kakao

kakao


Kakao – przepisy dla każdego!

Kakao to substancja otrzymywana poprzez mielenie i przesiewanie kuchu kakaowego, będącego pozostałością po wytłaczaniu masła kakaowego z masy kakaowej. Stanowi podstawowy składnik. Proszek kakaowy zawiera najwyżej 20% masła kakaowego (źródło Wikipedia).

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny (Poradnik Zdrowie).

Kakao jest świetne nie tylko do picia, ale również jest jednym z podstawowych składników w cukiernictwie. Bez niego nie byłoby tych wszystkich pysznych ciast czekoladowych, czekoladowych babeczek, tortów i ciasteczek.

Bez kakao nie byłoby czekolady! A tego to już sobie nie mogę wyobrazić ;)

Wypróbujcie moje przepisy z kakao.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: kakao