Przepis na Key Lime Pie

Przepis na prostą i szybką tartę limonkową
Key Lime Pie to klasyczna amerykańska tarta o wyjątkowo orzeźwiającym, limonkowym smaku. Kremowe wnętrze o słodko-kwaśnym smaku pieczone na spodzie z herbatników i podany z lekką bitą śmietaną na wierzchu tworzą deser idealny na ciepłe dni i nie tylko. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, a efekt z pewnością zachwyci domowników i gości. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak pyszna może być ta cytrusowa tarta!
Spis treści

Tarta Key Lime Pie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na lekko kwaskowate ciasta, to koniecznie upiecz tą niezwykłą tartę!
Tarta Key Lime Pie z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki
składniki na spód do tarty Key Lime Pie
- ok 180 g herbatników
- ok 80 g masła (rozpuszczonego)
składniki na limonkowe nadzienie do tarty
- 3 żółtka (z jajek L)
- 120 ml soku z limonki
- skórka z 1-2 limonek
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (moja miała 530 g)
dodatkowe składniki do tarty
- ok 150 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- plasterki limonki (opcjonalnie)
- świeża mięta (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić tartę Key Lime Pie krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
- Formę do pieczenia wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Krok 2 – przygotowanie spodu do tarty
- Herbatniki zmiel na drobny proszek.ok 180 g herbatników
- Dodaj do nich masło i wymieszaj.ok 80 g masła
- Wylep ciastkami boki formy – do wysokości około 2 cm oraz dno.
- Podpiecz tak przygotowany spód przez 10 minut i potem lekko ostudź.
Krok 3 – przygotowanie limonkowego nadzienia
- Żółtka przełóż do miski i wymieszaj rózgą kuchenną.3 żółtka
- Dodaj do nich sok z limonki oraz tartą skórkę – wymieszaj.120 ml soku z limonki, skórka z 1-2 limonek
- Wlej mleko skondensowane.1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- Wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
- Przelej nadzienie na podpieczony spód.
- Obniż temperaturę piekarnika do 160℃ (termoobieg) i piecz tartę przez około 15-20 minut – aż środek będzie ścięty i nadzienie nie będzie się ruszać.
- Ostudź zupełnie tartę.
Krok 4 – dekoracja
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem na gęstą bitą śmietanę.ok 150 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
- Udekoruj śmietaną tartę.
- Możesz dodać dla dekoracji plasterki limonki oraz świeżą miętę.plasterki limonki, świeża mięta
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Cytrusowa tarta limonkowa – uwagi
Za tą tartę Key Lime Pie zabierałam się już od dłuższego czasu, ale w końcu nabyłam trochę limonek i upiekłam ją na weekendowy deser. Wcześniej na blogu pojawiły inne przepisy na klasyczne amerykańskie ciasta typu „pie” – możesz wypróbować przepis na apple pie, albo na cherry pie – obydwa pyszne i proste do zrobienia. Ta tarta limonkowa jest również bardzo prosta do zrobienia i zasmakuje każdemu, kto lubi połączenia słodko-kwaśne.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty limonkowej?
Aby zrobić Key Lime Pie będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- herbatniki – możesz je zamienić na inne kruche ciastka – np. owsiane, ale ostatecznie mogą to też być bardziej suche biszkopty
- masło – u mnie to masło extra 82%, możesz ewentualnie zastąpić je masłem typu mix, albo masłem roślinnym
- mleko słodzone – użyłam tu puszkę zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego – u mnie z firmy Gostyń, możesz użyć inne mleko skondensowane, ale musi być ono słodzone
- limonki – nie możesz nigdzie dostać limonek, a masz ochotę na taką tartę? No trudno – użyj cytryny :)
Jak przechowywać tartę Key Lime Pie?
Tartę z nadzieniem limonkowym najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy będzie bardzo odświeżająca i idealna na ciepłe dni. Może też ona postać spokojnie kilka godzin poza lodówką – chociaż jeśli będzie udekorowana bitą śmietaną, to upał na nią źle wpłynie.
Czy potrzebuję formy do tarty aby zrobić to ciasto?
Nie, nie potrzebujesz. Jak widać po zdjęciu w przepisie, ja to ciasto zrobiłam w zwykłej tortownicy o średnicy 24 cm. Odpinany rant bardzo ułatwia wyjęcie potem tarty i jej serwowanie.
Ile kcal ma tarta Key Lime Pie?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g tarty. Jeśli podzielisz ją na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 318 kcal (węglowodany – 38 g, białko – 5 g, tłuszcze – 16 g).
Jeśli zależy ci na lekkim obniżeniu kalorii, to zrezygnuj z dekoracji z bitej śmietany z cukrem – sama tarta bez kremówki będzie miała w jednym kawałku około 277 kcal (węglowodany – 36 g, białko – 5 g, tłuszcze 12 g). Więc można powiedzieć, że bardzo przyjemnie ;)
Mam nadzieję, że taka cytrusowa tarta z limonkami zagości również na twoim stole i będziesz chętnie wracać do przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz ten i inne moje przepisy, a łatwo je zapisać na później.
Polecane przepisy z limonką
Jeśli lubisz limonki i ich smak w swoich daniach i wypiekach, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z dodatkiem tego cytrusa. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Amerykańska tarta Key Lime Pie przepis
Szukasz pomysłu na pyszny i orzeźwiający deser? Koniecznie wypróbuj przepis na klasyczną amerykańską tartę Key Lime Pie – to słynne ciasto z Florydy, które zachwyca aksamitnym limonkowym kremem na kruchym spodzie z herbatników. Idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości sprawia, że Key Lime Pie to doskonały deser na lato, ale smakuje wyśmienicie przez cały rok.
Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz krótki film instruktażowy, dzięki któremu bez problemu przygotujesz to ciasto nawet, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. To sprawdzony i prosty sposób na efektowny deser, który zawsze się udaje. Przekonaj się, jak szybko możesz wyczarować prawdziwy smak słonecznej Florydy w swojej kuchni!