Kremowy jabłecznik na biszkopcie
Przepis na jabłecznik na biszkopcie z mascarpone i bitą śmietaną
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszny i wyjątkowy kremowy jabłecznik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. To ciasto z jabłkami przygotowałam na lekkim biszkopcie, a krem mascarpone z białą czekoladą oraz bita śmietana dodały mu nie tylko wspaniałego smaku, ale również pięknego wyglądu. Jabłecznik w takiej odsłonie możesz podać nawet na specjalne okazje takie jak rodzinne uroczystości czy też święta. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić ciasto z jabłkami i mascarpone.
Spis treści
Kremowy jabłecznik przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Lekki kremowy jabłecznik na biszkopcie przepis z filmem
Wyposażenie
- Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki
składniki na biszkopt
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
składniki na warstwę jabłkową
- 1 słoik jabłek prażonych Helcom (790 g)
- 1 opakowanie galaretki (jasnej – użyłam bezbarwną)
- 200 ml wrzącej wody
składniki na bitą śmietanę
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- cynamon (mielony)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik z kremem krok po kroku
Krok 1 – przygotuj biszkopt
- Przesiej przez sitko obydwie mąki.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Białka zmiksuj z cukrem na białą, gęstą i puszystą masę – ja miksuję je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.2 białka, 50 g cukru
- Dodaj do ubitych białek żółtka i albo zmiksuj na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia), albo wymieszaj delikatnie łyżką.2 żółtka
- Wsyp przesiane mąki i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Krok 2 – przygotuj krem mascarpone
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do rondelka wlej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze ułóż metalową albo żaroodporną miseczkę i wsyp do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę, aż się rozpuści.50 g białej czekolady
- Zdejmij miskę z czekoladą z rondelka i odstaw na około 10 minut do ostudzenia.
- Serek mascarpone przełóż do miski do miksowania.250 g serka mascarpone
- Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem – do połączenia.
- Krem wyłóż na biszkopt (możesz go wcześniej delikatnie nasączyć wodą z cukrem, albo słabą herbatą) i wyrównaj.
- Schowaj formę z ciastem do lodówki.
Krok 3 – przygotuj nadzienie z jabłek
- Jabłka przełóż do miski.1 słoik jabłek prażonych Helcom
- Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki, 200 ml wrzącej wody
- Łyżkę jabłek dodaj do rozpuszczonej, gorącej galaretki i wymieszaj.
- Przelej galaretkę do reszty jabłek i wymieszaj razem.
- Przełóż jabłka formy z ciastem.
- Schowaj do lodówki na przynajmniej 4 godziny – tak aby jabłka stężały.
Krok 4 – przygotuj bitą śmietanę
- Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę – ja miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch jabłek i wyrównaj.
- Jeśli chcesz to możesz zrobić dekoracyjne żłobienie na bitej śmietanie – możesz ją też fantazyjnie przemieszać łyżką.
- Na koniec wsyp na drobne sitko trochę cynamonu i posyp po wierzchu jabłecznika.cynamon
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jabłecznik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto przygotowałam z pysznymi prażonymi jabłkami od Helcom. A to wszystko w ramach akcji „Życie ma smak”. Na stronie akcji możemy przeczytać, że „celem akcji jest zapisywanie wspomnień w postaci kulinarnych przepisów. Bo nasze wspomnienia mają smak i zapach! Ważnym i inspirującym momentom często towarzyszy jedzenie. Z podróży najchętniej przywozimy nowe smaki, by podzielić się nimi z najbliższymi. Dla wielu ludzi smakowanie życia rozpoczyna się od kulinarnych podróży i eksperymentów. Kuchnia to miejsce, które miksuje emocje. Sprawia, że rosną jak na drożdżach!”
Ja dokłam swoją małą cegiełkę do akcji i zapraszam cię na pyszny jabłecznik na biszkopcie z galaretką i bitą śmietaną – a to dlatego, że jabłeczniki to jedne z moich ulubionych ciast. Zwykle piekę kruche szarlotki, ale dziś postawiłam na bardziej elegancką i nowoczesną wersję ciasta. Jeśli też uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jabłecznik a szarlotka – jaka jest tu w zasadzie różnica? Otóż tak ogólnie mówiąc, jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje zrobiony jest z jabłkami. Natomiast szarlotka może być zrobiona z różnych owoców – np. może być szarlotka z gruszkami, albo z malinami. Ale również oczywiście z jabłkami :)
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania jabłecznika?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej przedstawiam skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jabłka – co oczywiste jabłka są podstawą tego ciasta, ja tu użyłam prażone jabłka firmy Helcom – do przepisu potrzebujesz jeden duży słoik o pojemności 790g
- galaretka – aby masa jabłkowa była zwarta trzeba dodać do niej galaretkę – ja użyłam krystaliczną, bezbarwną, możesz też użyć inną, ale w jasnym kolorze – np. cytrynową, brzoskwiniową, pomarańczową, czy też agrestową – pamiętaj, aby rozpuścić ją w mniejszej ilości wody.
- śmietana kremówka – na górną warstwę użyłam śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 36% – chciałam, aby była bardziej stabilna, możesz też użyć śmietankę 30%
- mascarpone – ten serek kupisz w większych sklepach oraz dyskontach, ewentualnie możesz go zamienić tłustym twarogiem na serniki (takim z wiaderka)
Czy można zrobić jabłecznik bez pieczenia?
Jeśli nie masz jak upiec biszkopt, albo masz mało czasu, to możesz zrobić ten jabłecznik bez pieczenia. Wystarczy, że zamiast biszkoptu ułożysz w formie biszkopciki. Możesz tu użyć zarówno tradycyjne okrągłe biszkopty, jak i takie podłużne jak do tiramisu. Biszkopciki możesz dodatkowo delikatnie nasączyć wodą osłodzoną cukrem.
Ile kalorii ma jabłecznik z mascarpone?
W tabelce przy przepisie podałam, że 100 g tego ciasta z jabłkami ma około 200 kcal. Za to jeśli pokroisz swój kremowy jabłecznik na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 323 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcz – 18 g, białka – 4 g). Oczywiście to kaloryczność policzona dla produktów, które ja użyłam. Jeśli np. użyjesz śmietankę 30% to kaloryczność będzie nieco niższa.
Mam nadzieję, że taki jabłecznik z bitą śmietaną przypadnie tobie i twoim bliskim do gustu i będziesz często korzystać z tego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz pod przepisem komentarz i podzielisz się swoimi odczuciami.
Polecane przepisy na jabłeczniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki i ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Jabłecznik na biszkopcie przepis
Zapraszam dziś na pyszne ciasto z jabłkami przygotowane z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto w takim wydaniu będzie doskonałe nie tylko na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku na jabłecznik, zobacz jak zrobić jabłecznik na biszkopcie i jak go ładnie podać. Możesz również obejrzeć mój krótki film video, gdzie pokazuję przygotowanie ciasta. Z moimi wskazówkami przygotowanie idealnego jabłecznika jest w zasięgu twojej ręki. A jeśli masz ochotę na jabłecznik na dużą blachę, to polecam ci przepis na niezwykły jabłecznik z bezą i orzechami.