Migdałowy pudding chia

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
migdałowy pudding chia

Przepis na wegański pudding chia na mleku migdałowym

Zapraszam dziś na migdałowy pudding chia, czyli deser zrobiony z nasion chia zanurzonych w mleku migdałowym. Mój pudding przełożyłam dodatkowo musem truskawkowym i podałam ze świeżymi owocami. W ten sposób otrzymałam przepyszny i zdrowy deser. A możecie go zjeść również na śniadanie. Gorąco polecam!

migdałowy pudding chia

Migdałowy pudding chia przepis krok po kroku

Zróbcie ze mną zdrowy wegański pudding chia z musem truskawkowym i zjedzcie go ze smakiem o każdej porze dnia.

migałowy pudding chia 5

Migdałowy pudding chia przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wegański pudding chia na mleku migdałowym z dodatkiem musu z truskawek.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 10 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 10 minut
Porcje 2
Składniki

składniki na migdałowy pudding chia

  • 4 łyżki nasion chia
  • 360 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (albo innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier puder (do truskawek – mniej więcej 1 łyżeczka)
  • świeże owoce
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy pudding chia

  • Nasiona chia wsyp do miski, zalej mlekiem, dodaj syrop z agawy i ekstrakt – energicznie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc – im nasiona dłużej stoją w mleku, tym gęstszy pudding).
    4 łyżki nasion chia, 360 ml mleka migdałowego, 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Możesz co jakiś czas przemieszać pudding widelcem.
  • Truskawki zmiksuj lub ugnieć widelcem z cukrem.
    1 szklanka truskawek, cukier puder
  • Do szklaneczek nałóż trochę puddingu, na wierzch nałóż truskawki i przykryj resztą puddingu.
  • Wierzch udekoruj świeżymi owocami.
    świeże owoce
Prywatne
Słowa kluczowe pudding z nasion chia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
migdałowy pudding chia

Wegański pudding z chia – uwagi

Dziś będzie trochę o zdrowiu i zdrowym odżywianiu.

Wcześniej pisałam o domowym mleku migdałowym, a teraz pokażę Wam jak możecie go wykorzystać i podam przepis na migdałowy pudding chia.

Co to jest „chia”?

Otóż chia, a właściwie szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.

Nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Nasiona chia zmnieszają ryzyko rozwoju raka piersi, wpływają na lepszą pamięć, uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód. W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka, zawierają one aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu górują nad innymi nasionami białkowymi. Ten niemalże idealny profil aminokwasowy sprawia, że nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, a także dobrym źródłem energii dla kulturystów i sportowców.

Nasiona po zalaniu płynem – np. mlekiem mocno pęcznieją i po kilku godzinach tworzą gęstą masę – coś w rodzaju puddingu.

Możecie dodać do takiego gotowego puddingu świeże owoce, albo mus owocowy i uzyskacie pyszny, zdrowy deser, albo śniadanie. Aby uzyskać jeszcze zdrowsze danie i większej ilości składników odżywczych zrobiłam pudding chia na domowym mleku migdałowym (więcej o jego wartościach znajdziecie tutaj). Oczywiście możecie wykorzystać też zwykłe mleko, mleko sojowe lub mleczko kokosowe.

Z przepisu otrzymacie dwie spore porcje.

Życzę Wam smacznego :)

Spróbujcie również przepisu na domowy kisiel truskawkowy albo na truskawkowe tiramisu.

migałowy pudding chia_1

Polecane przepisy na puddingi

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne puddingi idealne na śniadanie i na deser.

Opublikowano: 2015 17 czerwca

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 170c8afaf987d8bfd9a87a69c16ab0bd?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2019 8 kwietnia w 17:48- Odpowiedz

    Robiłam z jogurtem naturalnym- wyszło lepsze niż z mlekiem migdałowym czy kokosowym. Polecam

  2. 85aee314693e3e0b9e393b9ce8b807bd?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2017 28 września w 22:44- Odpowiedz

    Po całej nocy w lodówce nadal mam mleko tyle ze nasionka bardziej napęczniały ;/ nie ma mowy o konsystencji puddingu…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 29 września w 12:29- Odpowiedz

      Hmm, ciekawe czemu nasiona tak słabo napęczniały? Ja miałam tak gęsty, że zabrałam słoik do pracy bez obaw o rozlanie.

      • 85aee314693e3e0b9e393b9ce8b807bd?s=54&d=mm&r=g
        Dorota 2017 29 września w 18:08- Odpowiedz

        :( no właśnie nie wiem co się zadziało…może następnym razem spróbuję ze zwykłym mlekiem? albo może trzeba najpierw w ciepłym namoczyć a potem do lodówki?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 1 października w 17:03- Odpowiedz

          Teoretycznie temperatura mleka nie powinna mieć większego znaczenia.

  3. Jogurtowe chia z mango - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 06:21- Odpowiedz

    […] to sprawdzić przygotowując pudding chia (ja taki robiłam na domowym mleku migdałowym) – taki pudding to pyszny posiłek […]

  4. 003d68c5a463a10824c797da5d2514fc?s=54&d=mm&r=g
    Zuza 2016 11 lipca w 08:56- Odpowiedz

    Ciekawy pomysł. I to bez gotowania. Nie licząc stania puddingu w lodówce – bardzo szybki deser. A nasiona chia, no cóż dobrze wpływa na organizm z każdej strony: odchudzanie, nowotwór, cholesterol, mózg itd. Jest jeszcze 9 innych nasion, równie dobroczynnych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nasiona-ktore-warto-jesc jednak nie stosuję ich w kuchni aż tak często jak nasion chia.

  5. 310e798e67c7951065b9c632c6273383?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 14 lipca w 18:19- Odpowiedz

    Czy zamiast mleka można użyć jogurtu naturalnego

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 14 lipca w 20:04- Odpowiedz

      Prędzej wody. Chia musi wchłonąć wilgoć i napęcznieć. Zrób na wodzie a na koniec dodaj trochę jogurtu do smaku :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na migdałowy pudding chia

Przepis na wegański migdałowy pudding chia to pomysł na świetne śniadanie albo nawet deser. Bo taki migdałowy pudding chia z truskawkami smakuje tak wybornie i tak świetnie wygląda, że może uchodzić za deser. Ja go przygotowałam w słoiczkach i zabrałam je do pracy. Zjadłyśmy je z koleżanką na drugie śniadanie i obydwie byłyśmy nimi zachwycone. Najlepsze jest tu to, że ten pudding robi się praktycznie sam. Wieczorem trzeba tylko zmieszać nasiona chia z mlekiem migdałowym i zostawić na noc, aby nosiona nasiąkły i wchłonęły mleko. Tak powstaje migdałowy pudding chia. Aby dodać mu smaku i charakteru rano przełożyłam migdałowy pudding chia do szklaneczek na zmianę ze zmiksowanymi truskawkami. Na koniec trochę owoców na wierzch i pyszne danie gotowe!

Wegański pudding chia z truskawkami

Szybkie przygotowanie i proste składniki to tajemnica sukcesu puddingu chia. A do tego taki migdałowy pudding chia smakuje wyśmienicie! Ze świeżymi owocami tworzy pyszny i zdrowy posiłek. Gdy się skończy sezon na truskawki zróbcie go z innymi owocami. Idealnie sprawdzą się tu także maliny, borówki czy jagody! Koniecznie wypróbujcie mój przepis na migdałowy pudding chia. Wegański pudding chia z truskawkami zasmakuje każdemu! Polecam wam również jogurtowe chia z truskawkami oraz pudding chia z mango.