Makowiec zakręcony
Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony
Jeśli lubicie makowce i nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem, to w tym roku przygotujcie razem ze mną ten niezwykły zakręcony makowiec. Niby nic nowego – puszyste ciasto drożdżowe, masa makowa pełna bakalii, ale sposób wykonania sprawia, że ten makowiec wygląda zachwycająco. Szczególnie po pokrojeniu na kawałki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Makowiec zakręcony przepis krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżowe makowce, to w tym roku przygotuj taki zachwycający w swoim wyglądzie makowiec.
Makowiec zakręcony przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do makowca
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru ((niecałe 1/4 szklanki))
- 70 ml ciepłego mleka ((około 1/3 szklanki))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 ml oleju
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki))
- skórka starta z jednej pomarańczy
składniki na masę makową do makowca
składniki na lukier do makowca
- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić masę makową do makowca
- Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.200 g maku
- Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.100 g rodzynek, 50 ml rumu
- Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową – dokładnie odciśnij z wody.
- Przełóż mak do miski.
- Dodaj do niego miód – na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową – wymieszaj.3- 6 łyżek miodu, 100 g rodzynek, ok 150 g orzechów, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.aromat migdałowy
- Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.4 jajka
Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.15 g świeżych drożdży
- Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.70 ml ciepłego mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.40 g cukru, 1 jajko, 50 ml oleju, 250 g mąki pszennej, skórka starta z jednej pomarańczy
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Rozsmaruj na cieście masę makową.
- Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
- Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
- Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut – aż będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
- Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowy Makowiec zakręcony – uwagi
Makowiec zakręcony poleca się na święta!
A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!
Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.
Ale nie ten makowiec.
Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)
Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D
Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).
Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.
A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!
Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.
Przepis własny.
Polecane przepisy na słodkie wypieki z makiem
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości pieczone z dodatkiem maku. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Przygotuj razem ze mną idealne ciasto z makiem. To pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które zawinięte jest z masą makową z dużą ilością bakalii. Ale, ale, nie jest to taka nasza tradycyjna strucla z makiem. Tutaj ciasto drożdżowe posmarowane masą makową tniemy na paski i potem je zawijamy i ustawiamy w foremce do pieczenia. W ten sposób tworzą się pionowe pasy ciasta i maku, które po przekrojeniu wyglądają wręcz wspaniale. Takim makowcem zachwyci się każdy, a wy zyskacie uznanie w oczach gości. Satysfakcja gwarantowana :) Zobaczcie mój przepis na zakręcony makowiec i zobaczcie jakie to proste. Przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań pozwoli wam przygotować pyszny i obłędnie wyglądający makowiec. Takiego ciasta nie znajdziecie nigdzie! Za to możecie je sami upiec. Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z makiem.
18 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Makowiec zakręcony przepis
Jak zrobić ciasto drożdżowe z makiem?
Moja masa makowa wyszła bardzo lejąca. Dosypalam trochę kaszy manny żeby zaabsorbować płyn ale chyba się nie uda… co to zrobić może dodam trochę maku….
Od czego ona taka lejąca? Możesz spróbować włożyć ją na sitko z ręcznikiem papierowym żeby się odsączyłs
Od 3 lat jest to mój popisowy makowiec. Udaje się zawsze rewelacyjnie. Bardzo długo jest wilgotny i po prostu go uwielbiam. Polecam
Robiłam makowiec z Pani przepisu. Generalnie wyszedł bardzo dobry. Jednak środek miejscami się nie dopiekł. Może z powodu dość grubej warstwy maku. Następnym razem dam go mniej lub dłużej będę piec.
Witam, czy moge prosic o podpowoedz czemu w srodku tak jakby nie dopieczony byl, czemu przez co?
Ale tobie wyszedł niedopieczony? Jeśli tak, to pewnie po prostu potrzebował dłuższego pieczenia. Piekarniki są bardzo różne i czas pieczenia trzeba dopasować do swojego. Dlatego zwykle piszę, że pieczemy „około”.
Witam Pani Beato☺️Czy nie ma potrzeby mielenia maku? Pozdrawiam
W przepisie użyty jest maj mielony – kupny. Jeśli masz zwykły, to musisz go zmielić
Mam pytanie odnośnie masy makowej: czy można użyć gotowej masy z bakaliami, oczywiście po lekkim podrasowaniu?
Tak, możesz :)
Pięknie zakręcone ciasto :D Podany makowiec w taki sposób to fajny element zaskoczenia wśród gości :)
Właśnie :D
Świetny przepis. Makowiec przepyszny!
Super :D
Świetny przepis. W tym roku na święta u nie zagości taki makowiec ;)
Super :) daj znać jak smakował :)
Cudny ☺️
Dziękuję :)