Przepis na Key Lime Pie

Zaktualizowany: 2025 23 lipca
widok od przodu na ukrojony kawałek tarty key lime pie z bitą śmietaną i plasterkiem limonki

Przepis na prostą i szybką tartę limonkową

Key Lime Pie to klasyczna amerykańska tarta o wyjątkowo orzeźwiającym, limonkowym smaku. Kremowe wnętrze o słodko-kwaśnym smaku pieczone na spodzie z herbatników i podany z lekką bitą śmietaną na wierzchu tworzą deser idealny na ciepłe dni i nie tylko. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, a efekt z pewnością zachwyci domowników i gości. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak pyszna może być ta cytrusowa tarta!

limonkowa tarta key lime pie z dekoracją z bitej śmietany

Tarta Key Lime Pie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na lekko kwaskowate ciasta, to koniecznie upiecz tą niezwykłą tartę!

widok od góry flat lay na tartę limonkową udekorowaną bitą śmietaną oraz plasterkami limonek

Tarta Key Lime Pie z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną amerykańską kruchą tartę z nadzieniem limonkowym i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
25 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 12
Kalorie 347 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki

składniki na spód do tarty Key Lime Pie

składniki na limonkowe nadzienie do tarty

dodatkowe składniki do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić tartę Key Lime Pie krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
    • Formę do pieczenia wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
      forma do pieczenia przygotowana na pieczenie kruchego spodu z herbatników

    Krok 2 – przygotowanie spodu do tarty

    • Herbatniki zmiel na drobny proszek.
      ok 180 g herbatników
    • Dodaj do nich masło i wymieszaj.
      ok 80 g masła
      przygotowanie kruchego spodu z herbatników i masła
    • Wylep ciastkami boki formy – do wysokości około 2 cm oraz dno.
      wylepianie formy do pieczenia pokruszonymi herbatnikami
    • Podpiecz tak przygotowany spód przez 10 minut i potem lekko ostudź.

    Krok 3 – przygotowanie limonkowego nadzienia

    • Żółtka przełóż do miski i wymieszaj rózgą kuchenną.
      3 żółtka
      mieszanie żółtek na nadzienie do tarty limonkowej
    • Dodaj do nich sok z limonki oraz tartą skórkę – wymieszaj.
      120 ml soku z limonki, skórka z 1-2 limonek
      dodawanie soku z limonki do nadzienia
    • Wlej mleko skondensowane.
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      dodawanie mleka skondensowanego do masy na nadzienie do tarty
    • Wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
      mieszanie składników na nadzienie do key lime pie
    • Przelej nadzienie na podpieczony spód.
      wykładanie masy limonkowej na podpieczony spód tarty
    • Obniż temperaturę piekarnika do 160℃ (termoobieg) i piecz tartę przez około 15-20 minut – aż środek będzie ścięty i nadzienie nie będzie się ruszać.
    • Ostudź zupełnie tartę.

    Krok 4 – dekoracja

    • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem na gęstą bitą śmietanę.
      ok 150 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
    • Udekoruj śmietaną tartę.
      dekorowanie tarty key lime bitą śmietaną
    • Możesz dodać dla dekoracji plasterki limonki oraz świeżą miętę.
      plasterki limonki, świeża mięta
    Film
    Uwagi
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
     
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 347kcalWeglowodany: 41gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
    Słowo kluczowe ciasto z limonkami, ciasto z mlekiem skondensowanym, tarta z nadzieniem limonkowym
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok od góry na key lime pie

    Cytrusowa tarta limonkowa – uwagi

    Za tą tartę Key Lime Pie zabierałam się już od dłuższego czasu, ale w końcu nabyłam trochę limonek i upiekłam ją na weekendowy deser. Wcześniej na blogu pojawiły inne przepisy na klasyczne amerykańskie ciasta typu „pie” – możesz wypróbować przepis na apple pie, albo na cherry pie – obydwa pyszne i proste do zrobienia. Ta tarta limonkowa jest również bardzo prosta do zrobienia i zasmakuje każdemu, kto lubi połączenia słodko-kwaśne.

    widok od góry na pokrojoną tartę limonkową

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty limonkowej?

    Aby zrobić Key Lime Pie będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • herbatniki – możesz je zamienić na inne kruche ciastka – np. owsiane, ale ostatecznie mogą to też być bardziej suche biszkopty
    • masło – u mnie to masło extra 82%, możesz ewentualnie zastąpić je masłem typu mix, albo masłem roślinnym
    • mleko słodzone – użyłam tu puszkę zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego – u mnie z firmy Gostyń, możesz użyć inne mleko skondensowane, ale musi być ono słodzone
    • limonki – nie możesz nigdzie dostać limonek, a masz ochotę na taką tartę? No trudno – użyj cytryny :)
    kawałek ukrojonej tarty key lime pie leżący na deserowym talerzyku

    Jak przechowywać tartę Key Lime Pie?

    Tartę z nadzieniem limonkowym najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy będzie bardzo odświeżająca i idealna na ciepłe dni. Może też ona postać spokojnie kilka godzin poza lodówką – chociaż jeśli będzie udekorowana bitą śmietaną, to upał na nią źle wpłynie.

    a slice of key lime pie on a plate

    Czy potrzebuję formy do tarty aby zrobić to ciasto?

    Nie, nie potrzebujesz. Jak widać po zdjęciu w przepisie, ja to ciasto zrobiłam w zwykłej tortownicy o średnicy 24 cm. Odpinany rant bardzo ułatwia wyjęcie potem tarty i jej serwowanie.

    kawałek ukrojonej tarty key lime pie

    Ile kcal ma tarta Key Lime Pie?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g tarty. Jeśli podzielisz ją na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 318 kcal (węglowodany – 38 g, białko – 5 g, tłuszcze – 16 g).

    Jeśli zależy ci na lekkim obniżeniu kalorii, to zrezygnuj z dekoracji z bitej śmietany z cukrem – sama tarta bez kremówki będzie miała w jednym kawałku około 277 kcal (węglowodany – 36 g, białko – 5 g, tłuszcze 12 g). Więc można powiedzieć, że bardzo przyjemnie ;)

    zbliżenie na kawałek nadjedzonej tarty z nadzieniem limonkowym

    Mam nadzieję, że taka cytrusowa tarta z limonkami zagości również na twoim stole i będziesz chętnie wracać do przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz ten i inne moje przepisy, a łatwo je zapisać na później.

    Inspiracja.

    Polecane przepisy z limonką

    Jeśli lubisz limonki i ich smak w swoich daniach i wypiekach, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z dodatkiem tego cytrusa. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2025 25 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Amerykańska tarta Key Lime Pie przepis

    Szukasz pomysłu na pyszny i orzeźwiający deser? Koniecznie wypróbuj przepis na klasyczną amerykańską tartę Key Lime Pie – to słynne ciasto z Florydy, które zachwyca aksamitnym limonkowym kremem na kruchym spodzie z herbatników. Idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości sprawia, że Key Lime Pie to doskonały deser na lato, ale smakuje wyśmienicie przez cały rok.

    Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz krótki film instruktażowy, dzięki któremu bez problemu przygotujesz to ciasto nawet, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. To sprawdzony i prosty sposób na efektowny deser, który zawsze się udaje. Przekonaj się, jak szybko możesz wyczarować prawdziwy smak słonecznej Florydy w swojej kuchni!