Pączki z kremem patissiere
Przepis na pyszne domowe pączki z kremem patissiere
Przygotuj razem ze mną rewelacyjne puszyste pączki z waniliowym kremem budyniowym. Te domowe pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową na wierzchu smakują lepiej niż z piekarni! Jeszcze ciepłe, lepiące od lukru, z obłędnym waniliowym kremem patissiere w środku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Koniecznie musisz ich spróbować! Zobacz mój przepis na pączki i sprawdź jak zrobić pączki z kremem waniliowym.
Spis treści
Pączki z kremem patissiere przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pączki i lubisz je w różnych smakach, to koniecznie przygotuj je z takim pysznym kremem z tego przepisu.
Pączki z kremem patissiere przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży (świeżych )
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 2 żółtka
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu ( lub octu spirytusowego)
składniki na waniliowy krem patissiere:
- 3 żółtka
- 15 g mąki pszennej ((1 łyżka) )
- 15 g mąki ziemniaczanej ((1 łyżka) )
- 35 g cukru ((2 łyżki) )
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 300 ml mleka
składniki na lukier do pączków
- 300 g cukru pudru (2 szklanki)
- 60 ml mleka (mniej więcej)
dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Instrukcja
Jak zrobić waniliowy krem do pączków
- Mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.300 ml mleka
- W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.1 łyżka cukru waniliowego, 3 żółtka, 15 g mąki pszennej, 35 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej
- Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
- Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.20 g drożdży
- Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.50 g masła
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat – nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
- Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła – ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
- Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
- W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz – musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna – tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni – przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
- Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe – po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta – wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
- Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pączki
- Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki – jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.300 g cukru pudru, 60 ml mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pączki z kremem budyniowym – uwagi
Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki. Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone. W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere. Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem budyniowy.
Co to jest krem patissiere?
Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji. Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą. Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.
Jak zrobić pączki z kremem budyniowym – wskazówki
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego – tutaj najlepiej wspomóc się mikserem. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy krem patissiere. Z puszystego wyrośniętego ciasta drożdżowego robimy pączki i potem je smażymy. Ja osobiście wolę smażyć pączki z samego ciasta i dopiero po upieczeniu nadziewam je kremem. W ten sposób pączki smażą się dużo szybciej, więc chłoną mniej tłuszczu.
Jak nadziać pączki kremem?
Do nadziewania pączków kremem używam taką długą i wąską tylkę włożoną do grubego woreczka. Możecie też użyć szprycę cukierniczą. Jeśli nie macie nic, czy moglibyście nadziać pączki po upieczeniu, to możecie je smażyć już z kremem w środku. Wtedy wycięte kółka z ciasta drożdżowego trzeba jeszcze lekko rozciągnąć, na środek nałożyć trochę kremu i ciasto bardzo dokładnie skleić. Żeby się w trakcie smażenia nie rozkleiły.
Gotowe pączki z kremem waniliowym osuszamy na ręczniku papierowym, a jak trochę ostygną polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Zobaczcie w moim przepisie jak zrobić lukier na pączki.
Zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.
Ps. Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie moje przepisy na proste ciasta, babeczki, ciasteczka i torty idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Przepis własny.
Polecane przepisy na pączki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pączki. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pączki, jak i na takie w wersji mini na jeden czy też dwa kęsy. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pączki z kremem patissiere
Przepis na pączki z budyniem to świetny pomysł na Tłusty Czwartek. Krem patissiere, to właśnie taki budyń domowej roboty. Nadziane takim kremem budyniowym drożdżowe pączki są przepyszne! W Tłusty Czwartek nikt nie może odmówić sobie zjedzenia chociaż jednego pączka. Wiadomo, że łatwiej je kupić, ale takie pączki zrobione w domu są rewelacyjne! Warto jest usmażyć pączki w domu. Takie świeżo usmażone pączki nadziane kremem i polane lukrem są najlepsze na świecie! I także moje pączki z kremem patissiere budyniowym są najlepsze!
Pączki z kremem waniliowym przepis
Ja zaczęłam smażyć domowe pączki jeszcze w swoim domu rodzinnym, gdy była nastolatką. Teraz smażę pączki moim dzieciom i mężowi. Co roku przygotowuję im wielką porcję pączków, którą pochłaniają w kilka godzin. Przepis na pączki, to puszyste i leciutkie ciasto drożdżowe. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu, a następnie nadziewamy kremem budyniowym. Pączki można smażyć od razu z kremem, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie skleić, aby krem nie wyciekał podczas smażenia. Smażone pączki z kremem budyniowym najlepiej polać dodatkowo lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pączki z bloga, a także na faworki.