Oponki cronuty
Przepis na cronuty czyli oponki z ciasta typu francuskiego
Przygotuj dziś razem ze mną rewelacyjne oponki cronuty z prostego ciasta duńskiego. Te oponki są super wysokie i puszyste, a do tego smakują doskonale. Oponki smażone na głębokim tłuszczu będą idealne na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Spróbujcie tego doskonałego deseru. Sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i zobaczcie film z przygotowania cronutów, a na pewno ich przygotowanie nie sprawi Wam żadnych problemów!
Spis treści
Film z przygotowania cronatów
Zobacz mój krótki filmik z przygotowań i zobacz jakie to proste!
Oponki cronuty przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne słodkie oponki smażone na głębokim tłuszczu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Oponki cronuty przepis z filmem
Składniki
składniki na cronuty
- 60 ml ciepłej wody (1/4 szklanki)
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 125 ml letniego mleka (pół szklanki)
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej (typ 650 lub 720 – 2 i 1/3 szklanki)
- 25 g cukru (3 czubate łyżeczki)
- 250 g masła (zimnego)
Instrukcja
Jak zrobić cronuty krok po kroku
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie.60 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży
- Mleko wymieszaj z jajkiem.125 ml letniego mleka, 1 jajko
- Dodaj rozpuszczone drożdże do mleka z jajkiem i wymieszaj.
- Masło pokrój w drobną kostkę.250 g masła
- Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj pokrojone masło i krótko posiekaj wszystko razem (ja użyłam malaksera, możesz posiekać nożem na kruszonkę).350 g mąki pszennej, 25 g cukru, 250 g masła
- Wlej mokre składniki do mąki z masłem i krótko wymieszaj łyżką – masa będzie lepka – nie dodawaj więcej mąki!
- Przełóż ciasto do większego woreczka foliowego i schowaj do lodówki na całą noc.
- Rano wyjmij ciasto na blat lekko posypany mąką i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na płaski blat – złóż jeden bok do środka, a drugi koniec nałóż na górę (obejrzyj filmik jak to zrobić).
- Ponownie rozwałkuj ciasto i go ponownie złóż.
- Powtórz kilka razy wałkowanie i składanie – to utworzy w cieście mikro warstwy, które przy smażeniu utworzą charakterystyczne pęcherzyki.
- Złożone ciasto lekko rozwałkuj – na grubość około 1,5 cm i szklanką wytnij krążki.
- W każdym krążku wytnij kieliszkiem środek.
- Odłóż oponki na posypany mąką blat.
- Pozostałe ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm – wytnij kolejne oponki.
- Przykryj oponki ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W garnku podgrzej około 1 l oleju – podgrzej go do temperatury około 175 stopni.
- Smaż po 3-4 oponki – muszą móc swobodnie pływać.
- Smaż każdą stronę po około 1-2 minuty – sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – ja wbijam wykałaczkę głęboko w ciasto, jeśli wychodzi czysta, to cronuty są gotowe.
- Wyjmij oponki i odsącz na ręczniku papierowy.
- Do głębokiego talerza nasyp cukru kryształu (możesz też dodać trochę cynamonu) i obtocz cronuty w cukrze.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są cronuty?
Cronuty, to połączenie croissantów i donutów – stąd nazwa cronuty. Te wysokie i puszyste oponki są niezmiernie popularne w USA i od jakiegoś już czasu podbijają internet. Ja się miałam za nie wziąć już dawno temu, ale ciągle coś mnie odciągało. Teraz w końcu znalazłam czas i przygotowałam rodzince te puszyste cronuty.
