Smakowity czekoladowy 3bit
Przepis na ciasto 3bit w wersji czekoladowej
Przepis na ciasto czekoladowy 3bit to kulinarna rozkosz dla miłośników czekolady. To łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia, z warstwami herbatników przełożonymi smakowitym kremem budyniowym i puszystą bitą śmietaną. Jego prosta receptura sprawia, że każdy może stworzyć to pyszne ciasto, które zachwyci swoją czekoladową słodyczą i konsystencją. Odkryj przyjemność smakowania w każdym kęsie tego wyjątkowego 3bita!
Spis treści
- Czekoladowy 3bit przepis krok po kroku
- Kultowe ciasto 3 bit w wersji czekoladowej
- Podstawowe składniki na ciasto 3 bit
- Sposób przygotowania ciasta 3 bit – wskazówki
- Ciasto 3 bit na biszkopcie – jak zrobić?
- Jak przechowywać czekoladowe ciasto 3bit?
- Czy ciasto 3bit można zamrozić?
- Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Czekoladowy 3bit przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe, które możesz przygotować bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto czekoladowy 3bit przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy krem budyniowy
dodatkowe składniki do czekoladowego ciasta 3bit
- ok 350-400 g herbatników
- ok 500 g masy kajmakowej (z puszki)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy krem budyniowy do ciasta 3bit
- Z mleka odlej około pół szklanki i dodaj do niego proszek budyniowy oraz cukier – wymieszaj dokładnie.2 opakowania czekoladowego budyniu, 700 ml mleka, 3 łyżki cukru
- Resztę mleka wstaw do gotowania – do pogrzanego, ale jeszcze nie gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń.
- Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj całość gotując aż budyń zgęstnieje.50 g czekolady
- Przykryj od razu wierzch budyniu folią spożywczą, aby nie obsychał i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej!
- Miękkie masło przełóż do dużej miski i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż nabierze puszystości i jasnego koloru.100 g masła
- Wtedy zacznij dodawać po łyżce wystudzony budyń (ale w temperaturze pokojowej) i krótko miksuj – jeśli w trakcie masa zrobi się gęsta, to możesz zmienić końcówki w mikserze na haki – będzie łatwiej miksować.
Czekoladowy 3bit wykonanie
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, folią spożywczą, lub folią aluminiową i wyłóż na dnie jedną warstwą herbatników.ok 350-400 g herbatników
- Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj rozpuszczoną na parze czekoladę i zmiksuj razem.ok 500 g masy kajmakowej, 50 g czekolady gorzkiej
- Posmaruj czekoladowym kajmakiem wierzch herbatników.
- Połóż drugą warstwę ciasteczek.
- Na ciastka wyłóż czekoladowy krem budyniowy.
- Połóż trzecią warstwę herbatników.
- Zimną śmietanę kremówkę przelej do miski, dodaj cukier puder i miksuj na wysokich obrotach aż uzyskasz gęstą bitą śmietanę.500 ml śmietany kremówki, ok 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż bitą śmietanę na herbatniki i schowaj całość do lodówki – najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta 3bit tartą czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kultowe ciasto 3 bit w wersji czekoladowej
Ciasto 3bit to chyba jedno z bardziej popularnych ciast. Zrobione bez pieczenia, na herbatnikach przekładanych kajmakiem i z kremem budyniowym jest ulubionym ciastem wielu Polaków. Ja również bardzo lubię tradycyjne ciasto 3bit chociaż od kiedy mniej słodzę swoje wypieki zrobiło się dla mnie odrobinę za słodkie. Dlatego ostatnio zrobiłam nam mniej słodką i fajnie czekoladową wersję tego ciasta. Serdecznie zachęcam ciebie do wypróbowania tego przepisu.
Podstawowe składniki na ciasto 3 bit
Do przygotowania czekoladowego 3bita będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję krótką listę z ewentualnymi zamiennikami.
- herbatniki – będziesz tu potrzebować około 400 g herbatników – możesz użyć zwykłe maślane, albo podkręcić mocniej smak czekoladowy i wykorzystać kakaowe herbatniki. U mnie na jedną warstwę szło 17-18 herbatników.
