Scones dyniowe
Przepis na jesienne bułeczki scones dyniowe
Poznaj niebiańskie połączenie smaków w moich dyniowych scones . To perfekcyjna propozycja na śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Tu połączyłam ciasto pełnoziarniste z kremowym puree z dyni, do tego warstwa słodkiego lukru i posiekanych orzechów. Tak otrzymałam zdrową i pożywaną przekąskę. Spróbuj i ty!
Spis treści
Scones dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz scones, czyli amerykańskie i angielskie ciastka śniadaniowe, to koniecznie zrób te z dynią.
Scones dyniowe przepis
Składniki
składniki na dyniowe scones:
- 300 g mąki pszennej ( – użyłam pszenną pełnoziarnistą – 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego ((1/4 szklanki) – lub do smaku)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 70 g masła ((5 łyżek) zimnego )
- 170 g puree z dyni ((3/4 szklanki) gęstego )
- ok 60 ml mleka (- 1/4 szklanki)
składniki na lukier do scones
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)
- orzechy ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić scones z dynią
- Zmieszaj razem suche składniki scones.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodaj masło i rozetrzyj razem jak na kruszonkę.70 g masła
- Dodaj puree z dyni i zagnieć ciasto – jeśli nie chce się lepić, to dodaj trochę zimnego mleka.170 g puree z dyni, ok 60 ml mleka
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż zagniecione ciasto i lekko rozpłaszcz – do grubości około 1 cm.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na 8 kawałków.
- Rozsuń lekko ciastka.
- Piecz w 220 stopniach – tryb góra/dół – przez około 15 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier z cukru pudru i śmietanki albo mleka i posmaruj nim wierzch scones.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki śmietany kremówki
- Na koniec posyp je posiekanymi orzechami.orzechy
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka scones z dynią – uwagi
Dyniowym wypiekom nigdy nie powiem nie!
Mam nadzieję, że wy również, bo mam dla was nowiutki przepis na scones dyniowe.
Scones to popularne w Anglii i USA ni to ciastka, ni to bułeczki.
Są większe od zwykłych ciastek, a jednocześnie bardziej kruche i zwarte niż bułeczki.
Świetnie się sprawdzają na śniadanie, ale równie dobrze mogą być deserem :D
Na blogu jest już kilka przepisów na scones, więc możecie sobie wypróbować inne smaki.
Tutaj przedstawiam wersję z dynią.
Będziecie potrzebować puree z dyni – najbardziej polecam tu dynię hokkaido – jest mało soczysta, więc nie rozrzedzi ciasta, a jednocześnie ma obłędnie mocny pomarańczowy kolor.
Polecane przepisy na scones
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciastka scones o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciastka scones z dynią
Zobacz mój prosty i pyszny przepis na scones zrobione z puree z dyni. Do tego moje ciastka zrobiłam na pełnoziarnistej mące pszennej, tak aby były zdrowsze i dawały jeszcze więcej zdrowej energii. Takie pełnoziarniste ciastka to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla osób uprawiających sport. Scones dodadzą energii zarówno przed jak i po treningu! Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotuj takie scones. Z dynią ciastka to zawsze świetny pomysł!