Placuszki z gotowanym ryżem
Przepis na placki z gotowanym ryżem dodawanym do ciasta
Jeśli po ostatnim obiedzie został wam ugotowany ryż i nie wiecie co z nim zrobić, to ja wam mogę pomóc! Przygotujcie razem ze mną bardzo proste i szybkie placuszki z gotowanym ryżem i nie marnujcie jedzenia :) Takie placuszki będą świetne na śniadanie na słodko, albo na przekąskę. Mam nadzieję, że przepis z gotowanym ryżem przyda się Wam nie raz i będziecie chętnie z niego korzystali.
Spis treści
Placuszki z gotowanym ryżem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie placuszki, to zróbcie takie z ryżem i zjedzcie na śniadanie albo na przekąskę.
Placuszki z gotowanym ryżem przepis
Składniki
składniki na placuszki z ryżem
- 150 g gotowanego ryżu (- 1 szklanka)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru (- użyłam z wanilią)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 250 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić placuszki z ryżem gotowanym
- Do miski przełóż ugotowany ryż (ostudzony i najlepiej taki wczorajszy).150 g gotowanego ryżu
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier – wymieszaj, tak aby obtoczyć ryż i rozbić ewentualne "kluchy".225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru
- Dodaj jajko oraz mleko – wymieszaj łyżką – jeśli ciasto wydaje ci się zbyt rzadkie, to możesz dodać więcej mąki.1 jajko, 250 ml mleka
- Patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju. Nałóż po łyżce ciasta na jeden placek i smaż.
- Przewróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilę.
- Przed nałożeniem następnej porcji placuszków przemieszaj ciasto.
- Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ryżowe placki – uwagi
Robiłam ostatnio gołąbki na obiad i ugotowałam zdecydowanie za dużo ryżu. Nie lubię marnować jedzenia, więc zastanawiałam się jak go wykorzystać. Zapytałam się na moim facebooku co zrobić z takim nadprogramowym ryżem i wynikła z tego niezła dyskusja :)
Dostałam mnóstwo rad – zaczynając od tego żeby przygotować więcej gołąbków, przez różne sałatki z ryżem po ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Za wszystkie komentarze, rady i przepisy bardzo dziękuję :)
Część ryżu moja córka wykorzystała zgodnie z poleceniem i usmażyła go sobie z przyprawami na patelni, a resztę postanowiłam wykorzystać ja.
A że ja lubię dania na słodko, to kombinowałam jak tu wykorzystać ryż na słodko. Nie chciałam robić ryżu z jabłkami, bo w domu tylko ja go jem, więc udałam się na poszukiwania w odmęty internetu.
A tam znalazłam pomysł na placuszki z gotowanym ryżem!
Od razu mnie zainteresował ten przepis i oczywiście go wypróbowałam – tutaj podaję wam przepis z moimi zmianami i zachęcam do wypróbowania.
Jeśli wy też macie taki pozostały ryż i żal go wam wyrzucać, to zgodnie z duchem zero waste przygotujcie sobie placki z ryżem :)
Jak zrobić placki z gotowanym ryżem – wskazówki
Same placuszki zrobicie dosłownie w 10 minut jeśli nie mniej.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką.
Jeśli chcecie otrzymać bezglutenowe placuszki ryżowe, to mąkę pszenną zastąpcie mąką bezglutenową. Możecie wykorzystać mąkę ryżową, ale dajcie jej na początek mniej, bo ona bardziej wchłania płyny. Użyjcie wtedy również bezglutenowy proszek do pieczenia, albo użyjcie około pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Dla słodkości i smaku do ciasta dodałam dwie łyżki cukru z wanilią, możecie również dodać trochę mielonego cynamonu. Ja uważam, że cynamon jest dobry do wszystkiego :)
Placuszki polecam smażyć na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej tłuszczem – smażymy je około 1-2 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Placuszki nie są mocno puszyste, ale takie bardziej płaskie. Jeśli chcecie aby były bardziej puchate, to oddzielcie żółtko od białka i zmiksujcie białko na sztywno. Wtedy dodajcie je do ciasta i delikatnie wymieszajcie.
Mi z tej porcji wyszły 22 placuszki ryżowe, więc myślę, że wystarczą na 4 porcje.
Ps.
Jeśli lubicie słodkie śniadania, to zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki.
Polecane przepisy na placuszki
Wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie placuszki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placuszki z gotowanym ryżem
Masz dużo ugotowanego ryżu i nie wiesz co z nim zrobić? Interesują cię przepisy z gotowanym ryżem, bo nie lubisz marnować jedzenia i żyjesz w duchu zero waste? To koniecznie wypróbuj ten przepis z gotowanym ryżem i usmaż moje placuszki z ryżem. Najlepszy będzie tu ryż odstany, może mieć nawet ze dwa dni. Samo przygotowanie placków nie jest trudne, ani nie zajmie ci wiele czasu. Zobacz mój szybki przepis na ryżowe placuszki umieszczony tuż powyżej i sam się przekonaj.
Placki z gotowanym ryżem
Placuszki zrobisz w niecałe pół godziny, więc możesz je usmażyć nawet w ciągu tygodnia pracy. Sprawdzą się wtedy idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Podaj do nich świeże owoce, trochę jogurtu, dżemu czy konfitury. A może jesteś fanem czekolady i wolisz nutellę :) Z każdym z tych dodatków placki będą doskonale smakowały. Ryżowe placuszki z gotowanym ryżem to świetny sposób na wykorzystanie niepotrzebnego gotowanego ryżu. Jeśli więc nie masz pomysłu na wykorzystanie ryżu, to usmaż te placki. Nie będziesz tego żałować :) A jeśli masz trochę więcej czasu to koniecznie wypróbuj któryś mój przepis na gofry. Twoje dzieci będą zachwycone!