Kremowy jabłecznik na biszkopcie

Zaktualizowany: 2024 4 września
biszkoptowy kremowy jabłecznik z mascarpone i białą czekoladą

Przepis na jabłecznik na biszkopcie z mascarpone i bitą śmietaną

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na pyszny i wyjątkowy kremowy jabłecznik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. To ciasto z jabłkami przygotowałam na lekkim biszkopcie, a krem mascarpone z białą czekoladą oraz bita śmietana dodały mu nie tylko wspaniałego smaku, ale również pięknego wyglądu. Jabłecznik w takiej odsłonie możesz podać nawet na specjalne okazje takie jak rodzinne uroczystości czy też święta. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić ciasto z jabłkami i mascarpone.

kremowy jabłecznik z bitą śmietaną

Kremowy jabłecznik przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jabłecznik z mascarpone i bitą śmietaną

Lekki kremowy jabłecznik na biszkopcie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na smakowite ciasto z jabłkami na biszkopcie, z kremem mascarpone i bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 10 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 204 kcal
Wyposażenie
  • Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki

składniki na biszkopt

składniki na krem mascarpone

składniki na warstwę jabłkową

  • 1 słoik jabłek prażonych Helcom (790 g)
  • 1 opakowanie galaretki (jasnej – użyłam bezbarwną)
  • 200 ml wrzącej wody

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik z kremem krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj biszkopt

    • Przesiej przez sitko obydwie mąki.
      50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      przesiewanie mąki przez sitko
    • Białka zmiksuj z cukrem na białą, gęstą i puszystą masę – ja miksuję je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
      2 białka, 50 g cukru
      jak zrobić biszkopt do jabłecznika
    • Dodaj do ubitych białek żółtka i albo zmiksuj na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia), albo wymieszaj delikatnie łyżką.
      2 żółtka
      dodawanie żółtek do biszkoptu
    • Wsyp przesiane mąki i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj.
      dodawanie mąki do biszkoptu
    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
    • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie biszkoptu do formy do pieczenia
    • Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu biszkopt ostudź.

    Krok 2 – przygotuj krem mascarpone

    • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do rondelka wlej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze ułóż metalową albo żaroodporną miseczkę i wsyp do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę, aż się rozpuści.
      50 g białej czekolady
    • Zdejmij miskę z czekoladą z rondelka i odstaw na około 10 minut do ostudzenia.
    • Serek mascarpone przełóż do miski do miksowania.
      250 g serka mascarpone
    • Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem – do połączenia.
      jak przygotować krem mascarpone do jabłecznika
    • Krem wyłóż na biszkopt (możesz go wcześniej delikatnie nasączyć wodą z cukrem, albo słabą herbatą) i wyrównaj.
      wykładanie kremu mascarpone na jabłecznik
    • Schowaj formę z ciastem do lodówki.

    Krok 3 – przygotuj nadzienie z jabłek

    • Jabłka przełóż do miski.
      1 słoik jabłek prażonych Helcom
    • Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
      1 opakowanie galaretki, 200 ml wrzącej wody
      przygotowanie galaretki do jabłek
    • Łyżkę jabłek dodaj do rozpuszczonej, gorącej galaretki i wymieszaj.
      mieszanie jabłek z galaretką
    • Przelej galaretkę do reszty jabłek i wymieszaj razem.
      mieszanie prażonych jabłek z galaretką
    • Przełóż jabłka formy z ciastem.
      wykładanie jabłek na ciasto
    • Schowaj do lodówki na przynajmniej 4 godziny – tak aby jabłka stężały.

    Krok 4 – przygotuj bitą śmietanę

    • Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę – ja miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
      250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
      jak zrobić krem mascarpone do babeczek
    • Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch jabłek i wyrównaj.
      nakładanie bitej śmietany na jabłecznik
    • Jeśli chcesz to możesz zrobić dekoracyjne żłobienie na bitej śmietanie – możesz ją też fantazyjnie przemieszać łyżką.
      dekorowanie jabłecznika bitą śmietaną
    • Na koniec wsyp na drobne sitko trochę cynamonu i posyp po wierzchu jabłecznika.
      cynamon
      posypywanie jabłecznika cynamonem
    • Ciasto przechowuj w lodówce.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 204kcalWeglowodany: 22gBiałko: 2gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe ciasto z jabłkami i mascarpone, jabłecznik z biszkoptem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z jabłkami i mascarpone

