Teksańskie ciasto placek
Przepis na proste wilgotne ciasto zaparzane
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto placek na jogurcie naturalnym, które po upieczeniu polałam prostym i szybkim lukrem. To idealny deser dla miłośników klasycznych smaków i prostych przepisów. Ciasto jest lekkie i wilgotne, a jogurt dodaje mu wyjątkowego aromatu i konsystencji. Polecam Wam spróbować tego przepisu i podzielić się swoimi wrażeniami!
Spis treści
Teksańskie ciasto placek PRZEPIS ze zdjęciami krok po kroku
Już dziś zrób ze mną takie proste amerykańskie ciasto w stylu sheet cake. Będzie idealne do kawy czy też herbaty.
Teksańskie ciasto placek przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto teksańskie
- 200 g masła
- 250 ml wody
- 340 g mąki pszennej (- 2 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (- można zamienić na 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 120 ml jogurtu naturalnego (- użyłam gęsty grecki)
- 3 jajka (- u mnie rozmiar L)
- aromat waniliowy (- opcjonalnie)
składniki na prosty lukier do ciasta
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 2-3 łyżki mleka (- lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić teksańskie ciasto na jogurcie
- Wodę i masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia masła.200 g masła, 250 ml wody
- W tym czasie w dużej misce zmieszaj razem sodą (lub proszkiem do pieczenia) i cukrem.340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 300 g cukru
- Wlej gorącą wodę z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj jogurt naturalny oraz aromat waniliowy (jeśli używasz) i wymieszaj łyżką.120 ml jogurtu naturalnego, aromat waniliowy
- Wbij jajka i energicznie zmieszaj – wystarczy zrobić to łyżką.3 jajka
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
- Piecz przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier do ciasta
- Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka – wymieszaj.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj trochę więcej mleka.
- Gotowym lukrem posmaruj wierzch ciasta.
- Ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku lub foremkę z ciastem owiń folią spożywczą. Wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Teksańskie ciasto placek – wskazówki
Zapraszam na nowy przepis na teksańskie ciasto placek.
Na nasz ostatni wyjazd biegowy w Bieszczady szukałam jakieś fajnego i szybkiego ciasta, któremu nie będzie szkodzić stanie i nie wyschnie, ani się nie zepsuje.
Przeglądając zdjęcia na pinterest wpadł mi w oko przepis na White Texas Sheet Cake, czyli teksańskie ciasto placek.
Przeczytałam przepis, wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto szybciutko upiekłam.
Czemu zdecydowałam się na zmiany w przepisie?
Otóż Amerykanie uwielbiają bardzo słodkie ciasta. Już w samym cieście ucięłam trochę jego ilość. Ale najważniejsze zmiany dotyczą lukru. W oryginalnym przepisie jest lukier z masła zmiksowanego z cukrem pudrem (4,5 szklanki cukru!!). Taki krem maślany to nie moja bajka, postawiłam, więc na prosty i szybki zwykły lukier z cukru pudru i mleka.
Ogólnie samo ciasto wyszło bardzo smaczne, miękkie i sprężyste.
Długo zachowało świeżość i wilgotność – mimo stania na zewnątrz przez kilka dni nic się mu nie stało i ciągle było fajnie miękkie. Aby ciasto nie wysychało przykrywałam je folią spożywczą.
Wszystkim to ciasto bardzo smakowało, mogę więc podzielić się przepisem bez wyrzutów sumienia :)
Jak zrobić proste ciasto z lukrem?
Teksańskie ciasto placek to bardzo proste i szybkie ciasto do zrobienia.
Przede wszystkim to ciasto bez miksera! Wszystko wystarczy wymieszać łyżką.
Poza łyżką i miską będziecie tu jeszcze potrzebować garnek, bo to ciasto, to typ ciasta zaparzanego.
Masło należy rozpuścić z wodą i zalać nim mąkę wymieszaną z cukrem.
