Prosty makowiec
Przepis na prostego makowca na ciście migdałowym
Jeśli lubicie makowce, ale nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca na cieście drożdżowym, albo nie umiecie robić ciasta drożdżowego, to ja mam propozycję dla Was! Upieczcie taki prosty makowiec na spodzie z ucieranego migdałowego ciasta. Do tego gotowa masa makowa i pyszne ciasto gotowe zanim się obejrzycie! Szybkie ciasto z masą makową z puszki sprawdzi się zarówno na święta jak i na weekendowy deser! Polecam!
Spis treści
Prosty makowiec przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na ciasto z makiem, ale masz mało czasu na jego przygotowanie, to upiecz takie proste ciasto z gotową masą makową.
Prosty makowiec przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto migdałowe:
- 150 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) )
- 4 jajka ( rozmiar L)
- aromat migdałowy (- do smaku)
- 270 g mąki pszennej ((1 i 3/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na mak do ciasta
- 1 puszka masy makowej (- taka około 850 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na lukier do ciasta z makiem
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 2-3 łyżki mleka
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto ucierane:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem – i około pół łyżeczki aromatu migdałowego – na puszystą, białą masę.150 g masła, 200 g cukru pudru, aromat migdałowy
- W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.270 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdym z nich wsyp od razu łyżkę mąki – krótko zmiksuj.4 jajka
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do momentu połączenia – najlepiej przerwać miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki.
- Domieszaj je już tylko łyżką i wyłóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak zrobić mak do ciasta
- Masę makową przełóż do miski, dodaj do niej 2 jajka i energicznie wymieszaj.1 puszka masy makowej, 2 jajka
- Wyłóż masę na ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Proste ciasto z makiem – wykończenie:
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki, dodaj po łyżce mleko – do lekko lejącej konsystencji.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciasto z makiem – uwagi
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca na stole.
Jeśli wy też, a macie mało czasu, albo nie do końca wierzycie w swoje cukiernicze umiejętności, to ten szybki makowiec ucierany na migdałowym cieście jest właśnie dla was.
Możecie wykorzystać do niego gotową masę makową – taką z puszki – co znacznie skróci i ułatwi pieczenie.
Do tego – na spód – robimy bardzo łatwe ucierane ciasto i wszystko razem pieczemy.
Na koniec ciasto polewamy prostym lukrem, posypujemy skórką pomarańczową i można się delektować :)
Ciasto długo zachowuje świeżość – u mnie stało na zewnątrz – w zasadzie bez przykrycia – przez trzy dni i nawet za bardzo nie wyschło :D
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem – np. na zakręconego makowca, tarty makowo-sernikowe albo na pyszne ciasto makowa panienka.
Źródło Smaki Weroniki – podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na makowca na ucieranym cieście
Na te święta przygotujcie razem ze mną pyszne i proste ciasto z makiem. To połączenie ucieranego ciasta migdałowego z masą makową. Aby nadać ciastu migdałowego smaku dodałam do niego aromat migdałowy. Ale możecie też użyć inny aromat - świetny będzie np. pomarańczowy albo rumowy. Wybierzcie taki smak, który dobrze się komponuje z makiem. Do ciasta użyłam gotową masę makową z puszki, aby maksymalnie ułatwić sobie i skrócić przygotowania. Bo to taki makowiec na ostatnią chwilę. Robi się go szybko i szybko wkłada do pieczenia :) Jeśli chcecie, to możecie wzbogacić swoją masę makową dodając do niej posiekane orzechy i pokrojone ulubione bakalie. Te masy z puszki często są "biedne", więc spokojnie możecie je trochę wzbogacić bakaliami - ale nie jest to oczywiście konieczne.
Jak zrobić prosty makowiec?
Zobaczcie mój przepis na prostego makowca opisany krok po kroku i sprawdźcie jakie to proste. Przygotujcie szybko ucierane ciasto - utrzyjcie masło z cukrem pudrem, a potem dodajcie resztę składników. Teraz już tylko trzeba dodać masę makową i można piec ciasto. Przed podaniem możecie je polać prostym lukrem, albo jeśli wolicie polewą czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na makowca? W rondelku pogrzejcie około 50-75 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodajcie połamaną mleczną czekoladę. Mieszajcie aż się rozpuści. Odstawcie do wystudzenia i na koniec polejcie nią ciasto. Ja wam życzę smacznego i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta ucierane.