Naleśniki dyniowe przepis

Zaktualizowany: 2023 11 września
naleśniki dyniowe

Przepis na ciasto na naleśniki dyniowe z nutą cynamonu

Zapraszam was dziś na pyszne jesienne śniadanie z niezwykłymi naleśnikami dyniowymi zrobionymi z dodatkiem puree z dyni. Dynia dodana do ciasta na naleśniki nadaje im niezwykły pomarańczowy kolor, a do tego nadaje fajny smak. Całość uzupełnia rozgrzewający cynamon, który wspaniale podkreśla smak jesiennych dań i wypieków. Sądzę, że takie naleśniki dyniowe zasmakują całej rodzinie – szczególnie jeśli podacie je z aromatycznymi prażonymi jabłkami i posiekanymi orzechami :)

naleśniki dyniowe z prażonymi jabłkami

Naleśniki dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz naleśniki i możesz je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie tej jesieni wypróbuj ten przepis!

naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne żółciutkie naleśniki dyniowe z odrobiną cynamonu.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
15 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 88 kcal
Składniki

składniki na naleśniki dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na naleśniki dyniowe

  • Jajka delikatnie roztrzep z cukrem.
    3 jajka, 1 łyżka cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem.
    150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Mleko wymieszaj z wodą i puree z dyni.
    1 szklanka mleka, 0,5 szklanki wody, 3 czubate łyżki puree z dyni
  • Do lekko roztrzepanych jajek dodawaj na zmianę mąkę i mleko z wodą i dynia.
  • Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, to dodaj trochę więcej mąki, a jeśli jest za gęste, to dodaj trochę wody.
  • Odstaw ciasto na 15 minut, a po tym czasie smaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie był lekki twarożek z dodatkiem cynamonu oraz podsmażone jabłka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 88kcalWeglowodany: 10gBiałko: 4gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe naleśniki z dynią, naleśniki z puree z dyni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto na naleśniki dyniowe

Ciasto na dyniowe naleśniki – uwagi

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych przepisów i dynia nie „wychodzi wam bokiem” ;)

Bo koniecznie musicie usmażyć te naleśniki dyniowe!

Dlaczego?

Po pierwsze – bo są pyszne!

Po drugie – bo mają pozytywny żółty kolor :)

Po trzecie – bo przemycacie warzywa do diety.

Poza tym – naleśniki to zawsze najlepszy pomysł na śniadanie.

dyniowe naleśniki z cynamonem i jabłkami

Jak zrobić naleśniki dyniowe – wskazówki

Będziecie potrzebować oczywiście puree z dyni.

Ja do wszelkich słodkich wypieków polecam zawsze dynię hokkaido.

Jej miąższ ma mało wody, więc puree nie jest potem wodniste. A do tego ma mocny pomarańczowy kolor.

Na blogu jest dokładna informacja jak zrobić puree z dyni, więc na pewno dobrze sobie z tym poradzicie.

Poza dynią mamy już zwykłe składniki – jajka, mleko, woda, cynamon i odrobina cukru.

Ciasto na naleśniki robimy w zasadzie jak każe inne ciasto naleśnikowe – krótko miksujemy razem wszystkie składniki.

Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste, to możecie dodać więcej mleka lub wody.

Ciasto odstawiamy na trochę, aby „odpoczęło” i po około 15 minutach możecie już smażyć naleśniczki.

Naleśniki najlepiej smażyć na teflonowej patelni – wtedy ograniczycie tłuszcz do smażenia. Ja ją smaruję jedynie odrobiną oleju – zamaczam pędzelek silikonowy w oleju, odciekam nadmiar i pędzelkiem smaruję patelnię.

naleśniki dyniowe z cynamonem

Z czym podać naleśniki z dynią?

Ja swoje naleśniki dyniowe podałam z lekkim twarożkiem z dodatkiem cynamonu oraz na szybko podprażonymi jabłkami.

Jabłka wystarczy obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Wrzucamy je na patelnię lub rondelka, dodajemy troszkę masła, trochę wody, trochę cukru i cynamon – podgrzewamy aż owoce zmiękną.

Jeśli macie w domu prażone jabłka w słoiku, to możecie je wykorzystać – możecie je wcześniej chwilę podgrzać – takie na ciepło będą jeszcze lepiej smakować z naleśnikami.

Polecam wam również posypanie naleśników posiekanymi orzechami – w ten sposób dodacie do nich coś chrupiącego oraz dodacie w posiłku zdrowe tłuszcze :)

Życzę wam smacznego i polecam również inne przepisy na naleśniki z bloga :)

pumpkin crepes
jesienne naleśniki dyniowe

Polecane przepisy z dynią idealne na śniadanie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z dynią, które możesz podać na słodkie śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam takie przepisy:

Opublikowano: 2021 2 listopada

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na naleśniki dyniowe

Przygotujcie dziś razem ze mną przepyszne i aromatyczne śniadanie, które zachwyci każdego członka waszej rodziny. A mówię tu o rewelacyjnych naleśnikach dyniowych zrobionych z puree z dyni. Tutaj dynia dodana jest do ciasta na naleśniki. Dzięki temu nadaje ona naleśnikom pięknego, słonecznego koloru, do tego sprawia, że smakują cudownie. Naleśniki będą szczególnie pyszne, jeśli do ciasta dodacie również trochę mielonego cynamonu. Cynamon i dynia wspaniale razem smakują i idealnie się uzupełniają. Jesienią i zimą - w chłodniejsze i deszczowe dni uwielbiam dodawać cynamon do wszystkiego. Nie dość, że wypieki i dania smakują z nim o niebo lepiej, to jeszcze ta przyprawa ma właściwości rozgrzewające :) Sami się przekonajcie.

Jak zrobić ciasto na naleśniki dyniowe?

Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na naleśniki z dynią i przygotujcie je na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Takie naleśniki sprawdzą się również idealnie jako deser, albo przekąska. Podajcie je z naszymi jesiennymi sezonowymi owocami, a będą doskonałe. Spróbujcie je zjeść z prażonymi jabłkami, karmelizowanymi gruszkami albo śliwkami. Równie doskonale się sprawdzą powidła śliwkowe. Ja je zjadałam z lekkim twarożkiem, jabłkami i posiekanymi orzechami. W ten sposób otrzymałam pyszne, świetnie skomponowane i zdrowe śniadanie. Koniecznie zobaczcie moje wypieki z dynią - znajdziecie tam mnóstwo przepisów na pyszne i proste ciasta, babeczki i ciasteczka, ale również na placuszki dyniowe :)