Wtedy do miski dodajemy jogurt naturalny – ja użyłam gęsty grecki jogurt. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ile piec ciasto placek?
Swoje ciasto piekłam około 40 minut w trybie góra/dół i temperaturze 180 stopni – możecie też piec w trybie termoobiegu i temperaturze 170 stopni.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Ja wykałaczkę, albo patyczek do szaszłyków wtykam w sam środek ciasta i jeśli po wyjęciu patyczek nie ma na sobie mokrego ciasta, to oznacza, że ciasto jest dobrze upieczone i można je wyjąć z piekarnika.
Jak zrobić lukier na ciasto?
Lukier na ciasto robimy, gdy ciasto będzie już zupełnie wystudzone.
Możecie lukier zrobić z mlekiem, śmietaną kremówką albo z sokiem cytrynowym. Generalnie do cukru pudru należy dodać jakiś płyn, aby cukier się rozpuścił. Zawsze dodajemy płyn stopniowo, po łyżce, dokładnie mieszamy i dodajemy więcej, jeśli lukier jest zbyt gęsty.
Najlepiej jest gdy lukier ma konsystencję gęstej śmietany – wtedy ładnie rozsmaruje się na cieście i nie spłynie z niego.
Mam nadzieję, że teksańskie ciasto placek wam zasmakuje i będziecie często wracać do tego przepisu :)
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało!
Dodam, że ciasto mój mąż zabierał na swój bieg górski i chłopcy zajadali go przed biegiem, aby dostarczyć sobie kalorii na długi bieg. Jeśli interesuje Was ta tematyka, to gorąco zachęcam do przeczytania jego relacji – bieg 7 szczytów 2022.
Polecam wam również przepis na waniliowe ciasto z agrestem albo na czekoladowe ciasto wacky cake – to proste ciasto wegańskie – bez nabiału i jajek :)
Ps.
Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie pyszne przepisy na słodkie wypieki :)
Polecane przepisy na proste ciasta
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Waniliowe ciasto zaparzane przepis
Dziś zapraszam was na super proste, super szybkie i super pyszne teksańskie ciasto placek. Takie ciasta w Stanach Zjednoczonych nazywane są sheet cake i są pieczone w dużych, płaskich foremkach. Otrzymuje się wtedy niewysoki placek. Ciasto po upieczeniu jest smarowane lukrem. W USA jest to najczęściej typowy lukier maślany. Kostkę miękkiego masła miksuje się z 4,5 szklankami cukru pudru (!!) i smaruje taką masą ciasto. Jak dla mnie taki lukier jest zbyt słodki i zbyt kaloryczny, więc ja zrezygnowałam z typowego lukru maślanego i przygotowałam zwykły prosty lukier ze szklanki cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka. O wiele smaczniej, o wiele mniej słodko i o wiele mniej kalorycznie :)
Przepis na proste ciasto z lukrem
Za to samo ciasto jest bardzo smaczne i takie proste do zrobienia, że pewnie będę robić je częściej. Jego podstawą jest gorące masło zagotowane z wodą. Takim płynem zalewamy suche składniki i mieszamy łyżką. Tak, tak - łyżką, bo to przepis na ciasto bez miksera! Wszystko mieszamy zwykłą łyżką i ciasto wstawiamy do pieczenia. Ja dla smaku dodałam do ciasta aromat waniliowy, ale możecie również użyć inny ulubiony aromat, albo dodać skórkę startą z cytryny lub pomarańczy. Teksańskie ciasto placek po upieczeniu ostudziłam i na koniec posmarowałam lukrem. Ciasto wychodzi mega puszyste i miękkie, a do tego długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam wam ten przepis na proste ciasto bez miksera - koniecznie zróbcie je na weekend. A jeśli lubicie amerykańskie przepisy, to zobaczcie moje przepisy z kuchni amerykańskiej. Znajdziecie tu zarówno przepisy na słodko jaki i na słono.