Sernik na piernikowym brownie
Przepis na pomarańczowy sernik na spodzie brownie
Mam dla was propozycję na idealny bożonarodzeniowy sernik. To sernik na piernikowym brownie – gdzie mamy połączenie mocno czekoladowego ciasta z korzennymi przyprawami oraz lekko pomarańczowego sernika. Do tego pyszna polewa czekoladowa i idealne ciasto świąteczne gotowe! Jeśli lubicie serniki i ciasta czekoladowe, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zobaczcie więc jak zrobić sernik na czekoladowym spodzie i upieczcie go na Boże Narodzenie, albo na jakąś inną okoliczność.
Spis treści
Sernik na piernikowym brownie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, to koniecznie upiecz taki na piernikowym spodzie brownie.
Sernik na piernikowym brownie przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy spód brownie do sernika
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka (- rozmiar L)
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej ((około 220 g))
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
składniki na sernik pomarańczowy
- 1 kilogram twarogu sernikowego (- polecam dobry, tłusty – jak Piątnica)
- 300 ml śmietany 18%
- 5 jajek ((użyłam rozmiar L))
- 200 g cukru ( – 1 szklanka)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 60 ml soku z pomarańczy (- 1/4 szklanki)
składniki na polewę czekoladową do sernika
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady ((użyłam mleczną))
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 60 ml zimnej wody
Instrukcja
Jak zrobić brownie piernikowe na spód sernika
- Rozpuść masło, dodaj do niego połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła, zestaw z ognia.200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Dodaj cukier i wymieszaj, przestudź lekko.1 szklanka cukru
- Zmieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami.1,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Dodaj masy czekoladowej jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, zmiksuj do połączenia.4 jajka
- Przelej masę do foremki.
- Podpiecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika.
Jak zrobić pomarańczowy sernik
- Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, jajkami i sokiem.1 kilogram twarogu sernikowego, 300 ml śmietany 18%, 5 jajek, 200 g cukru, 60 ml soku z pomarańczy
- Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.1 czubata łyżka mąki pszennej
- Masę przelej na przygotowany spód i piecz w 150 stopniach (góra/dół) około 80-90 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernika
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw napęcznienia.1 płaska łyżka żelatyny, 60 ml zimnej wody
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.250 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Żelatynę pogrzej krótko w mikrofalówce (około 10-20 sekund), zamieszaj, dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj – ostudź.
- Wylej czekoladę na schłodzony sernik i ponownie umieść w lodówce, aby polewa się zsiadła.
Notatki
Prywatne
Sernik na piernikowym spodzie – uwagi
Sernik na piernikowym brownie, to idealna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.
Lekki, aksamitny, rozpływający się sernik (u mnie aromatyzowany sokiem z pomarańczy) połączony z ciężkim, mocno czekoladowym brownie o pierniczkowym smaku. Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy i pełne szczęście gwarantowane ;)
Mam nadzieję, że nie muszę już Was bardziej zachęcać – mój opis i zdjęcia mówią same za siebie :)
Podpowiem tylko jedno – jeśli będziecie przechowywać ciasto w lodówce lub np. na zimnym balkonie, to dobrze jest je przenieść w cieplejsze miejsce chociaż pół godziny wcześniej. Spód brownie ma w sobie dużo czekolady i masła, w zimnie twardnieje, a co za tym idzie ciężko jest się przez nie przebić łyżeczką. Gdy trochę ogrzeje się w temperaturze pokojowej, wtedy spód ładnie zmięknie, a ciasto będzie o wiele smaczniejsze :)
Z tej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – ja je upiekłam w foremce 20/30 cm.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie – może spodoba się Wam między innymi przepis na sernik piernikowy :)
Polecane przepisy na serniki idealne na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne serniki świetne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik na piernikowym cieście
Zapraszam dziś na przepis na pyszny pomarańczowy sernik pieczony na spodzie piernikowo-czekoladowym. Ten spód czekoladowy zrobiony jest w stylu brownie - ma w sobie mnóstwo pysznej czekolady, a do tego aromatyczne korzenne przyprawy. Zamiast cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej możecie użyć dwie łyżeczki przyprawy do piernika. Ja tu wam gorąco polecam domową przyprawę do piernika, która jest tak aromatyczna, że już dwie łyżeczki nadają brownie bogaty smak piernika.
Jak zrobić sernik na piernikowym brownie?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na sernik z brownie i upieczcie go na Boże Narodzenie, Sylwestra, albo w okresie karnawałowym. Sernik na czekoladowym spodzie na dużą blachę to świetny pomysł na imprezy gdzie macie dużo gości, bo podzielicie go na wiele kawałków. Sernik może również spokojnie postać długo na zewnątrz, więc nic się mu nie stanie gdy postawicie go na całą noc, czy wieczór na słodkim stole. Spróbujcie koniecznie i zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.