Jak zrobić cronuty – wskazówki
Do przygotowania cronutów potrzebujecie domowe ciasto francuskie. Ja aby sobie ułatwić odrobinę pracę i ją trochę skrócić przygotowałam prostsze ciasto duńskie z przepisu Nigelli Lawson. Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma ciastami polega na sposobie dodawania masła. W cieście francuskim przygotowujemy blok z masła i go wałkujemy razem z ciastem. W cieście duńskim masło dodajemy do ciasta pokrojone na malutkie kawałki i wtedy wałkujemy. Masło w kawałeczkach sprawia, że potrzebujemy mniej wałkować całe ciasto. Ciasto należy schłodzić przez noc, więc pamiętajcie o jego wcześniejszym przygotowaniu!
Dlatego wieczorem przygotujcie ciasto duńskie i schowajcie go do lodówki, a następnego dnia zabierzcie się za jego wałkowanie. Ciasto na oponki musi być schłodzone, gdyż zaraz po przygotowaniu jest bardzo lepkie i nie zdołacie go rozwałkować. Po schłodzeniu nie będziecie mieli z tym problemów.
Ciasto należy wałkować, składać i wałkować. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Ma to na celu utworzenie w cieście wielu warstw, które potem przy smażeniu będą ładnie rosnąć i tworzyć charakterystyczne poduszki powietrza. Jeśli nie do końca wiecie jak to zrobić, to nie ma problemu :)
Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik pokazujący jak wałkować ciasto i przygotować cronuty, więc popatrzcie na niego na końcu przepisu. Do ciasta na cronuty dajemy niewiele cukru, więc po ich usmażeniu warto obtoczyć je w cukrze (ja dodałam jeszcze do niego trochę cynamonu) albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Jak zrobić lukier do oponek?
Aby zrobić lukier wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru wymieszać z 2-4 łyżkami mleka – mleko dodajemy po łyżce i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym lukrem oblewamy oponki cronuty. Jak większość ciast drożdżowych, tak też te oponki cronuty najlepiej smakują pierwszego dnia. Mam nadzieję, że te oponki cronuty zasmakują wam tak samo mocno jak mi :)
Mi z tego przepisu wyszło 14 oponek – ich ostateczna ilość zależy od wielkości szklanki, którą będziecie używać.
Ps.
Polecam wam również inne moje przepisy na oponki, znajdziecie tu między innymi oponki twarogowe bez drożdży albo pieczone oponki cynamonowe.
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na Tłusty Czwartek – na blogu znajdziesz przepisy zarówno na faworki, pączki, mini pączki jak i różne oponki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Oponki cronuty przepis
Cronut to pyszne połączenie oponek i croissantów. A połączenie to polega na wykorzystaniu ciasta francuskiego do przygotowania oponek. Maślane ciasto francuskie składamy w grubą warstwę i wycinamy z niego oponki. Takie grubaśne oponki następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Cronuty po usmażeniu są delikatne, puszyste i przepyszne! Do ciasta na cronuty nie dodajemy zbyt dużo cukru, dlatego po usmażeniu i odsączeniu warto obsypać je cukrem kryształem, albo polać lukrem lub polewą czekoladową.
Przepis na cronuty
Mój przepis na oponki cronuty jest trochę prostszy od typowego ciasta francuskiego. Aby ułatwić i skrócić trochę pracę przygotowałam ciasto duńskie z przepisu Nigelli Lawson. Ciasto duńskie (Danish Butter) różni się od francuskiego tym, że masło dodaje się do niego w malutkich kawałkach zamiast w jednym dużym bloku oraz dodatkowo dodaje się do niego jajko. Użycie masła w kawałeczkach skraca czas przygotowania i ciasto jest prostsze w obsłudze. Jeśli boicie się robić typowe ciasto francuskie, to zróbcie takie prostsze ciasto duńskie i usmażcie oponki cronuty na Tłusty Czwartek dla swojej rodziny. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na cronuty. Do przepisu na oponki cronuty dołączony jest również filmik z przygotowań, gdzie zobaczycie jak posługiwać się ciastem, aby oponki drożdżowe wyszły mega puszyste i z charakterystycznymi pęcherzykami powietrza w środku.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na Tłusty Czwartek, a w szczególności moich przepisów na oponki.