Pszenny chleb z matcha
Przepis na rewelacyjny zakręcony pszenny chleb z matcha
Domowy chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem matcha to wariacja na temat tradycyjnego chleba, w której dodaje się japońską zieloną herbatę matcha. Matcha dodaje chlebowi subtelnej herbacianej nuty oraz pięknego zielonego koloru. Chleb ten jest wypiekany w domu, co pozwala na kontrolę jakości składników i świeżość. Jest to pyszna alternatywa dla zwykłego chleba pszennego i doskonale pasuje do różnych dżemów, past czy wędlin. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Pszenny chleb z matcha przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj mój przepis na ten rewelacyjny chleb pszenny na drożdżach pieczony z dodatkiem herbaty matcha. Chleb ma super miękkość i rewelacyjny smak :)
Pszenny chleb z matcha przepis
Wyposażenie
- Przepis na jeden bochenek – piekłam go w formie keksowej o długości 30 cm.
Składniki
składniki na drożdżowy chleb pszenny z matcha
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3/4 szklanki kefiru ( – w temperaturze pokojowej (200 g) )
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej chlebowej ( – typ 750)
- 1,5 łyżki matchy
- 2 łyżki oleju ((użyłam kokosowy))
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowy chleb pszenny z matcha
- Drożdże zmieszaj z cukrem i ciepłą wodą.15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody
- W dużej misce umieść mąkę, kefir, sól i olej, dodaj rozczyn drożdżowy (nie musisz ich "wyrastać").3/4 szklanki kefiru, 1 łyżeczka soli, 500 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżki oleju
- Zagnieć ciasto – podziel je mniej więcej na pół i do jednej połowy dodaj proszek matcha – zagnieć.1,5 łyżki matchy
- Odstaw ciasta w osobnych miskach do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Po tym czasie ciasta ponownie krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj na placki o szerokości foremki keksowej.
- Ułóż zielone ciasto na białym i zwiń ściśle wzdłuż szerszego boku.
- Przełóż chleb do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
- Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia – na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Piecz chleb przez około 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowy chleb pszenny z matcha – wskazówki
Ostatnio rzadko piekę w domu chleby, bo po prostu przestałam jeść pieczywo – staram się ograniczać trochę „węgle”, bo przez te wszystkie ciacha i ciasteczka zaczęłam bać się wchodzenia na wagę ;)
Teraz to chleb piekę głównie, gdy jedziemy do naszego rodzinnego miasta – zawozimy go babciom.
Jednak od czasu do czasu i nam zachce się zjeść jakieś pyszne domowe pieczywo i wtedy przystępuję do akcji.
Teraz upiekłam nam prosty, a jednocześnie zaskakująco wyglądający chleb pszenny z zielonym „świderkiem” w środku.
Do zabarwienia ciasta użyłam sproszkowaną zieloną herbatę – matcha – możecie też wykorzystać spirulinę, która również nadaje piękny zielony kolor – będzie on nawet intensywniejszy, bo spirulina jest dużo ciemniejsza od matcha.
Chleb jest prosty do przygotowania i stosunkowo szybki, ponieważ zrobiony jest na drożdżach – bez dodatku zakwasu.
Upiekłam go na zwykłej mące chlebowej pszennej – typ 750 – możecie również poeksperymentować z innymi typami mąk – jeśli będziecie używać mąkę pełnoziarnistą, to pamiętajcie aby dodać do chleba więcej płynów – taka mąka bardziej wchłania wodę.
Spróbujcie również przepis na chleb z bazylią, prosty chleb pszenny, chleb tostowy, albo na chleb czekoladowy :D
Polecane przepisy na domowe chleby
Jeśli lubisz piec w domu chleb i inne pieczywo, jeśli uwielbiasz ten zapach, który się rozchodzi w trakcie pieczenia chleba, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na domowe pieczywo. Ja tu na szybko polecam między innymi takie domowe chleby:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pszenny chleb z matcha
Przepis na niezwykły zakręcony chleb pszenny z proszkiem matcha. Ten prosty chleb pszenny na drożdżach zrobiony jest w dwóch kolorach. Do części ciasta dodałam proszek matcha nadając mu zielony kolor. Potem obydwa ciasta rozwałkowałam i zwinęłam razem. W ten sposób, po przekrojeniu chleba widać w nim "świderek" z zielonego ciasta. Sam chleb matcha jest pyszny i lekki, trochę nawet w typie chleba tostowego i świetnie się sprawdza na kanapki.
Przepis na kolorowy chleb pszenny
Jeśli chcecie zaimponować komuś swoim domowym chlebem, to upieczcie taki właśnie dwukolorowy chleb - jeśli nie macie matchy, to możecie do części ciasta dodać barwnik spożywczy - on da podobny efekty. Mi ten pszenny chleb z matcha bardzo smakował, ale również bardzo mi podobał efekt zakręconego ciasta w środku. Pomyślcie sobie jakie wrażenie zrobiłyby dzieci w szkole wyjmując kanapkę z takim chlebem :) Zobaczcie mój przepis na pszenny chleb z matcha i sprawdźcie jak zrobić chleb dwukolorowy.
A jeśli macie w domu proszek matcha, to możecie jeszcze z niej zrobić sernik jogurtowy matcha, ciasteczka amaretti z matcha albo ptysie z chrupką i kremem matcha.