Klasyczny sernik nowojorski
Przepis na słynny nowojorski sernik kremowy i aksamitny
Jeśli szukasz niezawodny przepis na sernik nowojorski i chcesz się dowiedzieć jak zrobić taki sernik, to jesteś w dobrym miejscu :) Ten sernik z Nowego Jorku zrobisz bardzo łatwo w domu. Do tego z prostych i ogólnie dostępnych składników. Sprawdź jak zrobić sernik nowojorski z sera z wiaderka, który nie opadnie po pieczeniu i zasmakuje całej rodzinie oraz gościom. Ten sernik to doskonałe ciasto na specjalne okazje, ale również idealny deser do weekendowej kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Nowojorski sernik – film z przygotowań
Zobacz mój krótki filmik z przygotowań sernika nowojorskiego i koniecznie upiecz taki sam w domu.
Przepis na sernik nowojorski krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, aksamitny sernik, który zawsze wychodzi i którym zachwycisz domowników i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Klasyczny sernik nowojorski przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 23-24 cm. na sernik
- Wodoszczelna forma do pieczenia większa od tortownicy na sernik do upieczenia sernika w kąpieli wodnej
Składniki
składniki na sernik nowojorski
- ok 180 g herbatników (albo kruchych ciasteczek)
- 70 g masła (rozpuszczonego)
- 1 kg twarogu na serniki (dobrego, tłustego – np. Piątnica, Mój Ulubiony)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 łyżecza wanilii (- aromat albo cukier z wanilią)
- 60 ml śmietany (- użyłam 12% – 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik nowojorski krok po kroku
- Przyszykuj foremkę do pieczenia sernika – ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i posypałam kaszą manną. Następnie spód i boki foremki z zewnątrz owinęłam trzema warstwami folii aluminiowej.
- Wstaw w czajniku wodę do gotowania.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni – w trybie góra/dół.
- Ciasteczka zmiksuj albo bardzo dokładnie rozgnieć i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.ok 180 g herbatników, 70 g masła
- Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i dokładnie wylep nimi spód foremki.
- Do misy miksera przełóż twaróg, dodaj cukier i zmiksuj na średnich albo wolnych obrotach.1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru
- W trakcie miksowania dodaj pojedynczo jajka – ciągle miksując – tylko do połączenia.6 jajek
- Na koniec dodaj wanilię oraz kwaśną śmietanę i krótko zmiksuj.1 łyżecza wanilii, 60 ml śmietany
- Przelej masę sernikową do foremki z ciasteczkami.
- Foremkę włóż do większej wodoszczelnej foremki.
- Wstaw dwie formy razem do nagrzanego piekarnika – wlej gorącą wodę do większej foremki i piecz tak sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki (ja wkładam między nie większą łyżkę gumową) i tak zostaw sernik aż piekarnik wystygnie.
- Wtedy schowaj sernik do lodówki aby się schłodził – przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz sernik posypać tartą białą czekoladą, albo podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest sernik nowojorski?
Sernik nowojorski to bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych sernik zrobiony zwykle na serkach Philadelphia. Najczęściej ten sernik pieczony jest na kruchym spodzie zrobionym ze zmiksowanych ciasteczek zmieszanych z rozpuszczonym masłem. Zwykle sernik występuje w dwóch podstawowych smakach – delikatnie waniliowym albo delikatnie cytrynowym. Czasami jest również pieczony z polewą śmietanową na wierzchu. Mogą więc być troszkę odmienne wersje tego sernika, ale jedno je zawsze łączy – delikatny i lekki smak oraz wspaniała aksamitna konsystencja.
Ten sernik po upieczeniu jest „równy jak stół” i bardzo jasny. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej oraz w niskiej temperaturze. Wtedy sernik po upieczeniu nie opada a jego wierzch zostaje biały kremowy, a nie zrumieniony.
Jak zrobić sernik nowojorski – wskazówki
Tajemnicą sukcesu tego pysznego sernika są dwie najważniejsze sprawy – po pierwsze – krótkie miksowanie składników, aby nie napowietrzyć masy oraz wspomniane już wcześniej przeze mnie pieczenie w kąpieli wodnej i niższej temperaturze. To powoduje, że sernik podczas pieczenia nie rośnie gwałtownie (a praktycznie wcale) i w wyniku tego nie opada po upieczeniu. Otrzymujecie tu piękny, idealnie gładki i prosty sernik, a dodatkowo ten sernik nie pęka po upieczeniu :) Jeśli więc do tej pory mieliście problem z opadającym sernikiem, albo z jego pękaniem, to wypróbujcie przepis na sernik w stylu nowojorskim i upieczcie idealny sernik, którym zachwycicie wszystkich!
Jaki ser do sernika nowojorskiego?
Oryginalnie ten sernik jest robiony na serkach Philadelphia albo na tak zwanym „cream cheese”. Możecie oczywiście użyć ten serek, ale w naszych realiach zakupowych okazuje się to bardzo droga „wersja”. Na szczęście ten serek możecie zastąpić serem na serniki z wiaderka. Ale, ale – wybierzcie tu dobry jakościowo, gęsty i tłusty twaróg (ja jak zwykle polecam Piątnicę lub Mój ulubiony). Te rzadsze twarogi z wiaderka (jak np. President) będą się tu słabo nadawać. Ich konsystencja jest rzadka i luźna i nie sprawdzi się przy tym serniku.
Czy robić śmietanowy wierzch na sernik?
Ja tym razem nie robiłam śmietany na sernik, za to podałam sernik z białą czekoladą. Możecie oczywiście upiec go z tym dodatkiem. Wystarczy 250 g kwaśniej śmietany (12 lub 18%) zmieszać z cukrem, wylać na sernik pod koniec pieczenia i zapiec jeszcze przez około 10 minut.
