Szarlotka na biszkopcie
Przepis na pyszną szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną
Pyszna i lekka szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną to klasyczne ciasto, które ja zrobiłam dziś na delikatnym, puszystym biszkopcie. Między warstwami lekkiego biszkoptu zmieściłam grubą warstwę aromatycznego, jabłkowego nadzienia. Całość udekorowałam słodką bitą śmietaną, która dodaje lekkości i subtelnie podkreśla smak ciasta. To doskonałe połączenie tradycji i smaku, które z pewnością zaspokoi apetyt każdego miłośnika deserów. Taka szarlotka na biszkopcie to doskonałe ciasto na specjalne okazje – jak Dzień Mamy, albo na weekend do kawy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Szarlotka na biszkopcie – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami i uwielbiacie, gdy mają one grubą warstwę soczystych jabłek, to koniecznie zróbcie tą rewelacyjną szarlotkę na cieście biszkoptowym. Na pewno Wam zasmakuje!
Szarlotka na biszkopcie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do szarlotki
- 4 białka (- z jajek rozmiar L )
- 4 żółtka
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 120 g mąki pszennej ((3/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę jabłkową do szarlotki
- 2,5 kg jabłek
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka cytrynowa
składniki na bitą śmietanę do szarlotki
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 1 łyżka cukru pudru ((lub do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do szarlotki
- Białka lekko zmiksuj, wsyp cukier i miksuj dalej na najwyższych obrotach miksera – aż białka będą gęste, białe i lśniące.4 białka, 150 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.120 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wyłącz mikser, dodaj do białek żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką.4 żółtka
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do formy ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na pół – na dwa blaty.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.2,5 kg jabłek
- Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier i smaż aż owoce się rozpadną.50 g cukru
- Galaretkę (proszek) zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do gotujących się jabłek – dokładnie wymieszaj.1 galaretka cytrynowa, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie – wykończenie
- Spodni blat ciasta umieść ponownie w formie do pieczenia, wyłóż na nią jabłka – mogą być gorące i przykryj górnym blatem.
- Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
- Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmaruj bitą śmietaną wierzch ciasta.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną – uwagi
Dziś polecam wam pyszną szarlotkę na biszkopcie. Już niedługo Dzień Mamy i może z tej okazji zrobicie dla swoich Mam coś specjalnego? Moje dzieciństwo upływało w dość ciężkich czasach. Kilka lat po moim narodzeniu wybuchł stan wojenny, potem w sklepach zapanowały pustki. Jedzenie było na kartki. W domach się „nie przelewało”, a i tak wcześniej wcale nie było lżej. Ja i moje siostry jako dzieci wcale jakoś szczególnie mocno tego nie odczuwałyśmy. Ale to wszystko była zasługa naszej mamy – i pewnie u was było bardzo podobnie.
Podziwiam mamy tamtych czasów
Praca na etat, potem dom (w którym mężczyźni niewiele pomagali, bo to była „robota kobiet”), zamartwianie się z czego zrobić obiad. A my mieliśmy mimo wszystko beztroskie dzieciństwo. To nasze mamy – stając często na głowie – sprawiały, że te trudy życia codziennego nas omijały. Dla nas stanie w kolejce po chleb, było zabawne :) Moja mama – podobnie jak tysiące innych z tamtych czasów – była czarodziejką – robiła coś z niego :D Sama robiła nam lizaki z cukru, krówki, w domu pachniało ciastem. A najbardziej pamiętam właśnie pachnący szarlotką dom.
Może to dlatego tak uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami – bo kojarzą mi się z dzieciństwem. Czy wy też macie takie pachnące wspomnienia z dzieciństwa? Z czym kojarzy się wam wasza mama? Pamiętajcie – taka szarlotka na biszkopcie będzie wspaniałą niespodzianką dla wszystkich mam :)
A może wolicie przygotować jakiś torcik? Wtedy polecam wam tort truskawkowy ombre, albo pyszny gruszkowy :)
Ps.
Smak i zapach dzieciństwa może przypomnieć wam nie tylko gorąca szarlotka na biszkopcie :)
Dla mnie smak dzieciństwa to także szyszki z ryżu preparowanego oraz blok czekoladowy.
Polecane przepisy na szarlotki
Jeśli uwielbiacie szarlotki i ciasta z jabłkami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te niezwykle pyszne ciasta. Na blogu znajdziecie ich niezły wybór. Tutaj przedstawiam trzy z nich:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na szarlotkę z biszkoptem
Zapraszam na lekką i pełną tartych jabłek szarlotkę przygotowaną na puszystym biszkopcie i podaną z bitą śmietaną. Taka szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną to doskonały pomysł na słodkie ciasto na co dzień jak i na specjalne okazje. Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić pyszną szarlotkę na cieście biszkoptowym. Podajcie ją ze słodką bitą śmietaną aby jeszcze bardziej wydobyć jej wspaniały smak.