- budyń czekoladowy – najzwyklejszy budyń w dużym opakowaniu (nie gorący kubek!). Mój budyń był bez cukru, ale jeśli kupisz taki z cukrem, to możesz ominąć dodawanie cukru z przepisu.
- czekolada – ja do swojego czekoladowego 3bita użyłam gorzką czekoladę – zarówno do masy kajmakowej, jak i do budyniu. Jeśli wolisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć mleczną czekoladę do budyniu. Masa kajmakowa jest bardzo słodka, więc gorzka czekolada dodana do niej tylko jej pomoże, a nie zaszkodzi.
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietanę kremówkę 30% w kartoniku. Możesz też użyć śmietanę 36%. Ja do swojej bitej śmietany dodałam tylko cukier puder – gdy śmietana jest dobrze ubita, to będzie się ładnie trzymać na cieście. Nie dodaję do swojej śmietan-fixu, ale jeśli wolisz bitą śmietanę z tym dodatkiem, to oczywiście możesz go użyć.
Czy można zastąpić masło innym tłuszczem?
Jeśli chcesz przygotować bardziej wegańską wersję tego ciasta, albo po prostu nie lubisz masła, to możesz użyć masło roślinne. Pamiętaj tylko o tym, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło w temperaturze pokojowej. W wersji wegańskiej zamień również mleko do przygotowania budyniu na mleko roślinne. Śmietanę kremówkę możesz zamienić na roślinną śmietankę, albo zmiksować mocno schłodzoną śmietankę kokosową (szukaj puszki z napisem coconut cream).
Sposób przygotowania ciasta 3 bit – wskazówki
Ciasto 3bit jest ciastem bez pieczenia i łatwym do przygotowania. Niektórym osobom może sprawić trochę trudności przygotowanie kremu budyniowego, ale jeśli przygotujesz go zgodnie ze wskazówkami to nie powinno być żadnych problemów. Krem budyniowy możesz też przygotować z wyprzedzeniem i przechować go w lodówce.
Jak przygotować domowy krem budyniowy?
Aby krem budyniowy się udał ważne jest, aby wszystkie składniki na niego były w temperaturze pokojowej. Jeśli masło i ugotowany budyń będą mieć znacząco różne temperatury, to krem może się nie udać! Masło najlepiej wyjąć przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło. A gotowy budyń studź zawsze w temperaturze pokojowej – nie chowaj go do lodówki, albo nie wystawiaj na balkon. Masło na krem trzeba bardzo dobrze zmiksować – ja go miksuję nawet z 10 minut. Dopiero wtedy dodaję po łyżce budyń czekoladowy i krótko miksuję – tylko do połączenia składników. Jeśli z jakiegoś powodu krem ci się jednak zepsuje – zacznie się robić płynny i grudkowy, to możesz spróbować go uratować.
Jak uratować zwarzony krem budyniowy?
Jeśli krem ci się zepsuje, zwarzy, to postaw na kuchence garnek z wodą na dnie – tak do wysokości kilku centymetrów i zacznij ją gotować. Na górze garnka postaw miskę z kremem budyniowym (ale tak aby nie dotykała powierzchni wody). Podgrzewaj tak krem – możesz go mieszać lub miksować na niskich obrotach. Wraz z ogrzewaniem krem powinien zmieniać swoją konsystencję na kremową i bardziej zwartą. Wtedy możesz taki krem wyłożyć na herbatniki.
Jak zrobić masę kajmakową do ciasta 3 bit?
Do warstwy kajmakowej wykorzystałam gotową masę krówkową z puszki. Jeśli nie możesz dostać masy kajmakowej, ale masz za to słodzone mleko skondensowane w puszce, to możesz z niego zrobić kajmak. Do dużego garnka wlej wody i włóż puszkę z mlekiem słodzonym. Gotuj puszkę przez około 2 godziny. Po tym czasie mleko skondensowane powinno przerobić się na kajmak. Puszkę ostudź, wyjmij kajmak z puszki i zmiksuj go z rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Nie wiesz jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Jest to bardzo proste. Wystarczy do rondelka lub mniejszego garnka nalać trochę wody – na dno i wstawić do grzania. Na górze ustaw żaroodporną miskę (ale tak aby nie dotykała powierzchni wody) i dodaj posiekaną czekoladę. Podgrzewaj ją tak aż czekolada stanie się płynna – możesz co jakiś czas ją przemieszać, aby przyspieszyć proces.