Jak piec sernik z Nowego Jorku?
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. A co to oznacza? Czym jest kąpiel wodna? Polega ona na pieczeniu sernika w gorącej wodzie. Foremkę w której będziecie piec sernik musicie zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak aby nie dostała się do niej woda. Wtedy wstawiacie ją w większą, wodoszczelną foremkę i nalewacie do niej gorącą wodę. Foremki wstawiacie do piekarnika. Podczas pieczenia woda paruje i sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie i mniej gwałtownie. Dlatego sernik nowojorski po upieczeniu nie opada.
Jeśli nie wiecie, jak przygotować foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań, który znajdziecie na moim instagramie.
Nowojorski sernik pieczecie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i trybie góra/dół. Nie pieczcie sernika na termoobiegu! Ile piec sernik? Ze względu na niższą temperaturę pieczenia sernik pieczecie dłużej – tak 1,5 godziny. Kiedy sernik jest gotowy? Sernik jest gotowy, gdy wierzch jest lekko zapieczony – chociaż środek może być jeszcze lekko trzęsący.
Kiedy sernik wyjąć z piekarnika?
Ja nigdy nie wyciągam sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo gwałtowna zmiana temperatury może spowodować jego opadnięcie. Za to wyłączam piekarnik, delikatnie uchylam drzwiczki i tak zostawiam, aż temperatura w piekarniku spadnie do pokojowej. Wtedy dopiero wyjmuję sernik i chowam do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził.
Czemu sernik opada po upieczeniu?
Jest kilka przyczyn dlaczego sernik opada po pieczeniu. Ale najważniejsza z nich to napowietrzenie sernika przed pieczeniem. Zbyt długie miksowanie składników na sernik, albo dodanie do sernika piany ubitej z białek powoduje, że w masie sernikowej pojawia się dużo pęcherzyków powietrza. W trakcie pieczenia one rosną i się rozszerzają (ciepłe powietrze się rozszerza). Potem po upieczeniu temperatura sernika spada, a co za tym idzie powietrze w serniku ochładza się i pęcherzyki kurczą się. Tak powstaje efekt opadania sernika. Jeśli więc nie napowietrzycie za bardzo sernika, to nie opadnie on po upieczeniu.
Druga sprawa, to temperatura pieczenia – przy wyższej temperaturze sernik rośnie szybciej i bardziej gwałtownie. Dlatego potem bardziej opada, a dodatkowo może sernik po upieczeniu popękać. Piekąc go w niższej temperaturze za to dłużej wydłużacie cały proces i sernik nie rośnie gwałtownie.
Dlatego dzięki temu sernik nowojorski wychodzi ładnie równy i nie popękany. Spróbujcie koniecznie tych metod przygotowania serników i ich pieczenia, a już nigdy nie będziecie mieć problemów z opadającym sernikiem. I pamiętajcie o dobrej jakości twarogu na sernik!
Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na sernik nowojorski i będziecie z niego chętnie i często korzystali.
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakował :)
Ps.
Przy okazji polecam wam również inne wspaniałe przepisy na serniki – prosty i pyszny sernik z białą czekoladą, rozkoszny sernik baskijski albo przepyszny sernik z mascarpone i bezą.
Zachęcam również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy nie tylko na pyszne serniki ale również na babeczki, ciasta, ciasteczka i torty :) Książkę możecie kupić między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również te poniższe przepisy na serniki. Każdy z nich jest inny, ale każdy niezwykle smakowity.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik nowojorski
Przepis na nowojorski sernik to klasyka, klasyki :) Bardzo prosty sernik z sera w wiaderku upieczony na spodzie z ciasteczek zmiksowanym z masłem doskonale smakuje i ma idealną aksamitną konsystencję. Przygotujcie tu sobie podstawowe składniki, które każdy ma w domu i upieczcie najlepszy sernik w stylu nowojorskim. Ten amerykański sernik nie bez powodu cieszy się taką ogromną sławą. Proste składniki dobrej jakości sprawiają, że sernik może każdy upiec w swoim domu, za każdym razem uzyskując idealnie gładki i prosty sernik, który nie opada po upieczeniu! Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań oraz zobaczcie mój filmik z pieczenia sernika nowojorskiego, aby zrobić ten sernik bez problemów w domu.
Jak zrobić nowojorski sernik?
Przygotowanie sernika jest bardzo proste, a do tego bardzo szybkie. Tajemnica tkwi w sposobie pieczenia tego sernika. Jak upiec sernik nowojorski? Jego trzeba piec w niższej temperaturze i najlepiej w kąpieli wodnej. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Możecie to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to owinięcie foremki z sernikiem folią aluminiową i wstawienie jej do większej foremki wypełnionej gorącą wodą. Druga metoda na pieczenie sernika z wodą, to ustawienie na niższym poziomie piekarnika foremki z wodą tak aby parowała ona podczas pieczenia sernika. Koniecznie zobaczcie mój przepis na sernik nowojorski i upieczcie go swojej rodzinie i gościom. Jestem przekonana, że zachwycicie wszystkich jego smakiem. Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki - jestem przekonana, że znajdziecie tu coś dla siebie.
Sernik nowojorski kcal
Jeszcze na koniec pytanie, które może nurtować wielu z was - ile kalorii ma sernik nowojorski? Mój sernik zrobiony z twarogu piątnicy miał w 100 g około 260 kalorii. Ale to kaloryczność samego sernika bez dodatków. Nie sprawdzałam już ile miał mój sernik z białą czekoladą bitą śmietaną i truskawkami, ale szczęśliwi kalorii nie liczą :)