Tarta rabarbarowa

Zaktualizowany: 2023 23 maja
tarta rabarbarowo-malinowa 7

Przepis na kruchą tartę z rabarbarem

Tarta rabarbarowa to kwintesencja letniego smaku i rozkoszy dla podniebienia. Jej kruche ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, otulając smakowite nadzienie z rabarbaru i malin. Kombinacja kwaskowatego rabarbaru i pysznych malin tworzy harmonię smaków, która smakuje doskonale! Ta tarta jest nie tylko przepysznym deserem, ale również wizualną ucztą, dzięki intensywnym kolorom owoców, które zachwycają wzrok. Daj się porwać do krainy smakowych uniesień i spróbuj tej obłędnie pysznej tarty rabarbarowej.

tarta rabarbarowa z malinami

Tarta rabarbarowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z rabarbarem, a do tego uwielbiasz lekkie kruche tarty z mnóstwem soczystego nadzienia, to koniecznie upiecz tą tartę z rabarbarem i malinami!

ciasto z rabarbarem

Tarta rabarbarowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędnie pyszne kruche ciasto z nadzieniem z rabarbaru i malin.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 minuta
1 hour
Czas całkowity 1 hour 41 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 25-26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na nadzienie z rabarbaru do tarty

  • około 600 g rabarbaru ((mniej więcej 6 długich łodyg))
  • 100 g cukru trzcinowego (0,5 szklanki)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
  • około 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( + trochę wody do rozrobienia mąki)
  • 200 g malin ( – mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki migdałów (mielonych )
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto – ja dałam 4 łyżki.
    375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
  • Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia – ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki – na około 30 minut.
  • Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
  • Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
  • Po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut – aby się lekko zrumieniło.

Jak zrobić nadzienie z rabarbaru do tarty

  • Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
    około 600 g rabarbaru
  • Na dno rondelka wlej wodę – około 1/4 szklanki.
    około 1/4 szklanki wody
  • Dodaj rabarbar, cukier i wanilię – podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.
    100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą – dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone – bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.
    200 g malin
  • Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.
    2-3 łyżki migdałów
  • Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kruchym ciastem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – aż góra ciasta ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu chwilę ostudź i podaj na ciepło z lodami (nadzienie będzie trochę płynne, zgęstniej po wystudzeniu).
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciasto z rabarbarem, tarta z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta rabarbarowo-malinowa 3

Krucha tarta z rabarbarem i malinami – uwagi

Tarta rabarbarowa w wybitnie rabarbarowym wydaniu – masa lekko kwaskowatego rabarbaru z dodatkiem malin (w tym przypadku mrożonych), a do tego delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto.

Takiemu ciastu nie można się oprzeć.

Ja podałam go jeszcze na ciepło – kiedy masa rabarbarowa była lekko płynna, do tego kulka lodów i rozpusta gotowa :)

Żeby nie było – tarta na zimno jest równie pyszna – wtedy masa się ściąga i kawałki dużo łatwiej ukroić – możecie wtedy ciasto zabrać na piknik – zrobicie nim na pewno furorę :)

Nie ma się co dwa razy zastanawiać, tylko trzeba samemu upiec :D

Przygotujcie więc pyszne kruche ciasto i nadzienie z rabarbaru i upieczcie to ciasto.

Polecam wam również przepis na apple pie, czyli amerykańską szarlotkę.

tarta rabarbarowo-malinowa 6

tarta rabarbarowo-malinowa 1
tarta rabarbarowo-malinowa 4
tarta rabarbarowo-malinowa 9
kwiatki 1

Polecane przepisy na kruche tarty

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne kruche tarty z owocowym nadzieniem. Tutaj polecam między innymi trzy takie tarty:

Opublikowano: 2016 23 maja

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta rabarbarowa przepis

Przepis na kruche ciasto z nadzieniem z rabarbaru i malin to świetny pomysł na ciasto na weekend. Duża ilość rabarbaru zapewnia temu ciastu niebywały smak. A samo ciasto przygotowane jest w stylu amerykańskiego pie - podobnie jak apple pie. Mamy tu więc lekkie kruche ciasto którym wylepiamy szczelną foremkę. Do tego nadzienie z podgotowanego rabarbaru i malin oraz kruchy wierzch ciasta.

Przepis na tartę z rabarbarem

Zobaczcie mój przepis na rabarbarową tartę i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Kupcie dorodny pęczek rabarbaru i zróbcie ciasto z rabarbarem z mojego przepisu. Gwarantuję wam, że wszyscy je pokochają i zachwycą się tym smakiem. Ciasto możecie podać jeszcze na ciepło. Wtedy polecam dodać do niego lody. Takie ciepłe ciasto z lodami to pyszny deser. Koniecznie spróbujcie! Wypróbujcie również inne moje wypieki z rabarbarem.