    Jabłecznik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – uwagi

    Moje dzisiejsze ciasto przygotowałam z pysznymi prażonymi jabłkami od Helcom. A to wszystko w ramach akcji „Życie ma smak”. Na stronie akcji możemy przeczytać, że „celem akcji jest zapisywanie wspomnień w postaci kulinarnych przepisów. Bo nasze wspomnienia mają smak i zapach! Ważnym i inspirującym momentom często towarzyszy jedzenie. Z podróży najchętniej przywozimy nowe smaki, by podzielić się nimi z najbliższymi. Dla wielu ludzi smakowanie życia rozpoczyna się od kulinarnych podróży i eksperymentów. Kuchnia to miejsce, które miksuje emocje. Sprawia, że rosną jak na drożdżach!”

    Ja dokłam swoją małą cegiełkę do akcji i zapraszam cię na pyszny jabłecznik na biszkopcie z galaretką i bitą śmietaną – a to dlatego, że jabłeczniki to jedne z moich ulubionych ciast. Zwykle piekę kruche szarlotki, ale dziś postawiłam na bardziej elegancką i nowoczesną wersję ciasta. Jeśli też uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

    Jabłecznik a szarlotka – jaka jest tu w zasadzie różnica? Otóż tak ogólnie mówiąc, jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje zrobiony jest z jabłkami. Natomiast szarlotka może być zrobiona z różnych owoców – np. może być szarlotka z gruszkami, albo z malinami. Ale również oczywiście z jabłkami :)

    biszkopt z jabłkami w galaretce i bitą śmietaną

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania jabłecznika?

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej przedstawiam skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jabłka – co oczywiste jabłka są podstawą tego ciasta, ja tu użyłam prażone jabłka firmy Helcom – do przepisu potrzebujesz jeden duży słoik o pojemności 790g
    • galaretka – aby masa jabłkowa była zwarta trzeba dodać do niej galaretkę – ja użyłam krystaliczną, bezbarwną, możesz też użyć inną, ale w jasnym kolorze – np. cytrynową, brzoskwiniową, pomarańczową, czy też agrestową – pamiętaj, aby rozpuścić ją w mniejszej ilości wody.
    • śmietana kremówka – na górną warstwę użyłam śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 36% – chciałam, aby była bardziej stabilna, możesz też użyć śmietankę 30%
    • mascarpone – ten serek kupisz w większych sklepach oraz dyskontach, ewentualnie możesz go zamienić tłustym twarogiem na serniki (takim z wiaderka)
    ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

    Czy można zrobić jabłecznik bez pieczenia?

    Jeśli nie masz jak upiec biszkopt, albo masz mało czasu, to możesz zrobić ten jabłecznik bez pieczenia. Wystarczy, że zamiast biszkoptu ułożysz w formie biszkopciki. Możesz tu użyć zarówno tradycyjne okrągłe biszkopty, jak i takie podłużne jak do tiramisu. Biszkopciki możesz dodatkowo delikatnie nasączyć wodą osłodzoną cukrem.

    szarlotka z mascarpone i bitą śmietaną

    Ile kalorii ma jabłecznik z mascarpone?

    W tabelce przy przepisie podałam, że 100 g tego ciasta z jabłkami ma około 200 kcal. Za to jeśli pokroisz swój kremowy jabłecznik na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 323 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcz – 18 g, białka – 4 g). Oczywiście to kaloryczność policzona dla produktów, które ja użyłam. Jeśli np. użyjesz śmietankę 30% to kaloryczność będzie nieco niższa.

    Mam nadzieję, że taki jabłecznik z bitą śmietaną przypadnie tobie i twoim bliskim do gustu i będziesz często korzystać z tego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz pod przepisem komentarz i podzielisz się swoimi odczuciami.

    szarlotka z bitą śmietaną
    jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

    Polecane przepisy na jabłeczniki

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki i ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2024 26 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Jabłecznik na biszkopcie przepis

    Zapraszam dziś na pyszne ciasto z jabłkami przygotowane z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto w takim wydaniu będzie doskonałe nie tylko na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku na jabłecznik, zobacz jak zrobić jabłecznik na biszkopcie i jak go ładnie podać. Możesz również obejrzeć mój krótki film video, gdzie pokazuję przygotowanie ciasta. Z moimi wskazówkami przygotowanie idealnego jabłecznika jest w zasięgu twojej ręki. A jeśli masz ochotę na jabłecznik na dużą blachę, to polecam ci przepis na niezwykły jabłecznik z bezą i orzechami.