Rabarbarowa tarta tatin
Przepis na odwróconą tartę tatin z rabarbarem
Ta rabarbarowa tarta tatin to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne i kruche ciasto połączone z kwaśnym, karmelizowanym rabarbarem tworzy doskonałe połączenie smaków. Tarta tatin z rabarbarem to idealny wybór na wyjątkową okazję lub jako pyszny deser po obiedzie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Rabarbarowa tarta tatin przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie zróbcie tą wersję kruchej tarty z karmelizowanym rabarbarem.
Rabarbarowa tarta tatin przepis
Wyposażenie
- Szczelna foremka do pieczenia o średnicy około 26-30 cm.
Składniki
składniki na ciasto do tarty tatin
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła ( lub margaryny)
- 1 żółtko (z jajka rozmiar L)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana (lub zimna woda – tylko aby zagnieść ciasto – około 2 łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić karmelizowany rabarbar do tarty tatin
- Rabarbar potnij na dłuższe – około 5-cio centymetrowe kawałki.około 5 łodyg rabarbaru
- Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.80 g masła, 4-6 łyżek cukru
- Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem – nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.
Jak zrobić ciasto do tarty tatin
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
- Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Boki foremki do tarty (szczelnej!) wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
- Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
- Wyłóż rabarbar na dno foremki.
- Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Prywatne
Odwrócona tarta z rabarbarem – uwagi
Robiłam wcześniej tartę tatin z jabłkami i ze śliwkami, a teraz w moim piekarniku powstała tarta tatin z rabarbarem :)
Z rabarbarem trzeba się tutaj delikatnie obchodzić, aby się za bardzo nie rozpadł – wtedy możecie mieć problemy z jej wyjęciem z foremki (wiem, o czym mówię, bo to moje drugie podejście do tej tarty – pierwsza wyszła mi w dwóch częściach – ciasto i rabarbar oddzielnie).
Za to walory smakowe wynagradzają wszystko – lekko karmelowy, kwaskowaty rabarbar, do tego delikatne kruche ciasto – mniam.
A z dodatkiem bitej śmietany – boska :)
Ja sobie zrobiłam ją w miniwersji, ale przepis podaję na dużą foremkę – taką około 30 cm.
Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rabarbarowa tarta tatin
Przepis na pyszną tartę tatin z rabarbarem. Tarta tatin to popularna francuska tarta pieczona odwrotnie - najpierw w foremce wykładamy nadzienie, a na nie nakładamy kruche ciasto i tak pieczemy. Po upieczeniu ciasto ostrożnie przekładamy na talerz ciastem do dołu. W ten sposób otrzymujemy odwróconą tartę. Ja tym razem przygotowałam rabarbarową tartę tatin. Ciasto wyszło znakomite, więc koniecznie spróbujcie!
Przepis na tartę tatin z rabarbarem
Zobaczcie mój przepis na tartę tatin i sprawdźcie jak zrobić tartę tatin z rabarbarem. Mi ta rabarbarowa tarta tatin smakowała bardzo i jestem przekonana, że wy ją też pokochacie. Lekko skarmelizowany rabarbar smakuje wyśmienicie! Polecam wam również tradycyjną tartę tatin z jabłkami albo odwrócone ciasto z bananami.