Torcik czekoladowo-orzechowy
Przepis na torcik czekoladowo-orzechowy na 5 urodziny bloga :)
Przepis na tort czekoladowo-orzechowy to doskonałe połączenie smaku czekolady i delikatnej nuty orzechów. Biszkopt czekoladowo-orzechowy jest lekki i jednocześnie intensywny w smaku. Warstwa kremu czekoladowego nadaje torcikowi aksamitną konsystencję i wspaniały smak. Całość jest udekorowana czekoladową polewą i czekoladowymi słodkościami, które dodają chrupkości i intensyfikują smak. To wyrafinowane połączenie słodyczy i wyrazistych smaków, które zachwyci każde podniebienie. Gorąco polecam!
Spis treści
Torcik czekoladowo-orzechowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który łączy czekoladę i orzechy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Torcik czekoladowo-orzechowy przepis
Wyposażenie
- Dwie formy do pieczenia o średnicy ok 16 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowo-orzechowy
- 4 białka (rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 100 g orzechów włoskich (mielonych – ok 1 szklanki)
- 1 czubata łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła (rozpuszczonego (wystudzonego))
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 500 ml śmietany kremówki' (zimnej )
- 250 g serka mascarpone (zimnego )
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 2 – 3 łyżki cukru pudru ((lub do smaku))
składniki na polewę czekoladową do tortu
- 50 g gorzkiej czekolady
- około 75 ml śmietany kremówki
dodatkowo do dekoracji:
- czekoladowe wafelki
- kawałki czekolady
- chipsy czekoladowe
- drażetki i posypki
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowo-orzechowy do tortu
- Białka zmiksuj aż będą sztywne, wsyp porcjami cukier i miksuj aż masa będzie gęsta, biała i lśniąca.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.100 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka kakao
- Dodaj mielone orzechy i wymieszaj.100 g orzechów włoskich
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Wsyp mąkę z orzechami, dolej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj.70 g masła
- Przelej masę po równo do dwóch foremek o średnicy 16 cm (lub jednej o średnicy 22 cm) – dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste (bez papieru i nie posmarowane masłem).
- Piecz biszkopty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty (jeśli biszkopt był pieczony w jednej foremce, to przekrój go na 3 blaty).
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.500 ml śmietany kremówki', 250 g serka mascarpone, 2 – 3 łyżki cukru pudru
- Pod koniec dodaj gorzkie kakao i zmiksuj krótko do dobrego połączenia masy.1 czubata łyżka kakao
Torcik czekoladowo-orzechowy złożenie
- Blaty przed nałożeniem kremu możesz dodatkowo nasączyć osłodzoną wodą/herbatą/kawą.
- Blaty biszkoptowe smaruj kremem – część zostaw na posmarowanie wierzchu.
- Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.50 g gorzkiej czekolady, około 75 ml śmietany kremówki
- Przestudź polewę, a następnie oblej nią wierzch tortu.
- Na koniec ułóż czekoladowe słodycze.
- Boki tortu posyp kolorowymi posypkami.
- Tort przed podaniem przechowuj w lodówce.
Prywatne
Tort czekoladowo-orzechowy – uwagi
Jak ten czas szybko leci, aż trudno uwierzyć. Właśnie mija 5 lat od mojego pierwszego wpisu na blogu :) Swoją przygodę z blogowaniem zaczęłam od moich ukochanych muffinek czekoladowych, a dziś nawiązując odrobinę do tego pierwszego wpisu zapraszam Was Kochani na wirtualny kawałeczek torcika czekoladowo-orzechowego.
5 lat to spory kawałek czasu, moje dzieci wyrosły, koty się upasły, dołączył do nas chomik, a w zasadzie chomiczka – Łatka, ja zaczęłam biegać, aby jakoś spalić kalorie z tych wszystkich ciast ;) a mąż przerzucił się na maratony.
