jogurt grecki
Jogurt grecki – przepisy dla każdego!
Jogurt grecki to odmiana jogurtu naturalnego. Jest od niego bardziej gęsty i zwarty – mniej wodnisty.
Jogurt grecki wytwarza się ze specjalnego beztłuszczowego mleka. Zalety jogurtu greckiego to także wysoka zawartość żywych kultur bakterii a także duża ilość białka, szczególnie w porównaniu do innego nabiału, takiego jak jogurty naturalne czy kefir. Fermentacja jogurtu greckiego odbywa się dopiero w opakowaniu, co sprawia, że jogurt grecki zawiera niemal dwa razy więcej białka a także mniej węglowodanów niż tradycyjny jogurt naturalny (źródło -https://zywienie.abczdrowie.pl/).
Jogurty zjadam prawie codziennie do domowej granoli i świeżych owoców.
Z jogurtu zrobicie pyszne sosy do sałatek – ograniczając ilość majonezu.
Ja dodaję również jogurty do ciast – szczególnie ciast ucieranych pieczonych potem z owocami.
Wypróbujcie moje przepisy z jogurtem.