Migdałowe ciasto z sercem
Przepis na migdałowe ciasto z sercem na Walentynki
Przepis na migdałowe ciasto z serduszkiem ukrytym w środku to ciasto idealne na Walentynki. To delikatne ciasto migdałowe, które skrywa w sobie urocze serce. Każdy kęs to połączenie smakowitego migdałowego smaku. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku staje się wyjątkową przyjemnością, doskonałą do podzielenia się z ukochaną osobą w dniu zakochanych. Koniecznie wypróbuj!
Spis treści
Migdałowe ciasto z sercem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto na Walentynki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Migdałowe ciasto z sercem przepis
Wyposażenie
- Foremka podłużna o długości około 25-27 cm.
Składniki
składniki na migdałowe ciasto z serduszkiem
- 2x 175 g masła (miękkiego )
- 2x 175 g cukru pudru (w sumie 2 czubate szklanki)
- 6 jajek (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 2x 140 g mąki pszennej (w sumie 2 szklanki)
- 2x pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2x pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2x 85 g migdałów (zmielonych blanszowanych )
- 2 łyżeczki gorzkiego kako (do czerwonego ciasta)
- 2x 100 ml mleka (letniego)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- barwnik spożywczy (czerwony lub różowy )
dodatkowe składniki do ciasta
- 100 g czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto z sercem
- Najpierw przygotuj czerwone ciasto na serduszka.
- Zmiksuj masło (175g) z cukrem (175g) na puszystą masę, dodaj pojedynczo 3 jajka i po każdym krótko miksuj, dodaj wanilię.
- Mąkę (140g) przesiej przez sito z sodą (0,5 łyżeczki) i proszkiem do pieczenia (0,5 łyżeczki), dodaj zmielone migdały (85g) oraz kakao – wymieszaj.2 łyżeczki gorzkiego kako
- Dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem (100ml) do masy maślanej.
- Na koniec dodaj barwnik – tyle aby uzyskać ładny kolor (jeśli używasz barwnika w proszku, to dobrze jest go najpierw rozpuścić w odrobinie mleka – np. na łyżeczce – wtedy kolor będzie intensywniejszy i nie będzie kropeczek barwnika w cieście).barwnik spożywczy
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni (170 bez termoobiegu) przez około godzinę – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
- Ciasto po upieczeniu ostudź i pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm, foremką do wycinania ciastek w kształcie serduszka wytnij serca.
- Przygotuj drugie ciasto podobnie jak pierwsze – nie dodawaj do niego kakao i barwnika :)
- Do przygotowanej foremki wyłóż mniej więcej 2/3 ciasta , ułóż ściśle serca – tak aby stały i wyłóż resztę ciasta, tak aby zakryła serca.
- Piecz podobnie jak pierwsze ciasto – przez około godzinę – sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
- Nałóż na ciasto i udekoruj kolorową posypką.
Notatki
Prywatne
Walentynkowe ciasto z serduszkiem – uwagi
Co powiecie na walentynkowe ciasto niespodziankę? Jeśli podoba się Wam ten pomysł, to koniecznie upieczcie ciasto z sercem ukrytym w środku. Najpierw musicie upiec ciasto w kolorze czerwonym (dlatego możecie zrobić to np. dzień wcześniej). Potem kroicie go na plastry, foremką do ciastek o kształcie serca wycinacie serduszka. Robicie „białe” ciasto, układacie w nim serduszka i razem pieczecie.
Łatwe? Łatwe :)
Może trochę czasochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla efektu „wow” ;) Do tego to ciasto migdałowe jest przepyszne – miękkie, delikatne i aksamitne. Przepis pochodzi z pierwszego numeru „BBC Goodfood” (podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami).
Ps. Nie wyrzucajcie ciasta, które zostanie Wam po wycięciu serduszek – możecie zrobić z niego pyszne bajaderki – tutaj znajdziecie przepis :)
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Walentynki, polecam wam między innymi pyszny mus czekoladowy idealny dla zakochanych.
Polecane przepisy na ciasta migdałowe
Jeśli lubicie ciasta migdałowe, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na takie ciasta i słodkie wypieki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Migdałowe ciasto na Walentynki
Przepis na zaskakujące ciasto na Walentynki z pięknem serduszkiem w środku. To migdałowe ciasto ma w środku kolorowe serce, które widać dopiero po przekrojeniu ciasta. Dlatego możecie upiec to migdałowe ciasto na Walentynki i zrobić komuś niespodziankę! Ciasto z sercem w środku na pewno zaskoczy każdego i sprawi mu przyjemność. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto na Walentynki.
Ciasto z sercem na Walentynki
Upieczcie swoim ukochanym takie ciasto niespodziankę z serduszkiem w środku. Zresztą takie ciasto z serduszkiem możecie upiec nie tylko na Walentynki. Myślę, że sprawdzi się również idealnie na Dzień Matki, na Dzień Ojca albo na Dzień Babci, czy Dzień Dziadka. Do tego to ciasto z serduszkiem nie tylko świetnie wygląda, ale również jest pyszne i wilgotne, a to za sprawą dużej ilości masła i mielonych migdałów. To sprawia, że to migdałowe ciasto smakuje rewelacyjnie. Koniecznie wypróbujcie mój dokładny przepis na ciasto.
Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów na Walentynki.