Blog stał się moją pasją i ciągle nie mam dość nowych przepisów – żebyście zobaczyli ile mam zapamiętanych przepisów „must do” i ile zapisałam zeszytów z przepisami i z nowymi pomysłami, a do tego jeszcze dochodzi szuflada wydrukowanych przepisów i dwie półki książek kucharskich (ostatnio postanowiłam, że już więcej nie kupuję książek z przepisami, ale trudno się czasami powstrzymać ;)).
Szafka z „propsami” (cudeńkami do zdjęć) pęka w szwach i po całym domu mam poutykane deski, tła, naczynia i szmatki …
Ale powiem Wam jedno – z perspektywy czasu – bardzo się cieszę, że mój mąż mnie namówił na prowadzenie bloga, bo daje mi to ogromną satysfakcję – uwielbiam te nowe przepisy, kocham robić im zdjęcia i dzielić się nimi z Wami. Cieszę się gdy je sprawdzacie i Wam wychodzą, a co najważniejsze, smakują :) Lubię odpowiadać na Wasze pytania, radzić, wspólnie cieszyć się i w razie potrzeby pocieszać :)
Za to wszystko bardzo Wam dziękuję!
Przesyłam Wam buziaczki i oczywiście kawałeczek torcika.
Zaglądajcie również na mój funpage na facebooku – @wypiekibeaty oraz na mojego instagrama – wypiekibeaty – będzie mi ogromnie miło widzieć Was również tam – serdecznie zapraszam :D
Jak zrobić taki torcik czekoladowo-orzechowy – wskazówki
Podstawą jest oczywiście biszkopt, a dokładnie biszkopt czekoladowy z orzechami. Mój biszkopt jest z dodatkiem mielonych orzechów włoskich – jeśli macie uczulenie na orzechy, to upieczcie zwykły biszkopt kakaowy, albo nawet podstawowy biały. Ja upiekłam dwa biszkopty w foremkach o średnicy 16 cm, możecie upiec jeden biszkopt z foremce o średnicy 22 cm i przeciąć go na 3 blaty. Ciasto przełożyłam prostym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Na koniec polałam cały tort rozpuszczoną czekoladą i udekorowałam czekoladowymi słodyczami.
Tak przygotowany tort czekoladowo-orzechowy smakował obłędnie! Sami spróbujcie!
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne domowe torty.
Polecane przepisy na torty czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na czekoladowe torty, tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy. A na blogu znajdziesz mnóstwo innych przepisów na torty o różnych smakach.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Torcik czekoladowo-orzechowy przepis
Przepis na nieduży tort czekoladowo-orzechowy to świetny pomysł dla wielbicieli czekolady. Mamy tu czekoladowy biszkopt pieczony z dodatkiem mielonych orzechów włoskich (ale możesz użyć inne orzechy). Taki biszkopt orzechowy jest wyjątkowo smaczny - spróbujcie koniecznie! Do ciasta czekoladowego oprócz orzechów dodajemy również masło, więc taki biszkopt jest mniej suchy od tradycyjnego. Kakaowy biszkopt po ostudzeniu i przekrojeniu przełożyłam prostym kremem czekoladowym zrobionym ze śmietany kremówki, serka mascarpone i kakao.
Przepis na tort czekoladowo-orzechowy
Torcik czekoladowo-orzechowy to idealny tort na urodziny albo na jakąś rodzinną okazję. Pieczemy go w niedużej foremce, więc jeśli potrzebujecie taki mały tort czekoladowy, to ten przepis będzie idealny! Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i przygotujcie taki orzechowy tort czekoladowy. Zaskoczcie wszystkich tym pysznym tortem, bo taki domowy tort może być lepszy niż z cukierni! Jestem przekonana, że torcik czekoladowo-orzechowy wszystkich zasmakuje.
Jeśli lubicie również inne smaki tortów, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na domowe torty. Znajdziecie tu wiele inspiracji. Również na niezwykłe torty urodzinowe dla dzieci.