Puszyste ciasto z malinami
Przepis na pyszne i puszyste ciasto z malinami i lukrem
Puszyste ciasto z malinami to niesamowicie smaczne i kuszące ucierane ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest przygotowane z delikatnego masła, które nadaje mu wyjątkowy aromat i teksturę. Wzbogacone kwaśną śmietaną, które dodaje ciastu lekkości i wilgotności. Do tego orzeźwiająca cytryna i pyszne lekko kwaśne maliny. To doskonała propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych połączeń, które zachwycą każde podniebienie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Proste ciasto malinowe przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj ten przepis na to maślane ciasto z malinami zatopionymi w puszystym cieście!
Puszyste ciasto z malinami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 22-24 cm.
Składniki
składniki na ucierane ciasto z malinami
- 120 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- skórka ( i sok z połowy cytryny)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml kwaśnej śmietany (- użyłam 18%)
- ok 250 g malin
składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- mleko (opcjonalnie trochę do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste ciasto z malinami i lukrem
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i delikatne.120 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny – krótko zmiksuj.skórka
- Dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp czubatą łyżkę przesianej mąki.2 jajka
- Dodaj śmietanę i resztę mąki – najlepiej w dwóch porcjach.80 ml kwaśnej śmietany
- Nie mieszaj już za długo dodanej mąki – tylko do połączenia – możesz nawet zostać trochę niezmieszanej mąki – w takim przypadku domieszaj ją już tylko delikatnie łyżką.
- Foremkę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta – wyrównaj – nałóż 2/3 malin, przykryj je resztą ciasta.ok 250 g malin
- Na wierzch połóż pozostałe maliny i delikatnie dociśnij je do ciasta.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 45-55 minut – aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder na lukier połącz z sokiem z cytryny (jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę mleka) i posmaruj nim ciasto.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, mleko
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierane ciasto z malinami – uwagi
Puszyste ciasto z malinami – delikatnie maślane, z nutką cytryny, sporą ilością malin i delikatnym cytrynowym lukrem. Ciasto idealne dla dzieci i dorosłych – nikt nie przejdzie obojętnie. Dla mnie rewelacyjne ciasto do kawy – rozpływające się w ustach i pełne aromatu. Zamiast malin możecie też użyć inne drobne owoce – większe lepiej pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli boicie się, że maliny rozwalą się podczas mieszania z ciastem, to zróbcie jak ja – wyłóżcie najpierw połowę ciasta do foremki, połóżcie maliny i na nie resztę ciasta – na wierzch też możecie położyć trochę malin – lekko je dociskając. W ten sposób owoce na pewno będą w środku ładne i całe.
Czy można zrobić to szybkie ciasto z mrożonymi malinami?
Możecie użyć mrożone maliny (tak jak ja) i nie musicie ich wcześniej rozmrażać. Też nakładajcie je na ciasto, a nie mieszajcie, bo będą się rozpadać i zabarwiać ciasto.
Zajrzyjcie również koniecznie do innych przepisów na ciasta owocowe – między innymi na kajmakowe ciasto z jabłkami, cytrynowe ciasto z borówkami, czy ciasto pomarańczowe (rewelacyjne).
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Jeśli lubicie dodawać maliny do swoich słodkich wypieków, to koniecznie zobaczcie moje inne przepisy z malinami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Inspiracja – Moje wypieki
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Puszyste ciasto z malinami
Przepis na puszyste maślane ciasto z malinami i lukrem to idealne ciasto na weekend do kawy. To ciasto z malinami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakuje rewelacyjnie. Masło ucierane z cukrem pudrem gwarantuje mu niezwykłą puszystość i miękkość oraz pozwala mu na długie zachowanie świeżości. Maliny dodane do ciasta dodają mu nie tylko smaku, ale również wilgotności. Koniecznie po upieczeniu polejcie ciasto lukrem cytrynowym - doda on smaku oraz słodkości. Ewentualnie, jeśli chcecie okroić trochę kalorie, to możecie to ciasto z malinami posypać tylko samym cukrem pudrem.
Przepis na ucierane ciasto maślane z malinami
Zobaczcie mój przepis na ciasto maślane i sprawdźcie jak zrobić ucierane ciasto z malinami. Mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli wam przygotować to malinowe ciasto bez większych problemów. Upieczcie więc takie puszyste ciasto z malinami na weekend dla swojej rodziny. Na pewno będą zachwyceni. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami. Znajdziecie tu mnóstwo ciekawych inspiracji.