Piernik z masą kajmakową
Przepis na przekładany piernik z kremem kajmakowym
Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia przygotujcie fajny i smaczny piernik z masą kajmakową. Mamy tu piernikowe ciasto, które przełożone jest jogurtowo-kajmakową masą. Zaopatrzcie się więc w gęsty jogurt (najlepiej grecki) i masą kajmakową i bierzcie się za pieczenie!
Spis treści
Piernik z masą kajmakową przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne pierniki i ciasta przekładane kremem, to koniecznie spróbuj tego połączenia!
Piernik z masą kajmakową przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
składniki na ciasto piernikowe:
- 125 g masła
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 g gorzkiego kakao ((1 łyżka) )
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 120 ml mleka
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
składniki na masę krówkową do ciasta
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- ok 300 g masy kajmakowej ((użyłam z Gostynia))
- 1 czubata łyżka żelatyny (+ odrobina zimnej wody – tyle aby zalać żelatynę)
składniki na polewę czekoladową
- 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej )
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu ((jeśli używasz gorzką czekoladę))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowe
- W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.125 g masła, 200 g cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 g gorzkiego kakao, 120 ml mleka, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty – ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
Jak zrobić krem kajmakowy z jogurtem
- Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.400 g gęstego jogurtu naturalnego, ok 300 g masy kajmakowej
- Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej – w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 czubata łyżka żelatyny
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
- Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
- Schłodź całość przez około 4 godziny lub noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
- Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
- Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto piernik z kajmakiem – uwagi
Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.
Zapraszam na piernik z masą kajmakową.
To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto przekładane lekkim kremem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).
Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).
Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem :)
Pamiętajcie również o dobrej przyprawie do piernika, aby ciasto było fajnie aromatyczne. Ja jak zwykle najbardziej polecam domową przyprawę do piernika.
Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.
Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.
Polecane przepisy na piernikowe wypieki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie piernikowe ciasta, babeczki i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Piernik z masą kajmakową przepis
Przepis na piernik z kremem przyda się wam na święta Bożego Narodzenia. Piernik z masą kajmakową na jogurcie naturalnym to pyszne, świąteczne ciasto, które przy okazji ma lekko obniżoną kaloryczność. Ciasto piernikowe z kajmakiem i czekoladową polewą świetnie wygląda i wyśmienicie smakuje. W okresie świątecznym takie piernikowe smaki smakują wyjątkowo pysznie i chętnie po nie sięgamy. Dlatego przepis na piernika przyda się wam na pewno! To ciasto piernikowe to taka świąteczna wersja ciasta Wuzetka. Jego podstawą jest aromatyczne ciasto piernikowe. Przełożenie to krem jogurtowo-kajmakowy. Całość tworzy pyszne i lekkie ciasto na Boże Narodzenie.
Przepis na piernik z kremem
Piernik z kajmakiem jest pyszny i wcale nie jest za słodki. A to za sprawą dodanego do kajmaku gęstego jogurtu. Taki piernik z kremem to świetna alternatywa dla świątecznych makowców i serników! Spróbujcie koniecznie.
Takie piernikowe ciasto przekładane z kremem zasmakuje każdemu. Dlatego warto zapisać sobie przepis na piernik na przyszłość!
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Boże Narodzenie.