Pumpkin spice latte przepis
Przepis na kawę dyniową w amerykańskim stylu
Tej jesieni rozkoszujcie się razem ze mną pyszną i aromatyczną pumpkin spice latte, czyli kawą dyniową z mlekiem. Ta kawa jest bardzo prosta do zrobienia, a smakuje wspaniale – to idealna jesienna kawa. Jeśli macie puree z dyni, to koniecznie przygotujcie sobie dyniowe latte.
Spis treści
Pumpkin spice latte przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszną kawę i do tego uwielbiasz jej różne smaki, to tej jesieni przygotuj sobie taką dyniową kawę.
Kawa dyniowa – Pumpkin spice latte przepis z filmem
Wyposażenie
- Dwie wysokie szklanki do kawy
Składniki
składniki na przyprawę do kawy dyniowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków ((wszystko mieszamy razem))
składniki na kawę dyniową
- 2 szklanki mleka (500 ml – użyłam 1,5% – można użyć mniej)
- 2 łyżki cukru ((lub do smaku))
- 2 łyżki puree dyniowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ((opcjonalnie))
- 120 ml espresso
Instrukcja
Jak zrobić dyniową kawę pumpkin spice latte
- Przelej mleko do rondelka i zacznij je podgrzewać.2 szklanki mleka
- Dodaj do mleka cukier – jeśli używasz.2 łyżki cukru
- Dodaj puree z dyni.2 łyżki puree dyniowego
- Dodaj przyprawę do pumpkin spice latte – zamieszaj i podgrzej aż mleko będzie ciepłe.1 łyżeczka przyprawy do kawy
- Przelej mleko przez gęste sitko.
- Dokładnie przetrzyj przez sitko puree z dyni z przyprawami.
- Przelej mleko do szklanek – możesz je dodatkowo lekko spienić spieniaczem do mleka.
- Dodaj do szklanek kawę.120 ml espresso
- Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kawa Spice latte z dynią – uwagi
Było już dyniowe smoothie, więc i kawa dyniowa nie powinna Was dziwić :D
Zapraszam Was na dyniowe latte pełne rozgrzewających przypraw – na prawdę smaczne i rewelacyjne na jesienne i zimowe dni.
Jeśli przygotujecie sobie puree z dyni do słoiczków (ja w tym roku tak właśnie zrobiłam), wtedy będziecie mogli się cieszyć pumpkin spice latte kiedy tylko będziecie mieli na nią ochotę :)
Jak zrobić puree z dyni do kawy?
Aby przygotować puree z dyni musicie pokroić ją na mniejsze kawałki (bez usuwania wcześniej skórki) – oczywiście jeśli macie ją nieoczyszczoną, to najpierw usuwacie „farfocle” z pestkami.
Pokrojoną dynię pieczenie przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Lekko ją studzicie i wtedy możecie bardzo łatwo usunąć skórkę.
Jeśli chcecie zawekować sobie takie puree z dyni, to po usunięciu skórki miksujecie je albo porządnie rozgniatacie, dodajecie odrobinę wody i ponownie podgrzewacie aż puree się zagotuje.
Gorącą dynię przekładacie do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików (słoiki pieczecie przez 15 minut w temperaturze 100 stopni), słoiczki układacie na ręczniki do góry dnem, zawijacie w ręcznik i tak trzymacie do ostudzenia. Proponuję puree wekować w małych słoikach, tak aby porcja była od razu do wykorzystania (słoiki dżemowe i po koncentracie pomidorowym będą w sam raz).
Jak już macie takie puree dyniowe, to robimy kawkę :)
Składniki do pumpkin spice latte i zamienniki
Do przygotowania jesiennej kawy dyniowej oprócz dyni będziesz potrzebować jeszcze kilku składników:
- mleko – ja tu użyłam mleko krowie 1,5%, możesz tu użyć inne mleko – również mleko roślinne. Jeśli nie lubisz mocno mlecznych kaw, to użyj mniej mleka i mocno je spień tak, aby zwiększyć jego objętość w szklance.
- kawa – polecam mocne espresso, jeśli nie masz ekspresu do kawy, to zrób mocną kawę sypaną albo rozpuszczalną – możesz też ją przygotować w kawiarce. Jeśli używasz tu kawę sypaną, to wcześniej przelej ją, tak aby pozbyć się mielonej kawy.
- przyprawa dyniowa – sama przyprawa jest bardzo prosta do przygotowania, ale jeśli nie masz jakiegoś składnika, to możesz użyć trochę przyprawy do piernika, kawa też będzie smakować znakomicie!
- cukier – ja lubię kawę słodzoną i słodką, więc dodałam łyżkę cukru na porcję (kawa wyszła słodka) – możesz tu użyć cukier trzcinowy jak jak, ale również może to być zwykły cukier, ksylitol, czy też erytrol.
Aby przygotować kawę zagrzej mleko z puree z dyni i przyprawą – nie musi być one gorące, ale takie wyraźnie ciepłe. Wtedy przelej je przez gęste sitko i przetrzyj dodatkowo osadzoną dynię. Mleko po przelaniu możesz dodatkowo spienić – np. spieniaczem do mleka, wtedy nabierze fajnej puszystości. Przelej mleko z dynią do szklanek i dolej mocną kawę. Na koniec udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp odrobiną przyprawy do dyni albo cynamonem. Możesz też polać kawę sosem karmelowym, w ten sposób dodasz jej słodkości i podkreślisz jesienny charakter kawy.
Podaję przepis na dwie porcje – w końcu dobrą kawą trzeba się dzielić :D
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na kawę jak z kawiarni
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na Pumpkin spice latte
Mój przepis na dziś to pyszna jesienna kawa latte z puree z dyni i aromatycznych przypraw. Ta amerykańska kawa to jesienny klasyk i nazywana jest Pumpkin Spice Latte. Ja osobiście uwielbiam kawę latte, a ta wersja z dynią i przyprawami wyjątkowo mi smakowała. Samo przygotowanie latte nie jest trudne, ani długie - o ile macie już gotowe puree z dyni. Ja jak tylko zaczyna się sezon, kupuję dynię hokkaido, piekę ją w piekarniki i rozdrabniam na puree. Tak przygotowane puree chowam do szczelnego pojemnika i wkładam do lodówki. Wtedy mam dostęp do puree z dyni, gdy tylko jest mi potrzebne :)
Jak zrobić kawę dyniową?
Zobaczcie mój prosty i szybki przepis na dyniową kawę latte. Przygotujcie sobie dynię i przyprawę do kawy - zmieszajcie razem aromatyczne przyprawy i dodajcie do kawy. Możecie zrobić od razu większą ilość przyprawy, przesypać ją do słoiczka i wykorzystywać do swoich wypieków z dynią :) Jeśli jak ja uwielbiacie kawę, to zobaczcie również inne moje przepisy na kawę :D