Ciasto 3 bit na biszkopcie – jak zrobić?
Wolisz przygotować to ciasto na biszkopcie? Nie ma problemu! Wystarczy upiec biszkopt z 4 jajek – zobacz taki biszkopt przy moim przepisie na ciasto brzoskwiniowe. Biszkopt po upieczeniu ostudź (proponuję upiec go dzień wcześniej i przechować), potem przekrój go na dwa blaty. Przy składaniu spodni blat biszkoptu posmaruj masą kajmakową z czekoladą i od razu kremem budyniowym, potem połóż drugi blat biszkopta i na niego bitą śmietanę. Jeśli chcesz zrobić ciasto z trzema warstwami biszkopta, to musisz go zrobić z 6 jajek. A jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie kakaowym? Zamiast jasnego biszkopta przygotuj biszkopt czekoladowy na dużą blachę. Możesz skorzystać ze swojego przepisu, lub z mojego ulubionego przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną.
Ciasto 3 bit na ciemnym biszkopcie
Jeśli wolisz czekoladowy biszkopt zamiast tradycyjnego białego, to proponuję go przygotować z przepisu na ciasto balladyna. On też będzie na dwie warstwy biszkopta w cieście. Jeśli chcesz go zrobić z trzema warstwami biszkopta, to musisz przepis przeliczyć na 6 jajek. Polecam również mój krótki filmik gdzie pokazuję jak przygotować biszkopt – na filmie robię go z 2 jajek. Zobacz jak zrobić biszkopt czekoladowy.
Jak przechowywać czekoladowe ciasto 3bit?
Ciasto 3bit musisz przechowywać w lodówce. Najpierw je schłodź w lodówce przez całą noc zanim go podasz – dzięki temu herbatniki zmiękną od kremu i bitej śmietany i będzie można łatwo pokroić ciasto na ładne kawałki. Potem też trzymaj je w lodówce ze względu na bitą śmietanę.
Czy ciasto 3bit można zamrozić?
Ciasto 3bit możesz zamrozić, ale najlepiej zrobić to bez bitej śmietany na wierzchu. Potem, podczas rozmrażania bita śmietana może podejść wodą. Dlatego lepiej ją zdjąć i dodać świeżą bitą śmietanę już po rozmrożeniu ciasta.
Mam nadzieję że czekoladowy 3bit przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie przygotowywać również tą wersję. A jeśli lubisz ciasta tego typu, to również gorąco polecam ci przepis na sernik 3bit na zimno – to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Jeśli lubisz pyszne ciasta, które nie wymagają pieczenia a świetnie smakują i doskonale wyglądają, to koniecznie zobacz inne moje przepisy, tutaj polecam między innymi takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe ciasto 3 bit bez pieczenia
Zapraszam na przepis na słynne ciasto 3bit w czekoladowej wersji. Tutaj herbatniki przełożyłam masą kajmakową z gorzką czekoladą oraz czekoladowym kremem budyniowym. Całość zwieńczona jest warstwą bitej śmietany i udekorowana tartą gorzką czekoladą. Takie ciasto 3bit bez pieczenia na dużą blachę, to ciasto które sprawdzi się idealnie na różne imprezy, święta i okazje. Łatwo je podzielić na mniejsze porcje, więc wystarczy dla wielu gości. Ciasto 3bit z budyniem czekoladowym to ciasto idealne dla osób, które lubią czekoladowe ciasta, a szczególnie ciasta bez pieczenia. Zobacz mój przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia i koniecznie przygotuj je w domu. Sprawdź mój przepis ze zdjęciami krok po kroku, zobacz również krótki film z przygotowań ciasta 3 bit i przekonaj się, jakie to proste!
Ciasto 3 bit jak zrobić przepis
Mój prosty przepis na ciasto 3 bit z budyniem czekoladowym zrobisz zupełnie bez pieczenia. Potrzebujesz do tego jedynie kilku podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie. Spróbuj koniecznie!