jogurt grecki

jogurt grecki przepisy na różne ciasta i dania


Jogurt grecki – przepisy dla każdego!

Jogurt grecki to odmiana jogurtu naturalnego. Jest od niego bardziej gęsty i zwarty – mniej wodnisty.

Jogurt grecki wytwarza się ze specjalnego beztłuszczowego mleka. Zalety jogurtu greckiego to także wysoka zawartość żywych kultur bakterii a także duża ilość białka, szczególnie w porównaniu do innego nabiału, takiego jak jogurty naturalne czy kefir. Fermentacja jogurtu greckiego odbywa się dopiero w opakowaniu, co sprawia, że jogurt grecki zawiera niemal dwa razy więcej białka a także mniej węglowodanów niż tradycyjny jogurt naturalny (źródło -https://zywienie.abczdrowie.pl/).

Jogurty zjadam prawie codziennie do domowej granoli i świeżych owoców.

Z jogurtu zrobicie pyszne sosy do sałatek – ograniczając ilość majonezu.

Ja dodaję również jogurty do ciast – szczególnie ciast ucieranych pieczonych potem z owocami.

Wypróbujcie moje przepisy z jogurtem.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: jogurt grecki