Tarta truskawkowa z kremem
Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszną i łatwą tartę z truskawkami i kremem waniliowym – chociaż swobodnie można je zastąpić innymi owocami sezonowymi.
Sezon truskawkowy powoli się rozkręca.
Nie mogę się doczekać polskich truskawek, ale na razie zadawalam się importowanymi.
Przepis pochodzi z „Palce lizać” z 14 maja, ale ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu.
Wierzch truskawek pokryty jest podgrzanym dżemem – dzięki niemu wyglądają jak glazurowane.
Podaję porcję na foremkę 22-24 cm.
Zapraszam również serdecznie do wypróbowania przepisu na czekoladową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Tarta truskawkowa z kremem – przepis do druku
Tarta truskawkowa
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- ¾ szklanki śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 700 g truskawek
- słoik dżemu truskawkowego (standardowa wielkość)
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
- Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę.
- Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
- W tym czasie przygotuj krem.
- Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę.
- W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę.
- Połącz delikatnie śmietanę z jajkami.
- Wylej masę na ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
- Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia.
- W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
- Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
- Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
- Smacznego :)
Wspaniale truskawkowa. Wygląda pysznie :)
Dziękuję bardzo :)
Sezon na truskaweczki się rozpoczął :) mimo mojego talentu kulinarnego tarta z tego przepisu wyszła przepyszna :)
Cieszę się bardzo :)
Czy zamiast glazury z dżemu można zalać truskawki galaretką?
Tak, tylko użyj już gęstniejącej galaretki, aby ci nie spłynęła po bokach ciasta.
Bedzo fajna i smaczna tarta super B.
Dziękuję bardzo Sebastian :)
Hej, dzięki za uwagę. Faktycznie nie było podziału. Poprawiłam przepis i podział jest już jasny :)
Troszke nie rozumiem, gdzie jest podzial, kruche, a krem
zrobiłam – pyyycha :-)
Cieszę się niezmiernie ! :)
Mniami, wygląda obłędnie! Uwielbiam latem takie ciacha :)
Mniam, ale smacznie wygląda :D