Pączki z kremem patissiere

Zaktualizowany: 2023 4 grudnia
pączki z kremem patissiere

Przepis na pyszne domowe pączki z kremem patissiere

Przygotuj razem ze mną rewelacyjne puszyste pączki z waniliowym kremem budyniowym. Te domowe pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową na wierzchu smakują lepiej niż z piekarni! Jeszcze ciepłe, lepiące od lukru, z obłędnym waniliowym kremem patissiere w środku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Koniecznie musisz ich spróbować! Zobacz mój przepis na pączki i sprawdź jak zrobić pączki z kremem waniliowym.

najlepsze pączki z kremem

Pączki z kremem patissiere przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pączki i lubisz je w różnych smakach, to koniecznie przygotuj je z takim pysznym kremem z tego przepisu.

pączki z kremem

Pączki z kremem patissiere przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne i puszyste pączki nadziane kremem budyniowym i oblane lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 15
Kalorie 343 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe na pączki:

składniki na waniliowy krem patissiere:

składniki na lukier do pączków

dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Instrukcja
 

Jak zrobić waniliowy krem do pączków

  • Mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.
    300 ml mleka
  • W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.
    1 łyżka cukru waniliowego, 3 żółtka, 15 g mąki pszennej, 35 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej
  • Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
  • Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
  • Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.
    20 g drożdży
  • Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.
    50 g masła
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat – nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła – ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
  • Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
  • W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz – musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna – tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni – przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
  • Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe – po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta – wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
  • Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić pączki

  • Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki – jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.
    300 g cukru pudru, 60 ml mleka
Notatki
Jeśli chcesz to krem możesz dodać do pączków jeszcze przed ich usmażeniem. Wtedy po wykrojeniu pączka szklanką, lekko rozciągnij go w dłoniach, na środek nałóż czubatą łyżeczkę kremu i dokładnie sklej ciasto, tak aby nadzienie było całe w środku. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 343kcalWeglowodany: 55gBiałko: 7gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe pączki z kremem waniliowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki z kremem patisssiere

Pączki z kremem budyniowym – uwagi

Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki. Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone. W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere. Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem  budyniowy.

pyszne domowe pączki

Co to jest krem patissiere?

Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji. Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą. Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.

domowe pączki z budyniem

Jak zrobić pączki z kremem budyniowym – wskazówki

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego – tutaj najlepiej wspomóc się mikserem. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy krem patissiere. Z puszystego wyrośniętego ciasta drożdżowego robimy pączki i potem je smażymy. Ja osobiście wolę smażyć pączki z samego ciasta i dopiero po upieczeniu nadziewam je kremem. W ten sposób pączki smażą się dużo szybciej, więc chłoną mniej tłuszczu.

pączki z kremem patissiere

Jak nadziać pączki kremem?

Do nadziewania pączków kremem używam taką długą i wąską tylkę włożoną do grubego woreczka. Możecie też użyć szprycę cukierniczą. Jeśli nie macie nic, czy moglibyście nadziać pączki po upieczeniu, to możecie je smażyć już z kremem w środku. Wtedy wycięte kółka z ciasta drożdżowego trzeba jeszcze lekko rozciągnąć, na środek nałożyć trochę kremu i ciasto bardzo dokładnie skleić. Żeby się w trakcie smażenia nie rozkleiły.

Gotowe pączki z kremem waniliowym osuszamy na ręczniku papierowym, a jak trochę ostygną polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Zobaczcie w moim przepisie jak zrobić lukier na pączki.

Zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.

Ps. Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie moje przepisy na proste ciasta, babeczki, ciasteczka i torty idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

Przepis własny.

Polecane przepisy na pączki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pączki. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pączki, jak i na takie w wersji mini na jeden czy też dwa kęsy. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 7 lutego

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Pączki z kremem patissiere

Przepis na pączki z budyniem to świetny pomysł na Tłusty Czwartek. Krem patissiere, to właśnie taki budyń domowej roboty. Nadziane takim kremem budyniowym drożdżowe pączki są przepyszne! W Tłusty Czwartek nikt nie może odmówić sobie zjedzenia chociaż jednego pączka. Wiadomo, że łatwiej je kupić, ale takie pączki zrobione w domu są rewelacyjne! Warto jest usmażyć pączki w domu. Takie świeżo usmażone pączki nadziane kremem i polane lukrem są najlepsze na świecie! I także moje pączki z kremem patissiere budyniowym są najlepsze!

Pączki z kremem waniliowym przepis

Ja zaczęłam smażyć domowe pączki jeszcze w swoim domu rodzinnym, gdy była nastolatką. Teraz smażę pączki moim dzieciom i mężowi. Co roku przygotowuję im wielką porcję pączków, którą pochłaniają w kilka godzin. Przepis na pączki, to puszyste i leciutkie ciasto drożdżowe. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu, a następnie nadziewamy kremem budyniowym. Pączki można smażyć od razu z kremem, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie skleić, aby krem nie wyciekał podczas smażenia. Smażone pączki z kremem budyniowym najlepiej polać dodatkowo lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pączki z bloga, a także na faworki.