Kostka jabłkowa z kajmakiem
Przepis na kostkę jabłkową z kajmakiem bez pieczenia
Kostka jabłkowa z kajmakiem to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto to herbatniki przekładane jabłkami oraz kremem grysikowym z kaszy manny, a do tego masa kajmakowa. Całość tworzy niezwykle smakowite i do tego bardzo ładne ciasto, które możecie podać na rodzinne uroczystości, albo zrobić na weekend do kawy. Koniecznie zobaczcie jak zrobić jabłecznik bez pieczenia i przygotujcie go swojej rodzinie.
Spis treści
Kostka jabłkowa z kajmakiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta bez pieczenia i uwielbiasz ciasta z jabłkami to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kostka jabłkowa z kajmakiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na masę grysikową do ciasta
- 1 litr mleka ( – użyłam 1,5 %)
- 100 g kaszy manny ((10 łyżek) )
- 25 g mielonych migdałów ((5 łyżek) )
- 200 g masła (miękkiego )
- 65 g cukru pudru ((5-7 łyżek) – lub do smaku)
składniki na masę jabłkową:
dodatkowe składniki do ciasta
- około 480 g herbatników (- około 80 sztuk)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 garść migdałów (siekanych – do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik bez pieczenia krok po kroku
- Przygotuj masę grysikową – mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje – będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia – najlepiej w temperaturze pokojowej.1 litr mleka, 100 g kaszy manny
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę – miksuj długo – aż masło zwiększy swoją objętość i nabierze prawie białego, bladego koloru.200 g masła, 65 g cukru pudru
- Dodaj do masła zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną – miksuj krótko do połączenia składników.25 g mielonych migdałów
- Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj – przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.około 1,4 kg jabłek
- Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).około 480 g herbatników
- Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
- Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
- Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.1 puszka masy kajmakowej
- Na koniec posyp ciasto migdałami.1 garść migdałów
- Schłodź całość w lodówce przez noc.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z jabłkami i kajmakiem – uwagi
Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia. A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem. Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak. Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość. A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać.
Jak zrobić jabłecznik z kremem grysikowym – wskazówki
Najlepiej przygotowania tego ciasta zacząć do przygotowania kremu grysikowego. Co to jest krem grysikowy? Tak nazywa się krem na bazie kaszy mannie. Kaszę mannę do kremu gotujcie w mleku i odstawiacie do wystudzenia w temperaturze pokojowej!
Masło do kremu miksujecie z cukrem, aż będzie ładnie napuszone i prawie białe – ja zwykle miksuję je około 10 minut. Wtedy dodajcie do niego po łyżce ostudzoną kaszę mannę i miksujecie do połączenia. Tutaj przygotowanie kremu wygląda już podobnie jak przygotowanie kremu budyniowego. Tak przygotowanym kremem przekładacie herbatniki.
Jakie jabłka do jabłecznika?
Polecam tu użycie gotowych jabłek prażonych. Do ciasta będziecie potrzebować około 1,5 kg jabłek prażonych – albo 2 duże słoiki jabłek prażonych ze sklepu. Jeśli macie domowe, to oczywiście możecie użyć takie domowe. Aby masa jabłkowa była bardziej stabilna, to dodajcie do niej żelatynę i wyłóżcie je na warstwę herbatników.
Gotowe ciasto schowajcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W trakcie schładzania masa jabłkowa i krem bardziej stężeją, a herbatniki zmiękną i kostka jabłkowa z kajmakiem będzie się dawała ładniej kroić na porcje.
Ile kalorii ma ciasto z jabłkami i kremem?
Mimo użycia masy kajmakowej i kremu grysikowego ta kostka jabłkowa nie ma aż tak dużo kalorii – to zasługa jabłek, które mocno obniżają kaloryczność ciasta. Moje ciasto miało w 100 g około 190 kalorii, więc bardzo, bardzo fajnie :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na jabłecznik bez pieczenia i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.
Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie :)
Przepis podpatrzony u Kasi Gotuję bo lubię :)
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta bez pieczenia o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kostka jabłkowa z kajmakiem przepis
Przepis na ciasto z jabłkami bez pieczenia. To pyszne ciasto z jabłkami na herbatnikach przygotowane jest z kremem grysikowym z kaszy manny oraz z masą kajmakową. Takie ciasto na zimno z jabłkami będzie idealne, gdy nie chce się wam piec. Bo tutaj nie trzeba włączać piekarnika. Masę grysikową gotujemy jak budyń i potem łączymy z kremem maślanym. Korzystamy też z gotowych jabłek prażonych. Ciasto z jabłkami na herbatnikach będzie idealne w ciepłe dni, bo podaje się je mocno schłodzone. Dzięki temu jest bardzo orzeźwiające.
Ciasto z jabłkami na zimno przepis
Jabłecznik na zimno z kremem i kajmakiem to wspaniały przepis dla wszystkich wielbicieli ciast z jabłkami oraz ciast z kremem. To przekładane ciasto z jabłkami i kajmakiem na pewno zasmakuje każdemu! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia. Z nim przygotujcie kostkę jabłkową z kajmakiem bez większego trudu! Jestem przekonana, że kostka jabłkowa z kajmakiem i migdałami zachwyci wszystkich. A do tego wychodzi duża blacha ciasta, więc możecie się podzielić nim z gośćmi.
Polecam wam również sernik na zimno z jabłkami oraz przepyszne przekładane ciasto z jabłkami i kremem - ciasto kilimandżaro.