniku.

sernik new york z bitą śmietaną i truskawkami

Czy robić śmietanowy wierzch na sernik?

Ja tym razem nie robiłam śmietany na sernik, za to podałam sernik z białą czekoladą. Możecie oczywiście upiec go z tym dodatkiem. Wystarczy 250 g kwaśniej śmietany (12 lub 18%) zmieszać z cukrem, wylać na sernik pod koniec pieczenia i zapiec jeszcze przez około 10 minut.

Jak piec sernik z Nowego Jorku?

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. A co to oznacza? Czym jest kąpiel wodna? Polega ona na pieczeniu sernika w gorącej wodzie. Foremkę w której będziecie piec sernik musicie zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak aby nie dostała się do niej woda. Wtedy wstawiacie ją w większą, wodoszczelną foremkę i nalewacie do niej gorącą wodę. Foremki wstawiacie do piekarnika. Podczas pieczenia woda paruje i sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie i mniej gwałtownie. Dlatego sernik nowojorski po upieczeniu nie opada.

Jeśli nie wiecie, jak przygotować foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań, który znajdziecie na moim instagramie.

Nowojorski sernik pieczecie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i trybie góra/dół. Nie pieczcie sernika na termoobiegu! Ile piec sernik? Ze względu na niższą temperaturę pieczenia sernik pieczecie dłużej – tak 1,5 godziny. Kiedy sernik jest gotowy? Sernik jest gotowy, gdy wierzch jest lekko zapieczony – chociaż środek może być jeszcze lekko trzęsący.

nowojorski sernik z białą czekoladą

Kiedy sernik wyjąć z piekarnika?

Ja nigdy nie wyciągam sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo gwałtowna zmiana temperatury może spowodować jego opadnięcie. Za to wyłączam piekarnik, delikatnie uchylam drzwiczki i tak zostawiam, aż temperatura w piekarniku spadnie do pokojowej. Wtedy dopiero wyjmuję sernik i chowam do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził.

klasyczny sernik nowojorski

Czemu sernik opada po upieczeniu?

Jest kilka przyczyn dlaczego sernik opada po pieczeniu. Ale najważniejsza z nich to napowietrzenie sernika przed pieczeniem. Zbyt długie miksowanie składników na sernik, albo dodanie do sernika piany ubitej z białek powoduje, że w masie sernikowej pojawia się dużo pęcherzyków powietrza. W trakcie pieczenia one rosną i się rozszerzają (ciepłe powietrze się rozszerza). Potem po upieczeniu temperatura sernika spada, a co za tym idzie powietrze w serniku ochładza się i pęcherzyki kurczą się. Tak powstaje efekt opadania sernika. Jeśli więc nie napowietrzycie za bardzo sernika, to nie opadnie on po upieczeniu.

Druga sprawa, to temperatura pieczenia – przy wyższej temperaturze sernik rośnie szybciej i bardziej gwałtownie. Dlatego potem bardziej opada, a dodatkowo może sernik po upieczeniu popękać. Piekąc go w niższej temperaturze za to dłużej wydłużacie cały proces i sernik nie rośnie gwałtownie.

Dlatego dzięki temu sernik nowojorski wychodzi ładnie równy i nie popękany. Spróbujcie koniecznie tych metod przygotowania serników i ich pieczenia, a już nigdy nie będziecie mieć problemów z opadającym sernikiem. I pamiętajcie o dobrej jakości twarogu na sernik!

Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na sernik nowojorski i będziecie z niego chętnie i często korzystali.

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakował :)

Ps.

Przy okazji polecam wam również inne wspaniałe przepisy na serniki – prosty i pyszny sernik z białą czekoladą, rozkoszny sernik baskijski albo przepyszny sernik z mascarpone i bezą.

Zachęcam również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy nie tylko na pyszne serniki ale również na babeczki, ciasta, ciasteczka i torty :) Książkę możecie kupić między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj również te poniższe przepisy na serniki. Każdy z nich jest inny, ale każdy niezwykle smakowity.

Inspiracja

Opublikowano: 2023 10 lutego

Podziel się przepisem

5 from 6 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na sernik nowojorski

Przepis na nowojorski sernik to klasyka, klasyki :) Bardzo prosty sernik z sera w wiaderku upieczony na spodzie z ciasteczek zmiksowanym z masłem doskonale smakuje i ma idealną aksamitną konsystencję. Przygotujcie tu sobie podstawowe składniki, które każdy ma w domu i upieczcie najlepszy sernik w stylu nowojorskim. Ten amerykański sernik nie bez powodu cieszy się taką ogromną sławą. Proste składniki dobrej jakości sprawiają, że sernik może każdy upiec w swoim domu, za każdym razem uzyskując idealnie gładki i prosty sernik, który nie opada po upieczeniu! Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań oraz zobaczcie mój filmik z pieczenia sernika nowojorskiego, aby zrobić ten sernik bez problemów w domu.

Jak zrobić nowojorski sernik?

Przygotowanie sernika jest bardzo proste, a do tego bardzo szybkie. Tajemnica tkwi w sposobie pieczenia tego sernika. Jak upiec sernik nowojorski? Jego trzeba piec w niższej temperaturze i najlepiej w kąpieli wodnej. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Możecie to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to owinięcie foremki z sernikiem folią aluminiową i wstawienie jej do większej foremki wypełnionej gorącą wodą. Druga metoda na pieczenie sernika z wodą, to ustawienie na niższym poziomie piekarnika foremki z wodą tak aby parowała ona podczas pieczenia sernika. Koniecznie zobaczcie mój przepis na sernik nowojorski i upieczcie go swojej rodzinie i gościom. Jestem przekonana, że zachwycicie wszystkich jego smakiem. Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki - jestem przekonana, że znajdziecie tu coś dla siebie.

Sernik nowojorski kcal

Jeszcze na koniec pytanie, które może nurtować wielu z was - ile kalorii ma sernik nowojorski? Mój sernik zrobiony z twarogu piątnicy miał w 100 g około 260 kalorii. Ale to kaloryczność samego sernika bez dodatków. Nie sprawdzałam już ile miał mój sernik z białą czekoladą bitą śmietaną i truskawkami, ale szczęśliwi kalorii nie liczą :)