Pasticciotti – włoskie babeczki
Przepis na pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym
Przepis na pasticciotti, włoskie babeczki z kremem budyniowym, to doskonała propozycja dla miłośników słodkich rozkoszy. Te małe włoskie cuda zachwycają delikatnym ciastem, które skrywa w swym wnętrzu delikatny krem migdałowy. Te babeczki są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także pięknie się prezentują, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Odkryj tę klasyczną włoską recepturę i zanurz się w aromacie i smaku tradycji kulinarnych Italii.
Spis treści
Włoskie babeczki z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz włoską kuchnię i uwielbiasz słodkie małe babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pasticciotti – włoskie babeczki przepis
Składniki
składniki na krem migdałowy do babeczek
- 40 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej (3 łyżki) )
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 240 ml mleka
- 2 żółtka (u mnie z jajek L)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego (lub do smaku)
- 1 łyżka masła (około 20 g)
składniki na ciasto do babeczek
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki plus trochę do podsypywania)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 jajko (użyłam L)
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 60 g smalcu (ewentualnie margaryny – użyłam smalec)
- 60 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy krem do babeczek
- W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę – tak aby nie było grudek.40 g skrobi kukurydzianej, 100 g cukru, 120 ml śmietany kremówki, 240 ml mleka
- Dodaj żółtka zamieszaj.2 żółtka
- Zagotuj całość – tak jak budyń – dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
- Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat – energicznie wymieszaj.1 łyżka masła, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto do babeczek pasticciotti
- Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec – wyrób aby powstała kruszonka.60 g masła, 60 g smalcu
- Dodaj jajko, wanilię i mleko – wyrób ciasto.1 jajko, 1 łyżeczka wanilii, 60 ml mleka
- Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj – ja dość często podsypywałam je mąką – na grubość około pół cm.
- Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
- Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
- Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta – wytnij tą samą szklanką koła.
- Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
- Blachę z babeczkami przykryj i schłodź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni (góra-dół).
- Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są babeczki Pasticciotti?
Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową. Babeczki są mega pyszne i wciągające. Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać. Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie aromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie. Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku ;)
Jak przygotować babeczki migdałowe – wskazówki
Włoskie babeczki pasticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie. Najpierw chłodzimy samo ciasto, a potem jeszcze nadziane babeczki (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon). Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej. Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.
Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam babeczki idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki Pasticciotti przepis
Przepis na włoskie kruche babeczki wypełnione kremem budyniowym. Te kruche babeczki z kremem migdałowym smakują obłędnie, więc koniecznie musicie je upiec! Jak wszystkie włoskie przepisy także i te kruche babeczki z kremem nastawione na dobre, podstawowe składniki. Ja swoje babeczki nadziałam kremem migdałowym, ale możecie przygotować inne wersje smakowe - np. pomarańczową, czy cytrynową.
Przepis na włoskie kruche babeczki
Kruche ciastka z kremem migdałowym możecie przygotować na weekend do kawy, albo na jakąś uroczystość. Będą to idealne babeczki na Wielkanoc albo np. na urodziny. Babeczki wyglądają uroczo posypane samym cukrem pudrem, ale możecie również polać je polewą czekoladową. Zajrzycie do mojego przepisu krok po kroku i zobaczcie jak zrobić kruche babeczki z kremem. Takie włoskie babeczki pasticciotti na pewno zasmakują każdemu!
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.