Tort bezowy z malinami
Przepis na torcik bezowy z kremem i malinami
Przygotuj dziś ze mną prosty i jednocześnie efektowny i pyszny tort bezowy z malinami. Ten torcik, to dwa blaty bezowe przełożone prostym kremem śmietankowym oraz dużą ilością świeżych malin. Proste składniki dają tu gwarantowany efekt WOW. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tort bezowy z malinami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne bezy z kremem, to przygotuj taki prosty a jednocześnie rewelacyjny torcik z malinami.
Tort bezowy z malinami przepis
Składniki
składniki na tort bezowy z malinami
- 6 białek (- z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ((można zrezygnować))
- 500 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny ((ewentualnie do kremówki))
- 1/4 szklanki wody ((do żelatyny))
- 0,5-1 kg owoców ((ja użyłam pół kilograma świeżych malin i zrobiłam mus z 300 g rozmrożonych malin i dwóch łyżek cukru pudru))
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu bezowego
- Przygotuj blachy – na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20-22 cm (możesz użyć talerzyka).
- Ubij białka na lekką pianę dodając stopniowo cukier. Miksuj aż białka staną się bardzo gęste i białe.6 białek, 300 g cukru
- Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Gotową pianę wyłóż na przygotowany papier tworząc dwa okrągłe blaty (wielkości narysowanego wzoru).
- Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni (termoobieg) i piecz je przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do zupełnego ostudzenia (najlepiej na całą noc).
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego
- Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Jeśli boisz się, że śmietana może popłynąć, to możesz dodać do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę rozpuść najpierw w zimnej wodzie i odstaw ją do napęcznienia, wtedy całość zagrzej – ja to robię w mikrofalówce – przez około 10 sekund – albo w kąpieli wodnej).2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody
- Śmietanę wyłóż na jeden z blatów, na wierzchu ułóż owoce i jeśli masz – to polej musem owocowym, przykryj drugim blatem i udekoruj tort – możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i porobić nią zygzaki :)0,5-1 kg owoców
Prywatne
Bezowy tort z kremem i malinami – uwagi
Tort bezowy z malinami jest bardzo smaczny i lekki zarazem, a do tego dość łatwy w wykonaniu :)
Taki torcik możecie podać na deser do kawy, ale równie dobrze może być tortem na specjalne okazje.
Słodki, lekki i z owocami na pewno zasmakuje każdemu!
Najlepiej dzień wcześniej upiec blaty bezowe, wtedy praca przy nim pójdzie jak z płatka :)
Gotowe bezy przekładamy bitą śmietaną i owocami – mogą być świeże, albo z puszki.
Z mrożonych owoców można zrobić mus – ja właśnie zrobiłam tu mus z truskawek :)
Spróbujcie – pycha :)
Zapraszam również do wypróbowania przepisów na świąteczny wieniec bezowy, torcik bezowy z jagodami, torcik bezowy kawowo-karmelowy albo popularny tort bezowy dacquoise.
Polecane przepisy na bezy z kremem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i efektowne bezy podane z kremem i owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na torcik bezowy z malinami
Zapraszam was dziś na przepyszny bezowy torcik z kremem śmietankowym i malinami. Ten tort jest fajnie słodki, ale nie za słodki. Maliny doskonale równoważą słodki smak blatów bezowych. Bita śmietana dodaje lekkości i wspaniale współgra z malinami.
Jak zrobić blaty bezowe do tortu?
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku na tort bezowy z malinami i upieczcie idealne blaty bezowe do tortu. Jeśli lubicie takie torciki z bezą, to polecam wam również torcik bezowy złożony z trzech blatów bezowych - jeszcze więcej smaku i przyjemności.